– Kan være en aggressiv taktikk fra PST

Lars Gule sier pågripelsen av den norske islamisten som for tiden er innlagt på sykehus, kan være aggressiv skremselstaktikk fra PST.

ISIL-medlemer i Tel Aybad i Syria.

Mannen som er pågrepet av PST skal ha kjempet for ISIL i Syria.

Foto: STRINGER / Reuters

I dag ble det kjent at en norsk islamist er pågrepet av norsk politi og siktet for terror og drap i Syria.

Han ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) da han kom hjem til Gardermoen sist fredag, ifølge Dagbladet.

Dette er første gang norske myndigheter har tatt ut siktelse mot en norsk statsborger for terrorhandlinger som skal ha skjedd i Syria.

Lars Gule

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Vil gjøre det ubehagelig

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule, forsker på islam og ekstremisme. Han mener det er veldig vanskelig å si hva PST har lagt til grunn for siktelsen.

– Hvordan man skal bevise at noen har vært med i terrorhandlinger i et land som er i borgerkrig, er det vanskelig å se for seg. De kan ha snappet opp en e-post, eller en melding hvor vedkommende har sagt noe om hva han har vært med på.

– Eller man kan ha fått informasjon fra samarbeidende tjenester. Det er en mulighet for at man sitter med konkret informasjon som knytter ham til det man kan kalle terrorhandlinger, sier Gule.

Han tror en annen mulighet er at PST ønsker å gjøre det ubehagelig for dem som reiser til Syria for å krige.

– Dette kan være en mer aggressiv skremselstaktikk fra PST, at de nå ønsker å vise at det ikke er fritt frem for folk å reise til Syria. Da blir man siktet, sier Gule.

Spennende å hvilke beviser

22-åringen har ikke et kriminelt rulleblad i Norge, men skal ha vært kjent for PST.
Ifølge Dagbladet har PST siktet mannen for terrorisme, etter straffelovens paragraf 147d – for å ha deltatt i en terrororganisasjon som har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.

Lars Akerhaug

Forfatter og journalist Lars Akerhaug

Foto: Sturlason

Forfatter og journalist Lars Akerhaug, som har skrevet boken «Norsk Jihad – muslimske ekstremister blant oss», sier det blir spennende å se hva slags beviser PST har mot denne mannen, og hva slags informasjon de faktisk sitter på om det han skal ha gjort der nede.

– Det blir veldig spennende å se, fordi det er veldig vanskelig og komplekst å skaffe seg informasjon fra disse områdene.

–Det er heller ikke mange lignende saker fra andre europeiske land. Det er mange hundre, kanskje flere tusen, som har reist fra europeiske land til Syria for å krige. Så langt er det svært få som har blitt straffeforfulgt for sine handlinger der. Det blir også spennende å se om PST virkelig kan bevise en tilknytning til en terrororganisasjon. Der er det strenge krav, sier Akerhaug.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger