Janne Britt Saltkjel

MAMMA SOM 42-ÅRING: Janne Britt Saltkjel fikk Filippa (2 år og 10 måneder) da hun var 42 år.

Foto: Irina Tjelle / NRK

Derfor fikk de barn etter at de fylte 40

Tre mødre over 40 forteller hvordan det er å bli mamma seinere enn gjennomsnittet.

Filippa (2 år og 10 måneder) sitter på fanget til mamma Janne Britt (45) og spiser yoghurt. Klokka er 7.10 denne tirsdagsmorgenen og de to skal prøve å komme seg ut av døra innen 7.30.

– Skal mamma flette håret ditt, kanskje?

Pappaen måtte tidlig på jobb i dag og Filippa og mamma skal sykle til barnehagen på Majorstua i Oslo.

– Jeg vet jo ikke hvordan det er å bli mor før man er 42, men for meg har det vært en kjempeopptur, sier Janne Britt Saltkjel.

Hun er en av kvinnene i den voksende statistikken Førstegangsfødende over 40 her i landet.

Et antall som har blitt nesten fire ganger større de siste 20 årene, ifølge tall fra Medisinsk fødselsregister NRK har hentet inn.

– Ikke et spørsmål om karriere

Janne Britt Saltkjel med datter Filippa

KLAR FOR BARNEHAGE: Filippa har spist yoghurt og er snart klar for å sette på seg i barnesetet på sykkelen med mamma Janne Britt Saltkjel.

Foto: Irina Tjelle / NRK

Saltkjel sier det var flere grunner til at hun ble mor først som 42-åring.

– Det var en kombinasjon av tilfeldigheter. Jeg hadde mange aktiviteter og interesser etter studiene. Etter at et langvarig forhold var slutt, hadde jeg behov for frihet og å ta igjen det tapte med reising, stå på ski og sånne ting. Så skal man etter hvert treffe noen man ønsker å ha barn med, sier hun.

Da hun var 40, møtte hun en mann på skiferie. Peter bodde i Sverige, men valgte å flytte til Norge for å satse på forholdet.

– To år senere kom Filippa, smiler Saltkjel og løfter datteren ned fra fanget.

– Jeg vil leke! roper den lyshårede (snart) 3-åringen og løper ut av kjøkkenet.

Klokka har blitt 7.20 og det nærmer seg avreise til barnehagen. Når Filippa er levert, skal siviløkonomen Janne Britt Saltkjel sykle videre til jobben i bank.

At det er utdanning eller karriere som gjør at stadig flere norske kvinner får barn seinere, mener hun er en myte. Småbarnsmoren har flere venninner og kolleger som har fått barn først i 40-årsalderen.

– Det blir gjerne sagt at det har med karriere å gjøre, men jeg tror det er en myte. Man utsetter kanskje å få barn noen år på grunn av utdannelse, men ikke til man er 40. Blant mine venninner er det enten at de har interesser som er ganske altoppslukende eller at det ikke er så viktig å få barn. Eller at de mangler en partner å få barn med.

Ville ta utdanning, ventet med å bli gravid

I en annen leilighet litt lenger øst i Oslo står nybakt mor Eva Johanikova (40) og skifter bleie på 10 dager gamle Andreas på stellebordet.

– Oi, der var det mye!

Den lille babyen ligger rolig på stellebordet og ser med store øyne opp på mammaen sin, som pakker sammen bleia og legger den i en søppelbøtte.

– Det pleier egentlig å være litt mer skriking, sier Johanikova.

Eva Johanikova

10 DAGER GAMMEL: Andreas ble født med keisersnitt. Nå passer mamma Eva Johanikova på at han får nok mat og søvn.

Foto: Irina Tjelle / NRK

28. juli 2016 ble hun en del av samme statistikk som Janne Britt Saltkjel - de som får sitt første barn etter å ha fylt 40.

Det er ikke uten risiko. Helsemyndighetene ser på svangerskap hos kvinner over 40 som høyrisikosvangerskap, og kvinnene får ekstra oppfølging underveis i graviditeten og under fødselen. Eldre mødre har blant annet tre ganger så høy risiko for akutt keisersnitt enn kvinner tidlig i 20-årene, viser norsk forskning omtalt på Forskning.no.

40 år gamle Eva Johanikova fikk vite like før fødselen at hun måtte ta keisersnitt.

– Jeg fikk noen komplikasjoner på slutten, men det gikk bra. Vi ble veldig godt ivaretatt på sykehuset, sier hun.

Den nybakte moren jobber i barnehage og er vant til å ha masse barn rundt seg. Likevel har 10 dager gamle Andreas snudd tilværelsen på hodet for mamma (40) og pappa (41).

– Det er mye følelser og jeg er veldig glad! Men det er også tøft, og en helt annen hverdag. Man kan ikke planlegge hva man skal gjøre, man må se an formen, hvor lang tid mating og soving tar. Man kan bare planlegge en halvtime om gangen, ler hun.

Eva Johanikova

MAMMA SOM 40-ÅRING: Eva Johanikova med sønnen Andreas.

Foto: Irina Tjelle / NRK

Også for henne var det flere faktorer som var avgjørende for at hun fikk barn som 40-åring og ikke tidligere.

– Jeg var i et forhold som jeg håpet var det riktige, men som tok slutt rett etter at jeg fylte 30. Det tok tid å komme over det og bli klar for et nytt forhold, sier hun.

Like etter at hun møtte sin nåværende samboer og pappa til Andreas, fikk hun tilbud av arbeidsgiver om å ta utdanning på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Da var hun 36 år.

– Jeg ville ikke miste det tilbudet og tenkte at det ville bli vanskelig å kombinere studier med jobb og barn. Da ventet vi med å få barn til jeg ble ferdig med utdanninga, og tok sjansen på at det gikk bra. Og det gjorde det jo!, smiler hun mens hun vogger den lille gutten i armene.

Hun ser ned på sønnen, som glipper med øynene og ser ut til å ville sove.

– Han var litt liten da han ble født, så nå er det viktigste at han får nok mat og søvn.

Reiste til utlandet for å bli mamma

På et kontor i Oslo sentrum er småbarnsmor Lise Boeck Jakobsen (48) på jobb hos Foreningen Ønskebarn. Hun er styreleder og pressekontakt i foreningen for folk som strever med å få barn eller er ufrivillig barnløse.

Lise Boeck Jakobsen

STYRELEDER OG SMÅBARNSMOR: Lise Boeck Jakobsen i Foreningen Ønskebarn.

Foto: NRK

– Det er flere enn tidligere over 40 år som tar kontakt med oss. De spør om hvilke behandlingsformer som er mulige for dem, enten de er i et parforhold eller alene. Mange spør om behandling i utlandet, sier Jakobsen.

Jakobsen fikk selv sitt første barn da hun var 44 år. Det skjedde etter at hun hadde reist til utlandet og gjennomført assistert befruktning som singel. Hun sier det er flere grunner til at det ble slik.

– Man venter jo ofte på det forholdet med noen man vil bli foreldre med. Til slutt var situasjonen sånn at det ikke var til stede for meg og klokka begynte å gå. Da valgte jeg, etter lang tids overveining, å bli mor alene.

Hun mener det er flere positive sider ved å bli mor i voksen alder.

– Jeg tenker at jeg har mer erfaring. Både på grunn av alder og fordi jeg skulle bli mor alene, var jeg opptatt av å ha et nettverk rundt meg, med folk som kan støtte og være barnevakt. Dessuten har jeg jo prøvd meg både alene og sammen med noen før, mens nå er det sønnen min som står i høysete for meg. Det tenker jeg bare er positivt.

Mindre slitsomt enn fryktet

Hjemme hos Janne Britt Saltkjel har Filippa fått på seg regnjakke, sykkelhjelm og røde sko med borrelås.

Mammaen hennes synes det å få barn i voksen alder har gått overraskende fint.

– Det er veldig koselig og egentlig mye mindre slitsomt enn jeg hadde fryktet. Jeg hadde hørt mye fra småbarnsforeldre med flere barn, eller barn med innsovningsproblemer. Selv har vi vært veldig heldige. Vi har også delt mye arbeidet, pappaen og jeg. Så det har gått veldig fint. Ikke sant, Filippa?

Klokka er 7.30. Tidsskjemaet er fulgt, en bamse har fått bli med i sekken og mor og datter er ute av døra.

Saltkjel løfter datteren opp i sykkelsetet og fester beltet.

– Hadet, sier en snart 3 år gammel jente fra sykkelsetet og smiler.