– Vi torde ikke legge oss til å sove

– Det eneste vi kunne høre var lyden av alle alarmene, hundene som bjeffet og familier med redde barn som kom ut av husene sine, forteller norske Joakim Johnsen.

Joakim Johnsen sammen med kone og datter

Joakim Johnsen sammen med kona Eli og datteren Yazmin på fem år.

Foto: Privat

Han bor med familien i Chiles hovedstad Santiago, 32 mil nord for byen Concepción som skal være hardest rammet av jordskjelvet i dag morges.

Les: Erklærer katastrofetilstand i Chile

– Våknet av at sengen ristet kraftig

– Vi våknet ca. klokken halv fire i natt av at sengen vår begynte å riste kraftig, og vi skjønte med en gang at det var et jordskjelv.

Johnsen har bodd i Peru og Chile sammen med sin kone Eli og datteren Yazmin i nærmere fem år, og forteller om flere opplevelser med jordskjelv i løpet av denne tiden.

– Dette jordskjelvet føltes imidlertid mye kraftigere ut og det varte mye lenge enn de andre jordskjelvene vi har opplevd.

– Bilder og glass falt i bakken

Fra soverommet kunne Johnsen sammen med sin kone og fem år gamle datter høre at gjenstander falt fra hyller og at bilder og glass ble knust. I tillegg gikk det både hus- og bilalarmer av i nabolaget.

– Med en gang skjelvet var over fikk tatt på oss sko og løp ut på gaten. Siden vi kjente flere små skjelv like etter det første, bestemte vi oss for å bli utendørs en stund.

Familien våget seg først innenfor husdøra etter en halvtime i den mørklagte gata.

Men inne i huset kunne de fortsatt kjenne etterskjelv.

– Ingen av oss hadde lyst til å sove, så vi holdt oss våkne helt til vi ikke greide å holde øynene åpne lengre.

Nye kraftige etterskjelv vekte dem imidlertid opp igjen.

– Holder oss hjemme

– Da vi stod opp i dag tidlig var strømmen fortsatt borte, og det var ikke mulig å få kontakt med venner og familie på telefon. Vi kunne heller ikke se på TV for å finne ut hva som hadde skjedd, forteller Johnsen.

På radioen fikk de vite at mye infrastruktur var ødelagt, og at det var best å holde seg hjemme til myndighetene har fått fullstendig oversikt over hva som har skjedd.

– Det er tydelig at det er store ødeleggelser nærmere Concepción og i noen deler av Santiago, spesielt på gamle bygninger. Motorveier og bruer som jeg vanligvis bruker for å kjøre til jobb har også store skader.

Johnsen forteller at familien vil holde seg hjemme inntil myndighetene har fått ryddet opp og fått oversikt over den ødelagte infrastrukturen.

– Nå har vi også fått tilbake internett og har fått kontakt med familie og venner igjen både hjemme i Norge og her i Chile. Vi kommer nok til å ta en del ekstra forholdsregler før kvelden kommer, sier han.

Les også: Kartlegger nordmenn i Chile

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt