Hopp til innhold

Forsvaret trekker refs mot offiser etter nakenbading

Offiseren som beordret en kvinnelig soldat til å bade naken sammen med 35 gutter blir ikke refset av sine egne. Klagenemnda for disiplinærsaker i Forsvaret har gitt offiseren medhold i en anke, mens Forsvaret ga ham kraftig kritikk for saken for tre år siden.

Offiseren som under en øvelse beordret en kvinnelig soldat til å bade naken sammen med 35 unge menn blir likevel ikke refset av Forsvaret.

Se video: Alice Aspelund er usikker på hvordan jenter som skal gjøre militærtjeneste skal tolke vedtaket, men sier hun håper at noe lignende aldri skjer igjen.

I september i 2011 ble en kvinnelig soldat i førstegangstjeneste tvunget til å kle av seg og bade naken sammen med 30 andre mannlige soldater under en øvelse på Heggmoen utenfor Bodø mens befalet så på.

Saken fikk stor oppmerksomhet da den ble kjent.

Alice Aspelund ba om å få ha på seg sports-BH og boksershorts og sa at hun også kunne gå et annet sted og bade, men begge forslagene ble kontant avvist av mannen som ledet øvelsen. Den kvinnelige soldaten gråt og følte seg uvel da hun gjennomførte badet og en intimvask nedentil, slik hun ble beordret til.

– Jeg kan ikke anbefale andre jenter å dra i militæret når det er slik, sa den daværende 23-åringen da hun fortalte om opplevelsen.

– Jeg er sikker på at om jeg ikke hadde gjort det, hadde han båret meg uti. Jeg nektet så lenge jeg kunne, og jeg sa i fra, sier Aspelund til NRK i dag.

I ettertid ble mannen som befalte dette gitt en bot på 2500 kroner og forflyttet. Forsvaret beklaget saken og sa at dette aldri skulle ha skjedd, men saken var ikke over.

Forsvaret vil ikke begrunne

Offiseren som ble refset klaget saken inn for Klagenemnda for disiplinærsaker i Forsvaret og der har han fått medhold. Nå er refsen opphevet.

Så sent som i mars i år var Alice Aspelund inne til nytt avhør hos militærpolitiet og måtte gjennomgå hendelsen på nytt.

Hun sier det var vondt og vanskelig og er overrasket over at offiseren har fått medhold i klagen.

– Det er veldig vanskelig. Når man først begynner å snakke om det igjen, er det veldig tungt, sier Aspelund til NRK.

– I lys av de forklaringene du har gitt, er du overrasket over dette?

– Det er jeg, absolutt, sier Aspelund, som sier hun fikk mye støtte, blant annet fra utenlandske soldater da saken ble kjent for tre år siden.

NRK har bedt om en begrunnelse for vedtaket, men det vil ikke Luftforsvaret gi.

Vedtaket står i sterk kontrast til det Forsvaret uttalte for tre år siden. Da haglet kritikken mot offiseren, både fra Forsvaret og den daværende Forsvarsministeren. Espen Barth Eide sa til VG at han var opptatt av å gjøre det krystallklart at slikt ikke skulle forekomme i Forsvaret.

Pressetalsmann Dag Aamoth

Forsvarets pressetalsmann Dag Aamoth vedholder at det var uakseptabelt å tvinge kvinnen til å bade naken, selv om offiseren ikke får refs for at han gjorde det.

Foto: NRK

Nå sier pressetalsmann Dag Aamoth i Forsvaret at man står fast ved at offiseren handlet feil, selv om han ikke refses.

– Det er uakseptabelt at en kvinnelig soldat skal beordres til å bade naken foran sine medsoldater, sier han.

Kan ikke ankes

Pressetalsmannen mener det er viktig å skille mellom det juridiske og det lederskapsmessige i denne saken.

– På den ene siden er refsen opphevet, men samtidig er det viktig å få fram at dette var en uakseptabel handling. Vi vil forholde oss til vedtaket og følge opp det personellmessig, sier han til NRK.

Aamoth sier at vedtaket står og at det ikke kan ankes.

For to uker siden vedtok Stortinget allmenn verneplikt for kvinner som er født i 1997 og senere og de første kvinnene vil møte til tjeneste sommeren 2016.

NRK ønsket å spørre forsvarsministeren om vedtaket i Klagenemnda var et riktig signal å gi til de kvinnene man ønsker inn i Forsvaret, men svaret som kom var:

«Hei, Forsvarsministeren takker nei til å kommentere dette nå.»

Alice Aspelund sier hun ikke skal tilbake til Forsvaret og sier hun er usikker på hva unge jenter skal tenke om vedtaket som sier at det var feil å refse offiseren.

En kvinnelig menig i Bodø måtte kle seg naken og vaske seg nedentil og under armene foran medsoldater. Kvinnen reagerte med dyp sorg og fornedrelse. Forvaret beklager hendelsen på det sterkeste.

Alice Aspelund forteller her om hvordan hun opplevde å bli tvunget til å bade naken. (Reportasje fra 2011)

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger