Hopp til innhold
Storskog grense
Foto: COP / NTB scanpix

Forholdet Norge – Russland

Oppsummert

Forholdet mellom Norge og Russland er på et lavpunkt etter at Russland invaderte Ukraina i fjor. Norge deltar i sanksjonene mot Russland. I april 2023 erklærte Norge 15 ansatte ved den russiske ambassaden i Oslo som uønsket i Norge.

  • E24: Tilsett varsla PST om mogleg sal til Russland

    Ein tilsett hos Occean Electronics i Florø varsla hausten 2022 om mogleg ulovleg sal til Russland, skriv E24.

    Då hadde den tilsette over tid undersøkt bakgrunnen til det han oppfatta som ein ny, større kunde. Den nye kunden, TR Radio Limited, hadde adresse i Tyrkia, men nettsida var registrert i Russland. Den tilsette var sikker på at selskapet hadde band til Russland.

    Ein fersk dom frå Agder lagmannsrett slår fast at TR Radio Limited er knytt til eit russisk selskap.

    Den tilsette valde å seia opp jobben sin etter å ha varsla leiinga om at teknologi frå selskapet risikerte å hamna på russiske hender. Før han sa opp varsla han også PST om det tyrkiskregistrerte selskapet.

    Dagleg leiar i Occean Electronics, John Sigurd Solberg, stadfestar til E24 at ein tilsett reagerte på sal til TR Radio Limited, men seier at dei har fått skriftleg stadfesting på at firmaet ikkje handlar med Russland.

    Solberg fortel at TR Radio Limited ikkje har levert nokon bestillingar i 2023 eller 2024, men utelukkar ikkje framtidig samarbeid med selskapet.

    Ocean Electronics AS forhandlar mellom anna elektronisk utstyr for navigasjon og styring, i tillegg til kommunikasjon og fiskeleiting.

    Florø
    Foto: NTB
  • TV 2: Russere eier hytter like ved forsvarsanlegg på Bardufoss

    Russere som kan knyttes til president Vladimir Putins regime, eier hytter midt i et av Norges viktigste militære områder, ifølge TV 2.

    Kanalen har kartlagt eiendommer i Nord-Norge som er eid av russiske statsborgere, blant annet en klynge med hytter ved Bardufoss. Hyttene er lokalt kjent som russerhyttene, ifølge TV 2.

    I tillegg til Bardufoss flystasjon ligger også Hærens hovedkvarter og Forsvarets nasjonale landoperasjonssenter her. Området er også viktig for Nato.

    En av eierne eies av ordfører Igor Morar i Murmansk by. Han representerer Putins parti Forent Russland og har flere ganger uttrykt støtte til krigen i Ukraina. Morar ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2.

    (NTB)

  • Ny runde med sanksjoner innført mot Russland

    Norge har innført en ny runde med sanksjoner mot president Putin og det russiske regimet.

    Sanksjonene trer i kraft i dag.

    – Russlands krig mot Ukraina er et alvorlig brudd på folkeretten. Vi står igjen sammen med EU når vi nå innfører nye sanksjoner mot Russland.

    – Fokuset i den tolvte og trettende sanksjonspakken er å innføre ytterligere import- og eksportforbud mot Russland, bekjempe omgåelse av sanksjonene og tette smutthull, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

    Mulighetene for å drive handel med Russland er nå sterkt begrenset og innebærer høy risiko.

  • Markant økning i russisk jamming mot Norge

    Etter at Russland invaderte Ukraina i 2022 har norske piloter som flyr over Finnmark, registrert en voldsom økning i GPS-forstyrrelser fra nabolandet.

    Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) registrerer antall dager piloter rapporterer om GPS-brudd fra Russland.

    I 2019 ble det registrert jamming i bare seks dager, mens i 2021, det siste året før Russlands invasjon av Ukraina, var det 18 dager, skriver Dagens Næringsliv.

    I 2022 og 2023 var det henholdsvis 122 og 294 dager med jamming.

    – Bare hittil i år til og med 22. februar er det registrert forstyrrelser i 44 dager i luftrommet i Finnmark, opplyser senior ingeniør Nicolai Gerrard i Nkom.

    (NTB)

  • Forsvarsministeren: Noreg må vere klare til konflikt

    Noreg og Forsvaret må vere klare til at det kan bryte ut konflikt, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i eit foredrag i Oslo Militære Samfund måndag, melder VG.

    Gram kommenterte blant anna utviklinga i Russland, og sa at Noreg må rekne med fleire russiske soldatar langs grensa.

    Han sa også at regjeringa vil opne for at allierte styrkar skal kunne øve meir i Noreg i åra som kjem.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no