NRK Meny
Normal

– En syk og sjokkerende opplevelse

En kvinnelig soldat i førstegangstjeneste ble tvunget til å kle av seg og bade naken sammen med 30 andre mannlige soldater mens befalet så på. – En syk og sjokkerende opplevelse, sier Alice Asplund (23).

Video Ydmyket foran medsoldater

FØLER SEG MISBRUKT: Alice Asplund ble tvunget til å kle av seg og bade naken sammen med 30 mannlige soldater mens befalet så på.

I dag går Forsvaret ut og beklager nakenbadingen. Via sin talsperson Bent-Ivan Myhre kaller forsvarssjef Harald Sunde det totalt uakseptabelt at en kvinnelig soldat under en feltøvelse utenfor Bodø ble tvunget til å kle av seg og bade naken sammen med 30 mannlige soldater mens befalet så på.

Føler seg misbrukt

Episoden skjedde under en øvelse på Heggmoen utenfor Bodø i september i år.

– Jeg gråt og følte meg uvel, og jeg hadde store problemer med å se de mannlige befalene som var der i øynene. Jeg følte meg rett og slett misbrukt. Jeg kan ikke anbefale andre jenter å dra i militæret når det er slik, sier 23 år gamle Alice Asplund til Avisa Nordland.

Det var kvelden 21. september at soldatene fikk beskjed fra øverste befal på feltøvelsen om at alle sammen skulle bade nakne.

Ble tvunget

Alice Asplund

– Da jeg gikk inn i Forsvaret trodde jeg aldri at noe slikt var mulig, sier Alice Asplund.

Foto: Privat

Asplund, som til daglig er hovedtillitsvalgt for soldatene på Reitan, ba om å få ha på seg sports-BH og boksershorts, og sa at hun også kunne gå et annet sted å bade. Begge forslagene ble kontant avvist av løytnanten som ledet øvelsen.

– Han sa at «likt skulle være likt». Først ble jeg målløs. Så ble jeg redd og begynte å gråte forteller Asplund til NRK.no.

Hun nektet, gikk ut til siden og prøvde å gjemme seg. Men ble kalt tilbake.

Asplund var til sammen en av tre jenter med på feltøvelsen. En av jentene var skadet og slapp derfor og bade. Den tredje sa det var greit.

Til slutt ga hun opp å protestere og gikk ut i vannet.

– Alle skulle stille seg på en rekke ut i vannet, og alle skulle vaske seg godt nedentil og under armene. Jeg var fortsatt veldig redd, og kunne egentlig ikke tro at det skjedde. Det var en helt syk og sjokkerende opplevelse, forteller hun til NRK.no.

Video 618bc93d-53aa-408a-b2ca-6873fe5e586d.jpg

Se intervju med Alice Asplund

Ble henlagt av politiet

Hun anmeldte episoden til politiet, som henla saken da de ikke fant noen straffbare forhold.

– Årsaken var at det ikke var brudd på en sivil lov. Da anmeldte jeg saken til militærpolitiet. Siden har jeg ikke hørt noe. Men jeg forventer at saken følges opp og rutinene endres. Høyere befal bør ha bedre innblikk i det som befal på lavere nivå styrer med. I dag gjør de som de selv vil, sier Asplund, som avtjener sin førstegangstjeneste i Luftforsvaret.

Hun synes det er uforståelig at Forsvaret i 2011 har slike rutiner.

– Da jeg gikk inn i Forsvaret trodde jeg aldri at noe slikt var mulig. Jeg synes det er sjokkerende at det er en sånn cowboykultur. Det går litt over stokk og stein.

Opplevelsen har fått henne til å forandre mening om Forsvaret.

– Tidligere anbefalte jeg Forsvaret til venninene mine, men det er vanskeligere nå. Jeg unner ingen å oppleve det samme som meg. Samtidig er dette en enkeltepiode. Jeg trives godt i Forsvaret ellers.

Ingen unnskyldning

Nestkommanderende stabssjef Trond Salthammer ved 132 luftving på Bodø hovedflystasjon

Nestkommanderende stabssjef Trond Salthammer ved 132 luftving på Bodø hovedflystasjon.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Foreløpig er det ingen som er bedt Alice om unnskyldning etter episoden. Isteden sier nestkommanderende stabssjef Trond Salthammer ved 132 luftving på Bodø hovedflystasjon at det er uheldig at det oppleves krenkende for enkeltpersoner.

– Han flytter ansvaret over på deg?

– Det er veldig spesielt. Dette holder ikke. Jeg har fått støtte fra mange gutter også som mener at dette var å gå for langt, sier Asplund.

Tillitsvalgt: – Burde fått slippe

Kvinnelige soldater bør få slippe å bade nakne sammen med mannlige soldater. Det mener soldatenes tillitsvalgte.

– Dette er ikke greit. Forsvaret består av både kvinner og menn, og det må man ta hensyn til. Det er ikke avgjørende for en militær øveløse at man bader naken. Forsvaret har endret seg og da må man gjøre små endringer, sier landstillitsvalgt Simen Jørgensen til NRK.no.

– Totalt uakseptabelt

Bent-Ivan Myhre

BEKLAGER STERKT: - Det er totalt uakseptabelt, sier forsvarssjefens talsmann, oberstløytnant Bent-Ivan Myhre.

Foto: Forsvarsdepartementet

Løytnanten som beordret den kvinnelige soldaten beordet til naken intimvask foran befal og soldater er ikke tatt ut av tjeneste. Saken har skapt bølger helt til topps i Forsvaret:

– Ingen av våre soldater skal tvinges til nakenbading i påsyn av andre. Felthygiene inngår som del av et øvingsopplegg, men det skal selvsagt tas hensyn til dn personlige integritet. I denne saken gikk dette øvingsmomentet langt utover Forsvarets normer, og hva vi står for. Det er noe vi beklager, sier forsvarssjefens talsmann, oberstløytnant Bent-Ivan Myhre til NRK.no.

Krigsadvokaten: – Modig gjort

Krigsadvokat Stine Maria Åsvestad synes Asplund har vært modig som har stått frem.

– Vi mottok informasjon fra militærpolitiet og fikk høre at saken var anmeldt sivilt. Jeg tok kontakt med Salten politidistrikt og diskuterte etterforskning, vi ble enige om at militærpolitiet skulle etterforske saken videre, sier hun.

Risikerer refs

Løytnant som hadde ansvaret for at Asplund ble kommandert ut i vannet skal etterforskes.

– Jeg vurderte dette til å være en disiplinærsak. Anbefalingen fra meg ble tatt til følge og det ble ilagt refselse. Den er nå påklaget av befalet, forteller Åsvestad til NRK.no.

Løytnanten risikerer nå alt fra en simpel irettesettelse til arrest i inntil 20 dager.