Hopp til innhold

– PSTs arrestasjoner kan gjøre vondt verre

Ekstremismeforsker mener at å bruke lovverket for å arrestere noen i forkant av en handling kan slå tilbake om man benytter dette feil.

ISIL-medlemer i Tel Aybad i Syria.

PST har tidligere i år opplyst at 40–50 norske statsborgere er i Syria for å delta i borgerkrigen i Syria. Her poserer medlemmer av den militante islamistiske gruppen ISIL tidligere denne måneden.

Foto: STRINGER / Reuters

PST gikk tirsdag morgen til væpnet aksjon i Oslo og Bærum, og pågrep tre menn i 20-årene mistenkt for terrorplaner. Mennene er pågrepet på grunnlag av skjellig grunn til mistanke om overtredelse av straffeloven § 147d, om deltagelse i, – eller ytelse av støtte til en terrororganisasjon.

To av de pågrepne, en 24 og en 27-åring, er født i det tidligere Jugoslavia. Den tredje pågrepne (29) har somalisk bakgrunn, og har ifølge PST vært en del av det ekstremt islamistiske miljøet på Østlandet.

Ifølge politiet er det også skjellig grunn til mistanke om at to av de siktede har deltatt som fremmedkrigere for «Den islamske staten i Irak og i Levanten» (ISIL) i Syria. De tre siktede ble pågrepet for å hindre ytterligere støtte eller tilslutning til ISIL.

Siktet for planlagte handlinger

Siktelsen mot de tre personene tirsdag er ikke den første av en slik karakter i Norge, men det er første gangen noen er arrestert på bakgrunn av en mistanke om å ha planlagt å delta i terrorhandlinger i utlandet.

I februar siktet PST en person for å ha deltatt aktivt sammen med ISIL. Rundt 2000 muslimer har reist til Syria fra en rekke europeiske land som Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Nederland, Belgia, Danmark, Sverige og Norge.

PST har tidligere i år opplyst at 40–50 norske statsborgere er i Syria for å slåss mot Assads regime – mot sjiamuslimer.

Onsdag morgen meldte Dagbladet at minst en mann med norsk statsborgerskap er drept i Syria i løpet av de siste dagene.

Lars Gule

Førsteamanuensis Lars Gule sier at det å arrestere folk for planlagte handlinger kan øke den negative holdningen til vesten fra alt radikaliserte personer.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Komplisert å sette terrorstemplet

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule forsker på islam og ekstremisme. Han forventer at de nå varetektsfengsler de pågrepne i fire uker.

– Så må varetekten forlenges til saken kommer opp, ellers vil de jo bare reise. Hva har overvåkingen av dem som har vært i Syria tidligere vært siden de kom hjem? Det kan være de har en sterk sak, sier Gule til NRK.

Han påpeker at det er svært vanskelig å bevise at noen har vært med i terrorhandlinger i et land som er i borgerkrig.

– Det blir latterlig å ta noen for å støtte en gruppe som sloss i en borgerkrig og som benytter disse virkemidlene når alle partene benytter de samme midlene, sier han.

– Er det tilstrekkelig for å si at disse er terrorister?

– Disse gruppene er i borgerkrig, og de vil være med å slåss i den. Er det tilstrekkelig for å si at disse er terrorister? Dette er spennende fordi det er avansert og viktig juss. Er det snakk om terror eller er det å slåss i en borgerkrig med terrorlignende handlinger som virkemidler? sier Gule.

Han mener det er det mye lettere å bevise at mennene har støttet ISIL, og tenker at PST muligens vil teste dette.

– Dette er politikk. PST har økt sin offensiv. Også andre har vært arrestert, som han gutten som kom hjem og var skutt i beinet, men han vet ikke hvor den saken står i dag. Så vidt han vet er det ikke tatt ut tiltale.

Kan gi økt radikalisering

– Det er på én måte bra at PST bruker signaleffekten. Men det er et sterkt virkemiddel å bruke varetekt før noen har gjort noe galt. Det kan fort slå tilbake om man benytter dette feil, og da får man en motsatt effekt, sier Gule.

Han mener man da vil kunne se en ytterligere radikalisering i disse miljøene.

– Støttespillere og sympatisører vil kanskje skrelles av på grunn av dette, men kjernen vil bli ytterligere radikalisert fordi man da ser at vesten truer dem, og de får bekreftet denne dem og oss-tankegangen, sier han.

Opplevelsen av urettferdighet og overgrep er de aller største årsakene til radikalisering, ifølge Gule. Årsaken til at unge, skoleflinke, sekulære unge blir radikalisert er at de får bildene fra grusomhetene rett inn på pc-ene sine.

– Vesten får skylden for situasjonen i Syria, på Vestbredden, i Egypt og så videre fordi vesten har støttet lederne der. De ser at Islam er svaret, sier han.

– Reduserer ikke faren for terror her eller i Europa.

Gule mener PST nå flytter grenser.

– Bruker de dette virkemiddelet mot islamister, hvem blir de neste? Dette påvirker oss alle som samfunn, sier han.

Han mener at om virkemiddelet slår tilbake reduserer det ikke faren for terror her eller i Europa.

Dette er et samordnet europeisk arbeid rundt denne offensiven. Blant annet Storbritannia, Tyskland, Sverige og Norge samarbeider om dette, og det vil kunne gi en ytterligere «dem og oss»-problematikk, som kan radikalisere enkelte ytterligere.

– Verdensbildet bekreftes

Historiker Knut Vikør, som er en av de fremste islamforskerne ved Universitetet i Bergen (UiB), er delvis enig med Gule.

– Det kan hende at enkelte i blir dyttet i en ytterligere retning der oppfatningen av politiet som fiende blir forsterket. Men personene som PST pågriper og prøver å avverge fra å utføre terrorhandlinger, er allerede radikaliserte. Det er holdninger de allerede har, sier Vikør til NRK.

Knut S. Vikør, professor i Midtausten-historie ved UiB

– De mest ekstreme gruppene har et verdensbilde hvor de mener at de er ekte muslimer og at Vesten er imot dem, sier historiker Knut Vikør.

– Jeg antar at de fleste vil få det todelte verdensbildet sitt bekreftet gjennom slike aksjoner og at samfunnet bruker ressurser på å arrestere dem, sier han videre.

– Frykter også trening og erfaringer fra Syria

Vikør tror ikke nødvendigvis at de siste siktelsene bidrar til en ytterligere radikalisering og økt terrorfare i Norge.

– De mest ekstreme gruppene har et verdensbilde hvor de mener at de er ekte muslimer og at Vesten er imot dem. Disse gruppene får dette verdensbildet bekreftet når omverdenen bruker ressurser på å ta dem, sier Vikør.

Han sier imidlertid at PST sin bekymring ikke bare er knyttet til personenes ideologiske ståsted.

– PST frykter også at disse menneskene gjennom trening og deltagelse i krigshandlinger i Syria, kan få forsterket intensjonen og kapasiteten til å gjennomføre terrorhandlinger også i Norge, sier han.

Somalisk nettverk fornøyd

De tre mennene som i dag ble pågrepet fordi de ifølge PST var i ferd med å slutte seg til en terrorgruppe i Syria, utgjør en trussel for Norge, sier avdelingsdirektør Jan Glent ved etterforsknings- og påtaleavdelingen i PST.

Lederen av Somalisk nettverk, Bashe Musse, er fornøyd med at slike personer tas tidlig.

– Det er veldig bra at vi har fått på plass en hjemmel som gir politiet og PST mulighet til å stoppe personer som er i ferd med å bli rekruttert av ulike terrornettverk, sier Musse til NRK.

PST om de tre siktede

SE VIDEO: Tirsdag pågrep PST brødrene og ytterligere en mann (29) for deltakelse i eller støtte til en terrororganisasjon.

AKTUELT NÅ