Hopp til innhold
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram besøker Ørland.
Foto: Ole Andreas Vekve / Forsvaret / NTB

Det norske Forsvaret

Oppsummert

Det norske forsvaret er den militære delen av den norske statsmakten. Forsvarssjef er Eirik Kristoffersen, og øverstkommanderende er Kong Harald. Forsvaret har et aktivt personell på omtrent 30.000, hvorav rundt halvparten er militære.

  • Stortingspresidenten: – I dag hedrer vi våre veteraner og minnes våre falne

    – I dag hedrer vi våre veteraner og minnes våre falne i dyp takknemlighet.

    Det sa stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) under en markering ved Akershus festning i Oslo klokken 12 i ettermiddag.

    I dag er det frigjørings- og veterandag.

    8. mai 1945 ble Norge frigjort etter over fem års tysk okkupasjon under andre verdenskrig.

    Det ble også skutt salutt med 21 skudd til ære for de falne under andre verdenskrig og for norske veteraner.

     Salutt med 21 skudd under markeringen av Norges frigjørings- og veterandag på Akershus festning.
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Regjeringen oppretter tre nye innsatsstyrker i Heimevernet

    Tre nye innsatsstyrkene, som er en del av regjeringens langtidsplan for økt satsing på Heimevernet, skal legge vekt på sjøforsvar.

    To av styrkene skal etableres i Bergen og Trøndelag, skriver Forsvarets Forum.

    – Vi får avdelinger som blir spesialtrent til å operere langs kysten og kapasiteter som blir helt nye i Forsvaret, sier Christoffer Thomas Knutsen, avtroppende sjef for Bergenhus Heimevernsdistrikt.

    De nye innsatsstyrkene, som ifølge regjeringens tidslinje vil være på plass i 2030, skal ha fokus på sjøforsvar og ha lignende funksjoner som Sjøheimevernet hadde før det ble lagt ned i 2017.

    Distriktssjef i Trøndelag, Marianne Eidem, er positiv til opprettelsen av de nye innsatsstyrkene. Hun mener det er passende nå som Sverige og Finland har trådt inn i Nato.

    – Det er viktig å få økt kapasiteten rundt viktig infrastruktur nær kysten. Det vil ikke bli mindre alliert mottak i den kommende tiden, sier Eidem.

    (NTB)

  • Øker bevilgning til Forsvaret med 7 milliarder kroner

    Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til Forsvaret med 7 milliarder i revidert nasjonalbudsjett.

    Pengene skal brukes både for å øke den operative evnen til Forsvaret, og å starte arbeidet med den nye langtidsplanen allerede i år.

    – Med dette vi annonserer i dag, og tidligere i april, vil Norge fra midten av 2024 nå 2-prosentmålet i Nato, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

  • Tidligere gardister saksøker Forsvarsdepartementet etter narkotesting

    De tidligere gardistene som ble dimittert etter narkotikabruk sommeren 2022 har nå levert inn stevning til Oslo-tingrett, skriver Dagbladet.

    Søksmålet mot staten ble først varslet i mai 2023.

    De saksøker staten ved Forsvarsdepartementet for brudd på menneskerettighetene i sin håndtering av saken. Gardistene står også fast ved at vedtaket om dimittering er ugyldig.

    – For mine klienter handler dette om grunnleggende menneskerettigheter, og om at ungdommer som skal tjenestegjøre etter dem ikke skal bli utsatt for den samme behandlingen, sier Zadig til Dagbladet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no