Hopp til innhold

– Fiskeeksporten går så det suser

Til tross for den økonomiske krisen i Europa, og større kvoter, går eksporten av norsk sjømat på skinner. Markedsanalytiker, Ove Johansen, mener at det er svært uvanlig.

Fersk torsk

Prisene holder seg oppe til tross for økte torskekvoter og større tilgang på råstoff.

Foto: Thor Werner Thrane / NRK

Den økonomiske krisa i Europa påvirker i liten grad eksporten av norsk sjømat. Det er fortsatt optimisme her hjemme.

– Det går veldig bra med eksporten av sjømat fra Norge. Vi har mange gode produkter som har flere ulike marked, og generelt går det så det suser for laksen, sier markedsanalytiker, Ove Johansen.

Ove Johansen

Ove Johansen, markedsanalytiker i Norsk sjømatråd, ser positivt på fremtiden.

Foto: Tom Benjaminsen / Tom Benjaminsen, NSEC/EFF

Krona er sterk

Heller ikke en sterk kronekurs klarer å ødelegge for eksporten av norsk sjømat. Selv i EU-landet Portugal, som tar unna 30 prosent av den norske torsken, går det fremdeles bra.

– Det går også veldig godt for torsken for øyeblikket, og vi har faktisk eksportert mer klippfisk og torsk i år enn vi gjorde i fjor. Fjoråret gikk over all forventning, og hittil ser det ut som det vil gå enda bedre i år, sier Johansen.

Økte torskekvoter

På tross av økte torskekvoter og større tilgang av norske fiskeprodukter i eksportmarkedet, har også prisene holdt seg. Markedsanalytikeren mener at det er svært uvanlig.

– Nå står vi foran en vintersesong med enda større kvoter, men det er fremdeles slik at folk i verden må ha mat. Derfor er vi fortsatt optimistiske, sier Johansen.