Hopp til innhold

- Overrasket over streiken

Det blir streik i eliteserien i fotball. Det er klart etter at spillernes fagforbund, NISO og NHO idrett ikke ble enige under nattens mekling.

Aalesund - Sarpsborg

Aalesund gikk skuffet av banen i kampen mot Sarpsborg torsdag. Senere på kvelden ble det brudd i fotballforhandlingene.

Foto: Linn Cathrin Olsen / Scanpix

Siste: Runde ni i eliteserien er utsatt. Det bestemte Norges fotballforbund fredag formiddag.

Les også: Streik i eliteserien i fotball

95 spillere i eliteserien er tatt ut i streik.

I Aalesund er det fem spillere som er tatt ut i streik. Det er Amund Skiri, Jonathan Tollås, Jonathan Parr, Peter Orry Larsen og Kjell Rune Sellin.

Anders Engeland og Fredric Carlsen

Aalesund-spiller Fredrik Carlsen sier han har forståelse for begge parter i konflikten. Her blir han intervjuet av NRK's reporter Anders Engeland.

Foto: Arne Flatin / NRK

Jeg er overrasket over at det ble streik. Jeg håper på en snarlig løsning. Det er et tett kampprogram nå, og vi trenger alle på treningsfeltet, sier Aalesund-spiller Fredrik Carlsen.

Mens de andre Aalesunds-spillerne er på veg hjem fra tapet mot Sarpsborg, går den skadde Fredrik Carlsen hjemme på stadion i Ålesund. Han forteller at han selv ikke er tatt ut i streik, og at han har forståelse for begge parter i konflikten.

– Ferie er jo viktig, og jeg vet at flere sliter med skotøyet, sier Carlsen til NRK.

Hektisk møtevirksomhet

Fredag formiddag blir det et telefonmøte mellom de berørte klubbene og Norsk Toppfotball. Foreløpig har det kommet ut lite informasjon om konsekvensene av streiken.

Henrik Hoff

Henrik Hoff er direktør i Aalesunds fotballklubb. Han forteller at klubbene orienteres om streikesituasjonen tidlig fredag.

Foto: Arne Flatin / NRK

– Vi venter nå på mer informasjon fra Norsk Toppforball om hva som skjer videre. Det blir et telefonmøte tidlig i formiddag, sier klubbdirektør Henrik Hoff i Aalesunds fotballklubb.

– Stor avstand

Aalesundsspillerne er på veg hjem fra Sarpsborg. De har fått med seg at det var stor avstand mellom partene i konflikten.

– Dette er ikke heldig for alle parter. Det er ingen som ønsker streik. Det er alltid en siste utvei, sier Amund Skiri.

Hva sier spillergruppa i Ålesund?

Det er veldig stor støtte for de kravene vi hadde og når vi får vite at det er liten bevegelse så er det stor aksept for streiken, sier Skiri.

– Sliter med Umbro-skoene

Amund Skiri legger vekt på sko-saken, som har stått sentralt i konflikten. Han mener at spillerne må få velge sko selv.

– Flere sliter med Umbroskoene. Dette er et av de viktigste punktene for spillerne. Alle har forskjellige føtter og må behandles forskjellig, mener Skiri.

– Umbro skaffer fotballnorge penger. Dere har høy lønn. Er det ikke greit at også dere føyer dere litt?

Klart det. Vi har føyd oss i mange år, men vi jobber for å få bedre rettigheter. Jeg er enig i at Umbro er en god leverandør, men vi er 25 spillere med 25 forskjellige ønsker rundt utstyr. Det betyr at det er mange som ikke passer inn i det merket vi har, sier Skiri.

Kamper kan bli utsatt

Aalesund skulle etter planen møte Tromsø hjemme søndag. Også Tromsø har spillere som står på streikelisten. Det fører til at kamp blir utsatt.

Det er spillere i 10 klubber som er tatt ut i streik. Disse klubbene er Brann, Vålerenga, Aalesund, Viking, Start, Molde, Sogndal, Tromsø og Fredrikstad. NISO opplyser at spillerne som er tatt ut i streik ikke kommer til å møte på trening i dag.

Partene i forhandlingene var uenige på flere punkter. Ifølge rapportene var det stor avstand mellom partene.

– Vi opplevde generelt liten vilje fra motparten til å finne en løsning. Det gjelder blant annet sentrale krav om større valgfrihet i bruk arbeidsutstyr, gjennomgåelse av kontrakter og styrking av spillernes oppsigelsesvern, sier leder i spillerorganisasjonen Joachim Walltin til NRK.