Hopp til innhold

Denne delikatessen kan du få i garnet

Nå kan man fange delikatessefisk fra Middelhavet i norske farvann.

Havets kylling

Dette er 'havets kylling'.

Foto: Sulaposten

St. Petersfisk som først og fremst liker seg i varmere strøk, er blitt mer og mer vanlig i norske farvann. Den er mest utbredt i Atlanterhavet, Det indiske hav, Middelhavet og Stillehavet. Akvarist Jan Einarsen sier det er et mysterium hvorfor den er kommet hit.

– Den er en veldig dårlig svømmer. Så den har nok drevet nordover med strømmen, sier han.

Karakteristisk

Det kan også være fordi menneskene har forandret dens naturlige omgivelser.

– Vi har tuklet mye med livet i sjøen, tenk bare på giftstoffene vi sender ut, sier han.

St. Petersfisken trives best langs kysten på dybder mellom 5 og 360 meter og har et karakteristisk utseende. Kjennetegnet er det svarte «øyet» som den har midt på siden. Det er en flekk som skal virke forvirrende på andre fisker. Det hevdes at flekken er apostelen Peters fingeravtrykk.

Fordi den ofte lever på dypt vann, er det ikke ofte fisken blir observert. Daglig leder i Ålesund Dykkersenter, Svein Wollestad, skulle gjerne sett den.

– Det er sjelden at sportsdykkere får oppleve denne fisken. Jeg har ikke sett den, men det hadde vært litt av et syn, sier han.

Les også:

Garn

Jan Einarsen og Olav Valen.

Jan Einarsen fikk fisken som Olav Valen fikk i garnet sitt.

Foto: Sulaposten

En som derimot har sett en levende St. Petersfisk, er Olav Valen fra Sula. For noen år siden fikk han en i garnet sitt.

– Jeg ble veldig overrasket siden jeg aldri har sett en slik fisk. Den var sprell levende da jeg tok den opp så jeg puttet den i en bøtte for å gi den til akvariet. Men den overlevde ikke, forteller han.

Atlanterhavsparken i Ålesund har sikret seg en art av dette slaget. Det forteller akvarist Rune Veiseth.

– Den ble fanget i Borgundfjorden, utenfor Ålesund. St. Petersfisken er en skjør art, og derfor dør den ofte av små skader eller stress. Så vi er veldig stolt over den som overlevde, forteller han.

«Havets kylling»

Veiseth tror at fisken har slått seg til ro i norske farvann.

Rune Veiseth

Rune Veiseth ved Atlanterhavsparken i Ålesund sier at den spesielle fisken nå overlever det kalde vannet i Norge.

Foto: Privat

– Det virker sånn. Nå har vi fått observasjoner midt på vinteren når vannet er på det kaldeste, så det er ikke tvil om at fisken overvintrer, forklarer han.

St. Petersfisken går også under navnet «havets kylling» og er en delikatesse i flere land.

Jan Einarsen er derimot interessert i at folk holder St. Petersfisken eller andre interessante fisker i live.

– Om folk kommer over spennende fisker håper jeg de kontakter nærmeste akvarium, sier han.

Har du fått en merkelig skapning på kroken eller i garnet? Send gjerne bilde eller video til mr@nrk.no.