Hopp til innhold

«Supermødrene» kan få felles fordel: – Helt utrolig hva vi tåler

Suksesshistoriene er mange og flere kommer sterkere tilbake. Etter fødselen kan de nybakte idrettsmødrene få flere fordeler.

Johaug Iuel

SUPERCOMEBACK: Både Therese Johaug (til venstre) og Amalie Iuel har sørget for å få de fleste TV-seerne til å måpe under tilbakekomsten i verdenstoppen. Her i forbindelse med Impossible Games i 2020.

Foto: NTB

Therese Johaug kom knallsterkt tilbake under ett år etter fødsel og knuste norgeseliten med nærmere tre minutter på tremila i NM.

Amalie Iuel var kun 21 hundredeler bak sin personlige rekord på 400 meter hekk, kort tid etter fødselen.

– Det er syv og en halv måned siden jeg fødte. Det er ganske sykt å se hvordan kvinnekroppen er kapabel til å gjøre dette, sa Iuel til NRK etter comebacket i Kenya i april.

«Supermødrene» i toppidrettens verden blir flere og flere for hvert år som går.

Dette er noen av kvinnene som har prestert kort tid etter fødsel:

VM I SKISKYTING I OBERHOF
Junge Heiko / NTB

Liv Grete Skjelbreid

Ett år etter fødsel tok hun fire VM-gull i Oberhof i 2004.

Marie Dorin Habert
JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Marie Dorin Habert

Seks måneder etter fødsel tok hun tre gull, to sølv og én bronse under VM i skiskyting i Holmenkollen i 2016.

r6H6MUfS9Is
Berit Roald / NTB

Darja Domratsjeva

Fire måneder etter fødsel tok hun VM-sølv i Hochfilzen i 2017.

NM ski Nordiske grener Lillehammer
Geir Olsen / NTB

Therese Johaug

Ble norsk mester i motbakkeløp seks måneder etter fødsel. Ti måneder etter fødsel ble hun norsk mester på 30 kilometer. Hun vant med nesten tre minutter.

Kari Bø, professor ved Norges idrettshøgskole som tidligere også har ledet en større studie på hva som skjer med toppidrettsutøvere etter fødsel, er ikke overrasket.

At det går an å gjøre det, heier jeg virkelig på, sier Bø om idrettsmødrene.

Fordelene

Den anerkjente studien, som blant annet har blitt publisert i tidsskriftet British Journal of Sports Medicine, peker på flere fordeler:

NRK forklarer

Hvilke fordeler får toppidretts­utøvere etter graviditet?

Hvilke fordeler får toppidretts­utøvere etter graviditet?

Hjertet pumper ut mer blod i kroppen

Slagvolumet, eller mengden blod som hjertet pumper ut i kroppen, øker med rundt ti prosent.

Hvilke fordeler får toppidretts­utøvere etter graviditet?

Blod­volumet øker

Antall liter blod i kroppen øker med 50 prosent hos både topptrente og «vanlige» kvinner under graviditet.

Hvilke fordeler får toppidretts­utøvere etter graviditet?

Oksygenopptaket øker

De best trente idrettsutøverne innen utholdenhetsidretter får vanligvis mellom fem og ti prosent økning i oksygenopptaket.

– Kvinnekroppen er fantastisk. Den leger seg selv og ikke minst etter en fødsel så er det helt utrolig hva vi tåler i etterkant, sier Bø.

Disse gunstige fordelene har blant annet Therese Johaug opplevd etter at hun vendte tilbake til toppen av pallen i NM.

– Det er noe med kvinnekroppen når den har gått gravid. Man kan flyte litt på det etterpå. Jeg er overrasket, med tanke på hvordan jeg har trent, at formen min er såpass bra, sier Johaug til NRK.

Therese Johaug etter Grue halvmaraton

TILBAKE I KALASFORM: Therese Johaug fortsetter å imponere etter fødselen. På onsdag var hun bare minuttet fra å ta EM-kravet på halvmaraton.

Foto: Morten Stenberg / NRK

En sammenligning som flere forskere drar når man snakker om fordeler etter graviditet: Hvis man går med en tolv kilos ryggsekk i over ni måneder, blir kroppen plutselig lettere når sekken fjernes over natten.

Kroppen blir vant til å bære tyngre. Det fører til at du blir sterkere, hjertet blir herdet og ikke minst får man mer blod i kroppen.

Denne effekten er høyest 6 til 12 uker etter fødsel. Etter dette avtar fordelene over tid, ifølge studien Bø har ledet.

Så lenge du har en normal graviditet og normal fødsel, og for så vidt har en snill unge etterpå, så vil jeg ikke si at det er noe vanskelig å komme tilbake, sier Marit Bjørgen til NRK.

jrH6XODvqAM

SUPERMOR: Marit Bjørgen hadde sønnen Marius ofte med seg ute på konkurranser etter at hun fødte. Her fra nasjonal åpning langrenn i 2018.

Foto: NTB

Må være «heldig» med både svangerskap og fødsel

Det de fleste derimot er kjappe med å presisere er at et viktig premiss for å komme fort tilbake er en relativt smertefri graviditet uten komplikasjoner eller skader.

Det samme gjelder for fødselen, for hele 30 prosent av fødende opplever blant annet å få problemer med bekkenbunnen.

Iuel har tidligere åpnet om at hun fikk bekkenløsning underveis i graviditeten. Fødselen av sønnen Storm endte med et hastekeisersnitt.

Det er en hindring og har satt meg kraftig tilbake, men jeg har kanskje hatt et litt annet fokus, sier 30-åringen, som altså løp et av karrierens beste løp i Kenya, drøye syv måneder etter fødselen.

Les også Vart overraska på fødestova: – Eg vart ganske lei meg

Aksel Lund Svindal Amalie Iuel

Iuel-skryt fra tidenes vinterolympier

En som har vært gjennom en fødsel, på lik linje med Johaug og Iuel, er tidenes vinterolympier Marit Bjørgen.

Hun fødte sønnen Marius i desember 2015 og kom tilbake i verdenscupen med seier allerede i november 2016. 44-åringen hyller Iuels tilbakekomst i verdenstoppen:

– Amalies comeback vil jeg si er veldig imponerende, sier Bjørgen.

Marit Bjørgen og sønnen Marius

MAMMAHJERTE: Marit Bjørgen og sønnen Marius etter at hun vant 15 kilometer skiathlon under VM i Lahti i 2017.

Foto: Lise Åserud / NTB

Langrenn sammenlignet med Iuels distanse 400 meter hekk er to helt forskjellige verdener, skal vi tro Bjørgen. Der skiløpere går lengre distanser og har en mer skånsom idrett, spiller eksplosivitet og styrke en viktigere brikke i Iuels gren, mener Bjørgen.

Jeg kom meg aldri tilbake på mitt samme høye nivå på sprint etter fødselen. Jeg følte jeg mistet mye styrke og en del eksplosivitet, sier Bjørgen.

Det samme innrømmer Iuel at hun har opplevd.

– Det er mange områder jeg er dårligere på nå enn tidligere. Jeg ser at farten har gått litt ned. Jeg har måttet kompensere med utholdenhet og stayer, sier Iuel.

Amalie Iuel med barnevogn

PÅ TRILLETUR: Det blir ikke kun løpeturer i høy hastighet for Amalie Iuel lenger. Nå må også trilleturer i sakte tempo prioriteres.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Fokuset er heller på minstemann

Når de fysiologiske fordelene avtar på sikt, kommer enda en fordel inn i bildet. Det er selve barnet, ifølge idrettsmødrene NRK har pratet med.

Når jeg kommer hjem etter en treningshverdag så er det plutselig ikke meg selv som går først i køen lenger. Fokuset er heller på minstemann som trenger det ene eller andre, sier Iuel og fortsetter:

– For min del har det vært litt deilig at jeg ikke tar med meg idretten hjem og tenker på det hele tiden. Det har vært en måte koble av og flytte fokuset over på noe litt annet også, sier Iuel.

Iuel Johaug

MØDRE: Therese Johaug og Amalie Iuel ble begge mødre i 2023. Her i forbindelse med Impossible Games i 2020.

Foto: NTB

Denne mentale fleksibiliteten tror Jorunn Sundgot-Borgen, professor ved Norges idrettshøgskole, er minst like viktig som den fysiske fordelen.

– Jeg har enda mer troen på det mentale. Når de er ferdig med fødselen og har vært heldige å få et friskt barn, kan de gjøre det de har planlagt hvis de også har ressurser til å få den restitusjonen de trenger, sier Sundgot-Borgen, før hun stemmer i:

De er jo en slags supermødre.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal