Hopp til innhold

Støre om Huitfeldts avgang: – Jeg vet dette er en krevende situasjon for Anniken

Statsminister Jonas Gahr Støre sier at Anniken Huitfeldt selv ønsket å fortsette som utenriksminister, men at han vraker henne for å skape tillit og ro etter aksjesakene.

Anniken Huitfeldt går inn på Slottet for å få avskjed i nåde i ekstraordinært statsråd

AVSKJED: Anniken Huitfeldt hastet inn på Slottet i formiddag for å få avskjed i nåde.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Jeg vet at dette er en krevende situasjon for Anniken. Jeg vet at hun var fullt ut motivert for og klar til å fortsette. Dette er min beslutning, som jeg på ingen måte tar lett på, sier Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse.

Han har valgt å vrake Anniken Huitfeldt som utenriksminister. Hun går ut av regjeringen og erstattes av Espen Barth Eide.

– Sakene om kjøp og salg av aksjer og habilitet er en del av begrunnelsen. Jeg tror på Annikens fremstilling av denne saken. Vi er samtidig enige om at den saken er alvorlig, og den ligger nå hos kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier Støre.

– Tillit er noe vi må ta vare på og ansvar for. Det gjør vi i dag.

Hvilke signaler ønsker du å sende til Erna Solberg i dag?

– Erna Solberg er absolutt ikke en del av min måte å sende signaler på. Saken til Huitfeldt er alvorlig, og nå må vi ta ansvar.

Jonas Gahr Støre snakker mens han står bak talerstolen på en pressekonferanse i statsministerens representasjonsbolig

– Det er et vanskelig valg for meg å ta. Jeg hadde ønsket det ikke var det riktige å gjøre, sier Jonas Gahr Støre om Huitfeldts avgang.

Foto: Alf Simensen / NRK

Erna Solberg sier til NRK at hun ikke tror dette legger press på hennes rolle.

– Jeg skal oppklare min egen sak med kontroll- og konstitusjonskomiteen.

På spørsmål om hva hun mener om at Huitfeldt må gå svarer Solberg at hun ikke vil blande seg i Arbeiderpartiet sin personalpolitikk.

– Det er alltid statsministeren som må velge sitt mannskap, særlig fra eget parti.

Ektemannen kjøpte aksjer

Anniken Huitfeldt var den mest erfarne statsråden i Støres regjering.

Det stormet imidlertid rundt henne da det i august ble kjent at hennes ektemann Ola Petter Flem har gjennomført rundt 100 aksjetransaksjoner i rundt 40 selskaper fra hun ble utnevnt til utenriksminister.

«Uvitende inhabil», ble det kalt. Huitfeldt fortalte at ektemannen ikke hadde fortalte henne om alle sine aksjehandler, for å unngå innsidehandel.

– Men jeg endte med et veldig stort inhabilitetsproblem på den andre siden, sa Huitfeldt, og begrunnet det med at hun derfor ikke fikk vurdert sin egen habilitet.

Les også Huitfeldt: – Ikke vurdert å trekke meg

Anniken Huitfeldt

Statsminister Jonas Gahr Støre sa den gangen at Huitfeldt hadde gjort feil knyttet til habilitet, at hun hadde vært inhabil uten i saker i regjeringen og i eget departement uten å vite det selv.

Men han konkluderte da med at han fortsatt hadde tillit til henne. Nå har han vraket henne.

– Blir ikke ro rundt Annikens sak

Støre begrunner snuoperasjonen med at det har skjedd utvikling i sakskomplekset som omhandler aksjer, habilitet og ektefeller den siste tiden.

– Vi har fått vite om og får fortsatt løpende informasjon om Erna Solbergs sak om habilitet knyttet til ektemannens kjøp og salg av aksjer. Den har bidratt til å svekke tilliten til oss politikere ytterligere. Den har også bidratt til at det ikke blir ro rundt Annikens sak. Selv om Solbergs sak er langt mer omfattende, så har de prinsipielle likhetstrekk, sier Støre.

Kontrollkomiteen har varslet at prosessen vil vare helt til neste år. I en svært krevende utenriks- og sikkerhetspolitisk tid, trenger landet en utenriksminister som kan bruke all sin tid på den jobben.

Økokrim besluttet å ikke åpne etterforskning av Anniken Huitfeldt, men hun må møte i høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Anniken Huitfeldt snakker sammen under åpningen av hovedforsamlingen i FN i New York i september 2023

Jonas Gahr Støre og Anniken Huitfeldt deltok sammen under åpningen av hovedforsamlingen i FN i New York i forrige måned.

Foto: Pontus Höök / NTB

Tillitskrise

Støre viser i sin begrunnelse av Anniken Huitfeldts avgang også til at «spørsmålene om kjøp og salg av aksjer og habilitet åpenbart har spilt inn i folks valg og vurderinger av politikk» i kommunevalget i forrige måned.

– Derfor, som statsminister og leder av Arbeiderpartiet, er det mitt ansvar å ta dette på alvor og gjøre det som er nødvendig, sier Støre.

Tillit er ikke noe vi oppnår en gang for alle, men noe vi hele tiden må ta vare på og ta ansvar for. Det gjør vi i dag.

Han mener overgangen til ny utenriksminister blir sømløs, selv i en svært spent internasjonal situasjon.

– Espen Barth Eide kjenner den nye jobben godt, for han har hatt den før. Han kjenner departementet og rutinene, og han og Anniken Huitfeldt satt sammen i mange timer i går. Han vil fra dag én gå inn og håndtere den krevende situasjonen vi står i med krig i Ukraina og nå også Midtøsten i en urolig tid, sier Støre.

Anniken Huitfeldt ville ikke svare på spørsmål da hun skulle overlevere nøkkelen til kontoret i Utenriksdepartementet til Espen Barth Eide i ettermiddag.

Hun ga arvtakeren en stor klem og understreket at hun er glad for at det er han som overtar kontoret.

– Midt i en krise er jeg utrolig glad for at det er en så erfaren utenriksminister som tar over denne stolen, sa hun.

Tonje Brenna, Espen Barth Eide og Kari Nessa Nordtun sitter ved siden av hverandre i salen under en pressekonferanse i statsministerens representasjonsbolig

Espen Barth Eide, som til nå har vært klima- og miljøminister, blir ny utenriksminister etter Anniken Huitfeldt.

Foto: Alf Simensen / NRK

Brenna får bli

Da de nye statsrådene – og «gamle» statsråder som har fått nye roller – kom ut på Slottsplassen i dag, var Tonje Brenna blant dem.

Brenna har vært kunnskapsminister frem til i dag. Nå blir hun arbeidsminister.

Også hun har en habilitetssak knyttet til seg. I juni ble det kjent at hun hadde gitt styreverv til en god venn.

Støre sa da at Brenna hadde gjort flere feil knyttet til habilitet og beskrev det som alvorlig. Han konkluderte likevel at han fortsatt hadde tillit til henne – noe han fortsatt har.

Statsminister Jonas Gahr Støre og ny arbeidsminister Tonje Brenna smiler og ler i solskinnet ute på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på Slottet

Mens Anniken Huitfeldt måtte gå ut av regjeringen, får Tonje Brenna bli. Jonas Gahr Støre beholder henne i sitt mannskap og flytter henne fra Kunnskapsdepartementet til Arbeidsdepartementet.

Foto: Emilie Holtet / NTB

Mens Huitfeldt måtte gå av, beholder Støre Tonje Brenna i regjeringen, til tross for at også hennes sak ligger hos Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– Hvorfor bruker du ikke samme begrunnelse i møte med Tonje Brenna som du gjør med Anniken Huitfeldt?

– Som jeg har sagt hele tiden: Hver sak må vurderes for seg. Jeg mener at alle spørsmål knyttet til den saken er veldig godt svart ut, sier Støre.

– Saken ligger i kontroll- og konstitusjonskomiteen, som får behandle den på en ryddig måte. Men for meg er den saken av en karakter som ikke har det som naturlig utfall.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger