Hopp til innhold
Kong Haakon og Kronprins Olav på flukt.
Foto: Per Bratland / NTB

2. verdenskrig

Oppsummert

9. april 1940 invaderte tyske styrker Oslo og en rekke norske byer. Kong Haakon nektet å akseptere tysk maktovertakelse og flyktet med sin familie til London. Først 8. mai fem år senere ble landet igjen fritt, og 7. juni vendte kongefamilien hjem.

  • 98 år gammel mann tiltalt for delaktighet i drap i konsentrasjonsleir

    En 98 år gammel tysker er tiltalt for å ha medvirket til massedrap i nazileiren Sachsenhausen under den andre verdenskrig, melder tysk påtalemyndighet.

    Den tyske statsborgeren bor i Main-Kinzig, ikke langt fra Frankfurt. Navnet hans er ikke offentliggjort. Han er tiltalt for å ha medvirket til «det grusomme og ondskapsfulle drapet på tusener av fanger som medlem av en SS-enhet», skriver påtalemyndigheten i Giessen fredag.

    Mellom juli 1943 og februar 1945 skal mannen ha medvirket til drap på over 3.300 personer. Tiltalen er tatt ut ved domstolen i Hanau, som nå skal bestemme om saken skal opp for retten.

    (NTB)

  • Den siste Nürnberg-aktoren er død

    Den siste gjenlevende aktoren fra Nürnbergprosessen mot nazistene etter andre verdenskrig, Ben Ferencz, er død, 103 år gammel.

    Ferencz var blant de første fra utsiden som fikk komme inn og dokumentere hva som hadde skjedd i Nazi-Tysklands konsentrasjonsleirer.

    Han døde fredag kveld i Boynton Beach, Florida, opplyser professor John Barrett som har en blogg om Nürnbergprosessen. Holocaust-museet i Washington bekrefter nyheten.

    – I dag har verden mistet en leder i kampen for rettferdighet for ofre for folkemord og lignende forbrytelser, skriver museet på Twitter.

    Ferencz ble født i Transilvania i det nåværende Romania i 1920. Han flyttet som liten gutt til New York med sine foreldre som flyktet fra antisemittismen i hjemlandet. Han ble utdannet ved Harvard og sluttet seg til hæren for å ta del i frigjøringen av Europa.

    Da han fikk høre etterretningsinformasjon om hva som hadde skjedd i konsentrasjonsleirene, dro han for å samle inn bevis. Han besøkte blant annet Buchenwald-leiren der over 56.000 mennesker døde. Flere norske politiske fanger ble sendt til leiren.

    – Konsentrasjonsleiren i Buchenwald var et likhus med ubeskrivelige grusomheter. Det er ingen tvil om at jeg ble traumatisert av mine opplevelser som etterforsker i krigsforbrytersaker. Jeg prøver fortsatt å unngå å snakke om eller tenke på det, skrev han i sin biografi.

    I Nürnbergprosessen fikk han ansvaret for å føre sak mot 22 tidligere kommandanter som var tiltalt for å ha drept mer enn 1 million jøder og andre folkegrupper.

    Alle de tiltalte i Ferencz' sak ble dømt og mer enn et dusin ble dømt til døden. (NTB)

    Benjamin Ferencz
    Foto: Armin Weigel / AP
  • D-dagsveteranen Monrad Mosberg er død, 105 år gammel

    Krigsveteranen Monrad Mosberg, som deltok under invasjonen i Normandie i 1944, er død. Han ble 105 år gammel.

    Mosberg døde søndag, opplyser familien til NTB.

    Mosberg var 26 år gammel og tjenestegjorde som fenrik på den norske jageren Svenner på det som er blitt kjent som D-dagen, 6. juni 1944. Fartøyet ble truffet av to tyske torpedoer og sank. Over 30 av mannskapet mistet livet. Mosberg ble liggende i vannet før han ble reddet av et britisk fartøy.

    Monrad Mosberg var utdannet ved Sjøkrigsskolen i 1939 og var i de norske styrkene i Storbritannia under 2. verdenskrig. Etter krigen var Mosberg løytnant, kapteinløytnant, orlogskaptein, kommandørkaptein og adjutant for kronprins Olav. Han mottok en rekke hedersbevisninger, blant annet Krigsmedaljen og den danske Dannebrogordenen. (NTB)

    D-dagsveteran Monrad Mosberg i 2014
    Foto: Terje Bendiksby / NTB
  • Tidligere nazi-sekretær anker betinget fengselsdom

    En 97 år gammel tidligere sekretær i en tysk konsentrasjonsleir anker dommen på to års betinget fengsel for å ha medvirket til drap på over 10.000 mennesker.

    Irmgard Furchner er den første kvinne på flere tiår som er dømt for delaktighet i massedrap under krigen.

    Tysk høyesterett vil nå vurdere om lovanvendelsen har vært riktig. (NTB)

  • Krigsveteran Eystein Røset, som kjempet i slaget om Narvik, er død, 103 år gammel

    Eystein Røset, som kjempet i slaget om Narvik, er død, 103 år gammel. Han sovnet inn lille julaften, opplyser sønnen, Ove Røset, til NTB.

    Røset var ifølge flere medier den siste gjenlevende veteranen som deltok i slaget om Narvik for Norge. Krigsveteranen ble 103 år gammel, og skulle ha fylt 104 år 28. desember.

    Eystein Røset, krigsveteran fra Selbu
    Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no