Hopp til innhold

Satser beinhardt for å sikre soldatdrømmen

Flere enn noen gang vil inn i militæret, men nåløyet blir trangere og trangere. Når det neste år innføres verneplikt for alle, kan forsvaret velge fra øverste hylle. Blod, svette og tårer må til.

Kondisjonstest på sesjon del 2

På sesjon må man jobbe knallhardt for å bestå kravene. Kun de aller beste får en plass i det norske militæret.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Anie Holm og 19 andre håndplukkede jenter fra Troms er kalt inn til sesjon del to i Harstad.

Resultatene fra sesjon del én som de har tatt hjemme, viser at de er sterke, både fysisk og psykisk. Trolig har de det som trengs for å bli en norsk soldat.

I dag får de vite om de er gode nok. Kommer de gjennom nåløyet? Hvilke krav må de oppfylle?

– Jeg skal gi alt

Kanskje kvalifiserer de også for den helt nye jegertroppen med kvinnelige spesialsoldater.

– Jeg har så lyst til å komme inn i forsvaret, og er avhengig av å gjøre det bra. Jegertroppen høres også kjempespennende ut. Men det er veldig høye krav. Jeg skal gi alt for å se om jeg klarer det.

Anie Holm (18) er nervøs. Det er mye som står på spill for henne i dag.

Spente jenter på sesjon

Anie Holm (18) sitter bakerst i svart og følger spent med på foredraget. Sesjon del to skal snart starte.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Knuste drømmer

Før var militæret noe mange prøvde å slippe unna. Noen løy på seg skader og plager for å slippe å tjenestegjøre.

Slik er det ikke nå lenger. Nå kan forsvaret velge fra øverste hylle.

Kaptein og sesjonsoffiser Jan Erik Lystad

– Vi tar inn veldig mange motiverte til sesjon. Så vi opplever i større grad nå enn før at drømmer blir knust. sier Jan Erik Lystad.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

– Tidligere var det sånn at de som ikke ville inn i forsvaret måtte. Mange drømmer ble knust på den måten. I dag er det motsatt. De tårene som felles hos oss tilhører de som vill inn, men som ikke oppfyller kravene, sier kaptein og sesjonsoffiser Jan Erik Lystad.

Tall fra 2014 viser at av 64.000 kvalifiserte kommer bare 20.000 til sesjon del to. Totalt er det kun plass til omtrent 9000 til tjeneste og utdanning i forsvaret per årskull.

Må prestere

Dagen starter med registrering og et introduksjonsmøte. Jentene blir informert om hvilke tester de skal gjennom. En hektisk og krevende dag ligger foran dem.

De skal gjennom en styrketest, kondisjonstest, legetest og kunnskapstest. (Se faktaboks for mer informasjon).

Først ut er kondisjonstesten.

– Om de gjør det dårlig på kondisjon, så er det noe de kan trene på og bli bedre. Det er ikke før til sommeren at de eventuelt skal inn i forsvaret. Men vi er ute etter de som presterer godt, sier sesjonsoffiser Odd Kristian Ness.

Anie Holm og Tiril Øgård Kristoffersen

Anie Holm (t.v.) og Tiril Øgård Kristoffersen er ikke vernepliktige og bestemmer selv om de vil inn i forsvaret eller ikke. Men i dag får de vite om de har muligheten.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Nåløyet krever utholdenhet

– Jeg har mest tro på at den fysiske testen vil gå bra. Jeg har ikke så veldig store forventninger egentlig, men målet er å gjøre det bra, sier Tiril Øgård Kristoffersen (18).

Det varierer veldig hvem som kommer inn i forsvaret på hver sesjon. Noen gangen kommer så mye som 80 prosent inn, andre ganger ingen.

Jentene deles inn i fire grupper. Testen varer i 15 minutter. Ytterst få klarer å løpe så lenge.

– Jo bedre de presterer, jo bedre er mulighetene videre.

Se video av kondisjonstesten her:

Flere vil inn i militæret enn noen gang, men nåløyet blir trangerer og trangere. Når det innføres verneplikt for alle neste år, blir det dobbelt så vanskelig å komme inn. Det fikk 20 jenter fra Troms erfare.

Dårlig resultat kan være slutten

Når mye står på spill er det lett at man blir usikker på seg selv. For selv om man gir alt er det kanskje ikke nok?

Anie Holm (18) frykter at drømmen om forsvaret og jegertroppen er knust. Hun var den første som hoppet av mølla etter ti minutters intens innsats.

– Det var sinnssykt tungt!

Sesjonsoffiser Gunnar Aas oppmuntrer henne.

– Det viktigste er at du har gjort så godt du kunne, sier han.

Anie Holm og Gunnar Aas

– Det er mange som blir skuffet. Vi er drømmeknusere for dem som ikke klarer konkurransen. Men de får en skikkelig tilbakemelding uansett utfall, sier Gunnar Aas.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Mye sitter i hodet

– Vi får se hvordan de andre gjør det. Jeg måtte gi meg tidlig fordi jeg har litt vondt i ankelen etter jeg har spilt fotball, sier Anie Holm etter hun er ferdig med kondisjonstesten.

Men jentene skal også gjennom en styrketest.

– Vi får et inntrykk av om de tåler litt ubehag, og om de har det lille ekstra. Det er viktig at vi ser at de jobber med psyken, for å virkelig klare det siste. sier sesjonsoffiser Odd Kristian Ness.

Se demonstrasjon av hvordan styrketesten foregår her:

Flere vil inn i militæret enn noen gang, men nåløyet blir trangerer og trangere. Når det innføres verneplikt for alle neste år, blir det dobbelt så vanskelig å komme inn. Det fikk 20 jenter fra Troms erfare.


Mange motiveres på sesjon

– Jeg tror motivasjonen for at flere vil inn i forsvaret starter på sesjon to. Vi er veldig seriøse, og ungdommen ser at de vil få mye igjen for strevet. Jeg tror også flere ser nytten av å gjennomføre førstegangstjeneste og utdanning i forsvaret, sier Ness.

For å komme gjennom det trange nåløyet, må man ha god helse og kroppsfunksjon for å tjenestegjøre i forsvaret.

Så er det tid for legesjekk og kunnskapstest

På legesjekken ser en lege etter problemer eller plager som kan gjøre militærtjenesten vanskelig, om det trengs tilrettelegging, eller om de ikke er egnet for militæret.

Christina Johannesen, lege.

– Man må være i form for å takle militæret, sier Christina Johannesen.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

– Jeg syns man skal kunne tåle en del for å komme inn i forsvaret, men man trenger langt ifra å være perfekt. Men man skal klare å bære tunge sekker på fjellet, løpe i dårlig vær og takle å bli presset, forteller lege Christina Johannesen.

Hvem passer inn?

Det er veldig viktig at man takler det psykiske presset som militæret innebærer.

– Ting som ikke egner seg for militæret kan være psykiske lidelser, epilepsi, kraftige allergier eller alvorlig migrene.

Kunnskapstesten er også viktig. Den gi et inntrykk av hvilke kunnskaper som ligger der, men også hva forsvaret må bruke av ressurser på den enkelte.

Den inneholder blant annet matteoppgaver, fysikktester og synonymer.

Kunnskapstest sesjon del 2

– Kunnskapstesten var helt grei. Men jeg fikk ganske mange utfordringer på slutten, spørsmålene var vanskelige, sier Tiril Øgård Kristoffersen

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Holdninger er viktig

Når alle testene er gjennomført starter ventetiden. Alle de 20 jentene får nemlig beskjed i løpet av dagen om de har kommet gjennom nåløye eller ikke. Om innsatsen strakk til og om helsa holder.

Den sesjonslederen som følger hver gruppe gjennom dagen får et inntrykk av hvilke holdninger hver enkelt har, og hvordan de forholder seg til det samfunnet de lever i.

Det er også viktig for å komme inn i forsvaret.

Anie Holms time har kommet

Hun skal ha et møte med sesjonsoffiser Odd Kristian Ness som har fulgt henne hele dagen.

Det tar lang tid.

Det kan ikke love godt ...

Men når døra spretter opp kommer en strålende fornøyd Anie hoppende ut.

– Jeg kom inn! Nå har vi også satt opp en plan B hvis jeg ikke kommer med i jegergruppa.

– Men hvorfor tok det så lang tid?

– Det var så mye jeg hadde lyst til, så det tok litt tid å velge. Nå er drømmen oppfylt foreløpig, så får jeg vente og se når opptakskravene begynner. Videre skal jeg fokusere på skolen og trene hardt for å komme med i jegergruppa.

Totalt fikk 9 av de 20 jentene innkalling til førstegangstjeneste.

Anie Holm, Odd Kristian Ness og Jan Erik Lystad

Jan Erik Lystad, Odd Kristian Ness og Anie Holm er godt fornøyd med dagens innsats. For Anie har drømmen gått i oppfyllelse.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Se nyhetsreportasje fra Nordnytt-TV her

Helvetesuke og brakketilværelse virker ikke avskrekkende, for pågangen av motiverte ungdommer til militæret er rekordhøy. Men neste år blir det mye vanskeligere å komme gjennom nåløyet til en militær karriere. Det fikk tjue jenter på sesjon i Harstad erfare.

Helvetesuke og brakketilværelse virker ikke avskrekkende, for pågangen av motiverte ungdommer til militæret er rekordhøy. Foto: Marita Andersen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark