Hopp til innhold

– Jeg skulle ønske jeg hadde sluppet å reise

Organisasjonen Ønskebarn har i lang tid kjempet for at eggdonasjon skal bli lovlig i Norge. Nå jubler de over at også Helsedirektoratet ønsker tillate metoden.

Lise Boeck Jakobsen

GLAD: Leder i organisasjonen, Ønskebarna, Lise Boeck Jakobsen, håper nå at regjeringen lytter til rådene fra fagmiljøene og åpner for eggdonasjon i Norge. Selv måtte hun reise til Danmark for å få barn.

Foto: NRK

– Vi synes det er en veldig gledelig beslutning, fordi vi lenge har jobbet for saken. Vi synes det er bra fordi det er et tilbud som nabolandene våre har, og som de fleste landene i Europa også tilbyr. Da mener vi det burde være muligheter for å tilby det i Norge også, sier Lise Boeck Jakobsen.

Hun er leder i organisasjonen Ønskebarn som støtter opp om mennesker som strever med å få barn.

Jakobsen har selv fått kjenne på kroppen hvordan det er å reise til utlandet for å få assistert befruktning.

– Det er tøff beslutting man tar, men jeg hadde et sterkt barneønske. Da jeg vokste opp var ikke barneønsket så nært, det kom sterkere etter hvert. Jeg følte jeg hadde opplevd det jeg ville oppleve på egen hånd, så for meg ville det mye å få se et lite barn vokse opp, sier hun.

– En ting prosess

I dag er kun sæddonasjon tillat i Norge, gitt at donoren oppgir identitet. Ordningen gjelder også kun gifte par som ikke kan få barn. Debatten om hvorvidt eggdonasjon burde gjøres lovlig har derfor pågått i lang tid.

De som ønsker eggdonasjon må i dag reise til utlandet for å få det utført. Ifølge Ønskebarn reiser minimum 300 personer i året for å få utført befruktningen i utlandet til en prislapp på mellom 50 000 og 100 000 kroner.

Men med både Helsedirektoratet og Bioteknologirådet som anbefaler at eggdonasjon blir lovlig i Norge, er man nå ett skritt nærme en legalisering. Saken skal etter hvert opp i Stortinget.

Jakobsen forteller at det er en tung belastning å være ufrivillig barnløs.

– Jeg skulle ønske jeg hadde sluppet å reise til utlandet og at jeg fikk et slik tilbud i Norge. For man er ganske alene. Det å ikke være i stand til å få ønskebarnet sitt er tøft og en tung prosess, sier Jakobsen.

– Effektiv måte å stanse diskusjon på

Selv om flere fagmiljøer er for en legalisering, er blant annet KrF imot. De mener det ikke er en menneskerett å få barn.

Jakobsen synes ikke argumentet holder.

– Det er en underlig måte å bruke menneskerettighetssaken på, og en effektiv måte å stanse videre diskusjon på. Jeg tror ikke biologi alene er bestemmende for en god oppvekst for et barn, sier hun og legger til:

– Jeg håper man nå tar hensyn til de faglige rådene og at politikerne tenker at det må bli med i den nye Bioteknologiloven, og at det til syvende og sist blir vedtatt.

AKTUELT NÅ