Hopp til innhold

Onkelen til terrorsiktet: – Han ville aldri reist i krig

Onkelen til mannen med somalisk bakgrunn, som sammen med to andre ble pågrepet av PST tirsdag morgen, er i sjokk. Han sier nevøen er en «integrert og snill gutt», og tror ikke på at han har vært i Syria.

ISIL

PST mener 29-åringen og en av brødrene var fremmedkrigere for ISIL i Syria, men onkelen tror ikke nevøen hans noen gang reiste til det krigsherjede landet. Her er medlemmer av den ytterliggående islamistiske organisasjonen ISIL.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Tirsdag morgen gikk PST til væpnet aksjon og pågrep tre menn i 20-årene mistenkt for terrorplaner. Pågripelsene skjedde i Oslo og Bærum.

To av de pågrepne, en 24 og en 27-åring, er født i det tidligere Jugoslavia, mens den tredje pågrepne (29) har somalisk bakgrunn, og har ifølge PST vært en del av det ekstremt islamistiske miljøet på Østlandet.

29-åringens onkel forteller derimot at nevøen på ingen måte var en ekstremist, men en vanlig mann som likte å leve normalt.

– Han er en normal og snill gutt, og ikke en ekstremist. Han er ikke ekstremt religiøs, bare en vanlig muslim. Jeg tror ikke han har gjort noe galt, sier onkelen til NRK.

– Han respekterer norske regler og har vært integrert hele tiden. Han liker å leve som andre.

Artikkelen fortsetter under videoen

PST om arrestasjoner (Jan Glent)

Avdelingsdirektør Jan Glent ved etterforsknings- og påtaleavdelingen i PST informerer om terrorpågripelsene.

Fremmedkrigere

NRK snakket tidligere i dag med faren til de to brødrene som ble pågrepet i samme aksjon som 29-åringen. Han fryktet at sønnene skulle reise til Syria og sier det var bra at de ble pågrepet.

PST bekrefter overfor NRK at de to brødrene også er brødre av en nordmann som tidligere har blitt drept i Syria.

Den ene av brødrene skal ha vært i Syria tidligere. Etter det NRK har fått opplyst var 29-åringen med somalisk bakgrunn også i Syria i rundt ett år. Han kom hjem rundt årsskiftet.

Ifølge PST er det skjellig grunn til mistanke om at de to har deltatt som fremmedkrigere for ”Den islamske staten i Irak og i Levanten” (ISIL) i Syria.

Tror ikke nevøen var i Syria

Dette tror ikke onkelen er tilfelle, men mener at PST kan ha pågrepet nevøen fordi «han reiste ut en gang tidligere».

– Han sa han skulle gjøre business. Jeg tror ikke han var i Syria. Han liker ikke at mennesker dreper hverandre, sier han.

– Jeg vil forsikre det norske folk om at han er en snill gutt. Han ville aldri skadet noen her eller reist i krig.

– Ringte kona

John Christian Elden

Forsvarer for den siktede 29-åringen, John Christian Elden.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Politiets sikkerhetstjeneste har pågrepet de tre på grunnlag av skjellig grunn til mistanke om overtredelse av straffeloven § 147d, om deltagelse i – eller ytelse av støtte til – en terrororganisasjon.

Ifølge PST var mennene i ferd med å reise til Syria i nær fremtid.

Advokat John Christian Elden, som forsvarer 29-åringen, sier at hans klient er overrasket over pågripelsen.

– Min klient nekter skyld i denne siktelsen og han er villig til å forklare seg for politiet. Han er overrasket over å bli pågrepet i en slik situasjon, men forklarer seg til politiet, sier Elden til NRK.

Onkelen forteller at han har hatt mye kontakt med 29-åringen. Han snakket med ham sist for noen uker siden. Han forteller at 29-åringen ringte kona etter at han ble arrestert.

– Vi er alle i sjokk over at han ble arrestert, sier onkelen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger