Hopp til innhold

Ringer og mailer sine kjære

I Ulsteinvik sitter Angelica Chamorro og får ikke kontakt med familien sin i Chile.

Anjelica Chamorro

Chilenske Anjelica Chamorro bor i Ulsteinvik, og har prøvd å ringe og maile familien sin i hjemlandet i hele dag. Hun får ikke svar.

Foto: Privat

Hun opplevde selv jordskjelvet i Chile i 1985, og vet noe om hva hennes kjære går igjennom nå som hjemlandet hennes er rammet av jordskjelv igjen.

- Jeg har ringt og ringt i hele dag. Jeg får ikke kontakt med noen, sier Charmorro, som har bodd i Norge i 14 år, i Gursken og Sande, blant annet. Hun og familien flyttet til Ulsteinvik for to år siden.

Vanskelig liv

I byene Santiago og Rancagua, bor hennes mor og far, søster og bror og resten av slekten.

- De har det ikke lett fra før, de er avhengige av penger som vi sender dem fra Norge. Og nå får de dette på toppen. Min søster er alenemor med fire barn. Hvis noe har skjedd henne, er jeg nødt til å dra dit og ta meg av barna hennes, sier Angelica Chamorro. Som er gift og har barn i Ulsteinvik.

Hun prøver å beholde roen, men det er ikke lett.

- Men jeg kan ikke få panikk. Så lenge jeg ikke vet noe, må jeg prøve å se fremover. Og ta det som det kommer når jeg får vite hva som skjer.

Les også:

- Når snakket du med dem sist?

- Jeg snakket med pappa for bare noen dager siden. Han snakket ikke noe om jordskjelvvarsler eller sånne ting da. Dette kom veldig brått på.

Dårlige hus på landet

Chamorro vet at mange hus, særlig ute på landet i Chile, ikke er så solide. Hun opplevde som sagt selv jordskjelvet i Chile i 1985.

- Det var jo ikke så kraftig som dette, som chilensk presse melder målte 8.3 på Richters skala. Men mye var jevnet med jorden den gangen, hus lå helt sammenraste. Husene ble nemlig bygget av en blanding av leire og hvetemel. De var ikke solide i det hele tatt. Og mange ble bygget opp igjen på samme måte, forteller hun.

- Husene i hovedstaden er veldig solide. Men på landet har man ikke de samme midlene som i hovedstaden Santiago. Noen steder er det bare som stråhytter av denne leireblandingen, omtrent som på Haiti. I fattige strøk er det gjerne bare bygget av dårlige planker.

Det er flere chilenske familier i Møre og Romsdal. Chamorro kjenner familier som bor i Tjørvåg, Dimna og Gursken.

Flere personer fra fylket er berørte av tsunamien: