Hopp til innhold

Regjeringen vil omgjøre nedleggelse av Andøya flystasjon – blir base for langtrekkende droner

Regjeringen varsler milliardsatsing på langtrekkende forsvarsdroner for havovervåkning i nordområdene. Andøya blir sentral i havovervåkning og i utviklingen av Forsvarets romvirksomhet.

Dronesaysing Andøya

Onsdag er finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) på Andenes i Nordland for å legge frem forslaget.

Foto: Pål Hansen / NRK

Norge skal satse på langtrekkende droner. De skal ha sin base på Andøya, og vil trolig ha over 50 ansatte for å drifte denne delen, sier Bjørn Arild Gram (Sp) til NRK.

Dermed foreslår regjeringen å omgjøre det tidligere vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon, og relanserer flyplassen på Andenes som ny dronebase for nordområdene.

Les også Forsvarsminister Gram viderefører drift på Andøya – lover mer i fremtiden

Finske F/A-18 på Andøya under Nordic Response 2024

Forslaget innebærer at flybasen i Nordland skal bli hovedbase i Norge for trening, drift og utvikling av langtrekkende forsvarsdroner, i tett samarbeid med Andøya Spaceport.

I tillegg varsler regjeringen at de vil gå til innkjøp av nye langtrekkende overvåkningsdroner, som skal operere i samarbeid med de nye P8 Poseidon-flyene stasjonert på Evenes.

Se pressekonferansen på Andøya:

Onsdag er finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) på Andenes i Nordland for å legge frem forslaget.

Diskusjonen om å legge Andøya ned er over. Nå skal vi bygge Andøya opp, sa Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under åpningen av pressekonferansen.

MQ-4C Triton

Slike droner kan bli et dagligdags syn på Andøya i Vesterålen.

Foto: Northrop Grumman

Derfor ønsker regjeringen å kjøpe nye langtrekkende overvåkningsdroner:

NATO har forventninger til at Danmark, Storbritannia og Norge er i stand til å overvåke de strategiske GIUK- og BEAR-gapene i det nordlige Atlanterhavet.

Norge har kjøpt fem P-8 Poseidon-fly til erstatning for Orion-flyene, som bevæpnet anti-ubåt kapasitet,.

P-8 har en transitt-rekkevidde på 2225 kilometer ut til et operasjonsområde, hvor de kan operere i fire timer og kan i tillegg få etterfylt drivstoff i luften.

Derfor foreslår regjeringen å etablere en dronebase på Andøya flystasjon der langtrekkende overvåkningsdroner skal etableres. Slike droner har en rekkeviddensom tilsvarer omkretsen rundt polarsirkelen.

Vil overvåke Barentshavet fra Andøya

Norge har kjøpt nye P8 Poseidon-fly til erstatning for de gamle Orion-flyene, for å drive havovervåkning og gi en anti-ubåtkapasitet i den norske delen av Barentshavet.

Likevel mente forsvarssjef Eirik Kristoffersen i sitt fagmilitære råd i fjor, at Norge trenger ytterligere overvåkningskapasitet av havområdene.

– Vi må ha droner som kan overvåke og som i fremtiden kan frakte ting. Men også droner som kan levere våpen. Der går teknologien veldig raskt og det finnes droner som i dag er våpen, sa forsvarssjef Eirik Kristoffersen til NRK sommeren 2023.

Allerede for to uker siden meldte Teknisk ukeblad at den amerikanske drone-produsenten Northrop Grumman hadde bekreftet at de var samtaler med norske myndigheter om mulig kjøp av den nyutviklede maritime MQ-4C Triton-dronen.

Den langtrekkende overvåkningsdronen har en rekkevidde på 15.000 kilometer. De er spesialutviklet for den amerikanske marinen og skal kunne operere i arktiske områder.

– Vi har absolutt vært i diskusjoner, sier Jane Bishop, direktør for global overvåkning i Northrop Grumman.

Hun var på et pressetreff på Oslo Militære Samfund i Oslo i midten av mars, ifølge TU.

Skjøt ned drone av denne typen

Norske myndigheter skal ha vært i samtaler med den amerikanske droneprodusenten Northrop Grumman om å kjøpe maritime MQ-4C Triton-droner. Dronene er ubevæpnet, og spesialbygd for maritim havovervåkning og skal tåle arktisk klima.

MQ-4C Triton fra Northrop Grumman.

Til NRK skriver selskapet at MQ-4C Triton-dronen representerer den mest avanserte maritime etterretnings-, overvåknings-, rekognosering- og målrettingskapasiteten som er utplassert.

– I en verden med et stadig forverret konfliktsituasjon i nordområdene, er Triton-dronen utviklet for å håndtere overvåkning av store havområder. De vil gi Norge en vedvarende og komplett situasjonsforståelse i sine nærområder, sier Rho Cauley Bruner.

Hun er direktør for Triton-programmet hos Northrop Grumman.

Les også Ubemannede droner som fremtidens kampfly – forsvarssjefen vil flytte alle prosjekter til Andøya

Drone klar til oppskyting på rampe.

Flere Nato-land, deriblant Norge, har i fellesskap kjøpt fem RQ-4D Phoenix-droner fra samme leverandør. Dronene er stasjonert i Italia og fløy sitt første oppdrag langs finskegrensa i september i fjor.

Ifølge High North News vedtok den danske regjeringen i januar, i et forsvarsforlik i Folketinget, å bevilge 4 milliarder kroner til innkjøp av nye egne langtrekkende droner.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram understreker til NRK at det for Norges del er snakk om ubevæpnede langtrekkende overvåkningsdroner.

Forsvarets P8A Poseidon. Norges nye overvåkingsfly. Stasjonert på Evenes.
Frida Brembo

Disse er aktuelle for Norge:

Norge har allerede anskaffet fem P8 Poseidon-fly, som kan bevæpnes med torpedoer, dypvannsbomber, missiler og andre typer våpen for å bekjempe ubåter.

Flyene har en rekkevidde på 2.225 kilometer og kostet til sammen 11,2 milliarder kroner.

En langtrekkende overvåkningsdrone er ventet å være en supplerende ressurs til disse flyene.

Amerikansk drone
HANDOUT / Reuters

RQ-4B Global Hawk

Global Hawk er standardmodellen av langtrekkende overvåkningsdroner i det amerikanske forsvaret. De er laget av Northrop Grumman og kommer i forskjellige versjoner.

Den siste B-modellen har en rekkevidde på 22.700 kilometer og kan dermed fly halvannen gang rundt polarsirkelen.

De er nå kommet opp i 2,4 milliarder kroner per stykk.

NATO AGS Maiden Flight
NATO

RQ-4D Phoenix

NATO har allerede gått til anskaffelse av fem langtrekkende Phoenix-droner som er plassert på Sigonella Air Base i Italia.

Flyene har en rekkevidde på 16.000 kilometer, er ubevæpnet og koster 1,4 milliarder kroner per stykke.

USA bekrefter at drone ble skutt ned
US NAVY / Reuters

MQ-4C Triton

MQ-4C Triton er en drone tilpasset arktiske strøk og er spesialisert for havovervåkning.

De har en rekkevidde på 15.000 kilometer, som tilsvarende en runde rundt polarsirkelen eller to hele runder rundt Norge, Svalbard og Jan Mayens økonomiske soner.

Hver drone koster over 1,6 milliarder kroner.

MQ9B SeaGuardian fra General Atomics
General Atomics

MQ-9B SeaGuardian

General Atomics har utviklet en maritim overvåkningsdrone, MQ-9B SeaGuardian. Den er videreutviklet fra MQ-9 Reaper, som er en bevæpnet drone.

SeaGuardian-dronen har rekkevidde på over 10.000 kilometer, avhengig av konfigurasjon. NRK kjenner til at denne dronen også vil bli tilbudt det norske forsvaret.

Det er ventet at en slik drone vil koste Norge 1,7 milliarder kroner.

Tøff tid for Andøya

Det har vært en tøff periode på Andøya, innrømmet forsvarsministeren, og han lover at regjeringen nå skal se fremover om fremtida på øya.

Han understreker samtidig at tiltakene kommer som et resultat av den spente sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa.

– Vi gjør ikke dette for å kompensere øya for nedleggelse, men fordi det er riktig å satse her.

– Her er det romhavn, havrom, skytefelt og kompetansemiljøer som kan drifte dette, sier Bjørn Arild Gram.

– En del av satsingene som kommer i langtidsplanen vil også underbygge den militære fremtiden til øya.

Han mener ting ligger til rette for sterk militær tilstedeværelse i årene som kommer.

– Vi har helt siden regjeringsskiftet arbeidet med ny og fremtidsrettet forsvarsaktivitet her på Andøya, sier Bjørn Arild Gram.

– Fantastisk dag for Andøya

Kjell-Are Johansen (Ap) er ordfører på Andøya og deltok på pressekonferansen onsdag.

Han sier til NRK at han er lettet over det som ser ut til å bli en milliardsatsing i kommunen.

– Dette er en fantastisk dag for Andøy, og for hele regionen.

– Dronesatsingen, og at Andøya flybase fortsatt skal være operativ, er ekstremt viktig for oss – og hele Norge, mener Johansen.

Han oppfordrer samtidig egne sambygdinger henter frem flaggene og heiser dem over hele kommunen:

– Vi ser nå fremover. Nå går det bare en vei for oss og det er oppover, sier en lykkelig ordfører.

Les også Iran om dronenedskyting: – Vi har sendt et tydelig budskap til USA

USA bekrefter at drone ble skutt ned

Les også Svermer av droner skal bli Norges nye våpen

Jarle Mossing på vei inn i kontrollsenteret til dronesvermen.

Endringslogg: NRK har i etterkant av publisering fått informasjon om at en ny overvåkningsdrone fra General Atomics også vil tilby norske myndigheter en maritim overvåkningsdrone. Dette er korrigert.

I tillegg har NRK oppdatert grafikken som bedre illustrerer P-8 Poseidons rekkevidde fra Evenes.