Hopp til innhold

Faren til terrorsiktede brødre: – Bra at PST pågrep sønnene mine

NYDALEN (NRK) – Politiet har gjort jobben sin. Jeg vil ikke miste sønnene mine, sier faren til de to brødrene fra Bærum som tirsdag ble pågrepet av PST, mistenkt for terrorplaner utenfor i Norge.

PST om arrestasjoner (Jan Glent)

Avdelingsdirektør Jan Glent ved etterforsknings- og påtaleavdelingen i PST informerer om terrorpågripelsene.

PST bekrefter overfor NRK at to av de pågrepne er brødre av en nordmann som tidligere har blitt drept i Syria.

PST pågrep tirsdag tre menn i på 24, 27 og 29 år, mistenkt for terrorplaner. Alle de tre vil bli begjært varetektsfengslet i fire uker, bekrefter Jan Glent i PST til NRK like etter klokken elleve.

To av de tre terrorsiktede nordmennene er født i det tidligere Jugoslavia og er fra Bærum. Den tredje pågrepne har somalisk bakgrunn, og har ifølge PST vært en del av det ekstremt islamistiske miljøet på Østlandet.

Etter det NRK vet bisto Delta-gruppen i den væpnede aksjonen mot de tre som ble på pågrepet av PST i morgentimene. Aksjonen skjedde i Oslo og Bærum.

To av mennene skal ha kjempet i Syria. Alle tre er norske statsborgere.

– Redd for å miste sønnene

NRK har snakket med faren til de to terrorsiktede brødrene. Han har ikke snakket med sønnene sine selv.

– Jeg vil ikke miste de to sønnene som jeg har nå. Det er vanskelig å si så mye nå, for jeg vet ikke hvordan hele situasjonen er. Min mening er at det var bra. Jeg vil ikke miste de to.

– Du var redd for å miste dem hvis de drar til Syria?

– Ja.

NRK erfarer at den ene broren skal ha vært i Syria, mens den andre etter det NRK kjenner til skal ha ønsket å reise.

Faren sier til NRK at han ikke vet om sønnene var på vei til Syria.

Vil begjære fire uker i varetekt

Ifølge PST sitter de tre pågrepne i avhør hos politiet tirsdag. De skal fremstilles for varetektsfengsling i morgen eller fredag.

PST kommer til å begjære alle tre varetekstfengslet i fire uker.

– Vi vil i hvert fall be om fengsling i fire uker, sier avdelingsdirektør Jan Glent ved etterforsknings- og påtaleavdelingen i PST til NRK.

Han sier de ikke er siktet for å ha planlagt terror mot norske mål.

Politiets sikkerhetstjeneste har pågrepet de tre på grunnlag av skjellig grunn til mistanke om overtredelse av straffeloven § 147d, om deltagelse i – eller ytelse av støtte til – en terrororganisasjon, heter det i en pressemelding fra PST.

Ifølge politiet er det skjellig grunn til mistanke om at to av de siktede har deltatt som fremmedkrigere for ”Den islamske staten i Irak og i Levanten” (ISIL) i Syria.

– Skjult etterforskning i noe tid

Ifølge PST var mennene i ferd med å reise til Syria i nær fremtid. To også siktet for materiell støtte til ISIL.

– Etterforskningen av de tre pågrepne har pågått i noe tid. Det har vært en skjult etterforskning en stund, men i dag gikk det over i en åpen fase med en koordinert pågripelse, sier Jan Glent i PST.

PST vil ikke si noe om mennene er tidligere straffedømte.

I februar ble en 22 år gammel norskpakistaner arrestert da han kom hjem fra Syria. Det var første gang norske myndigheter siktet en norsk statsborger for terrorhandlinger i Syria.

To av de tre pågrepne har vært i Syria og deltatt som såkalte fremmedkrigere. Det skal dreie seg om den eldste av de to brødrene og mannen fra Somalia.

– De har deltatt som fremmedkrigere i ISIL. Som vi skriver i pressemeldingen så angriper ISIL regjeringsstyrker, de angriper andre opprørsstyrker og de de

John Christian Elden

Forsvarer for den siktede 29-åringen, John Christian Elden.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

angriper sivile. Deltar man som kriger i ISIL kan man i teorien delta på alle disse punktene, men vi vil ikke være konkrete på hva de har gjort på nåværende tidspunkt, sier Glent.

– Min klient nekter skyld

Advokat John Christian Elden, som forsvarer 29-åringen fra Somalia, sier at hans klient er overrasket over pågripelsen.

– Min klient nekter skyld i denne siktelsen og han er villig til å forklare seg for politiet. Han er overrasket over å bli pågrepet i en slik situasjon, men forklarer seg til politiet, sier Elden til NRK.

Ifølge politiet har 29-åringen vært i Syria tidligere.

– Erkjenner han dette?

– Han er i avhør og forklarer seg til politiet om dette nå, jeg synes ikke det er riktig å gå inn på innholdet av forklaringen hans, sier Elden.

ISIL

Medlemmer av den ytterliggående islamistiske organisasjonen ISIL.

Foto: STRINGER/IRAQ / ReutersLyspunkt

AKTUELT NÅ