NRK Meny
Normal

Mener Forsvaret mangler regler for to kjønn

Tidligere generaladvokat Arne Willy Dahl mener systemene og regelverkene i Forsvaret ikke har hengt sammen med utviklingen med stadig flere kvinner i rekkene.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i samtale med soldater

I år ble det vedtatt at verneplikten skal være allmenn og dermed også gjelde kvinner. Her sees forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i samtale med soldater i forbindelse med en markering av den allmenne verneplikten.

Foto: Torgeir Haugaard / Forsvarets mediesenter

– Jeg mener at det er et underskudd på regelverk nå som man skal ha både menn og kvinner i Forsvaret, sier Arne Willy Dahl til NRK.

Arne Willy Dahl

Tidligere generaladvokat Arne Willy Dahl mener det er for lite klare regler i Forsvaret knyttet til et militær med både menn og kvinner.

Foto: Scanpix

Han har fått med seg de sterke reaksjonene etter at NRK kunne fortelle hvordan en klagenemnd omgjorde refsen som var gitt til en offiser som tvang en kvinnelig soldat til å nakenbade.

Les også: Forsvaret trekker refs mot offiser etter nakenbading
Les også: Nye vitner snudde saken

Dahl har vært den øverste lederen for påtalemyndigheten for den militære straffeloven fra 1989 til våren 2014, da han gikk av med pensjon.

Han mener Forsvaret og politikerne i kanskje for stor grad har latt systemene bare fortsette som før – selv om mye i Forsvaret endrer seg.

– Man har nok langt på vei tenkt at dette går seg til, men så gjør det ikke bestandig det, sier han til NRK.

– Hvorfor må man egentlig være naken?

NRK har møtt en liten gjeng jenter som går på videregående skole, og som er i alderen der det kan være aktuelt å gå inn i Forsvaret.

De tror i utgangspunktet at det kan være bra å være i Forsvaret som kvinne.

– Jeg tror det er gøy å være jente i militæret, sier Emilie Stokke til NRK.

Hun mener en del jenter nok har tenkt litt ekstra på hvordan det er å være jente i Forsvaret etter saken med Alice Asplund som ble tvunget til å nakenbade.

Samtidig har hun tiltro til at noe slikt ikke gjentar seg – for selv ville hun heller ikke likt det.

– Selv skal jeg på sesjon og har vurdert Forsvaret, men det å kle seg naken for å bade med 30 andre menn ville jeg ikke gjort, sier Stokke.

Anna Willassen, Emilie Stokke, Tirill Tagge Hagen og Ingrid Maria Tenfjord

Videregående-elevene Anna Willassen, Emilie Stokke, Tirill Tagge Hagen og Ingrid Maria Tenfjord mener at nakenbadingssaken kan ha påvirket unge jenters syn på militæret noe, men tror heller ikke at det fortsatt vil være slik i Forsvaret.

Foto: Julia Loge NRK / NRK

Hun får støtte av venninnene Anna Willassen, Tirill Tagge Hagen og Ingrid Maria Tenfjord.

– Det kan kanskje være mindre fristende å gå inn i Forsvaret for noen jenter etter dette, men det har ikke vært mange tilfeller som dette. Så det er kanskje også litt vanskelig å si allerede nå, sier Anna Willassen.

Hun klarer ikke helt å skjønne hva som var poenget med badingen.

– Hvorfor må man være naken? Hvorfor er det ikke valgfritt? Jeg skjønner heller ikke helt hva som er hensikten, og hvorfor det er viktig for militæret, sier Willassen til NRK.

Mener Forsvaret kan gjøre mye selv

Flere politikere og andre har tatt til orde for at det kan være noe feil med lover og regler når en offiser som tvinger gjennom nakenbading frifinnes.

Arbeiderpartiets Jette Christensen og KrFs Line Henriette Hjemdal var blant dem som mente saken må få konsekvenser.

Les også: Ap krev nemnd-grunngjevinga på bordet

Hjemdal sa den nylig innførte verneplikten for både kvinner og menn tvinger frem en holdningsendring og et lovverk som er tilpasset begge kjønn.

– Jeg ønsker å ta dette opp med forsvarsministeren for å se hva som må gjøres. Vi bør se om straffeloven eller andre ting må endres, sa Hjemdal (KrF).

Les også: Forsvarsministeren endrer ikke loven etter nakenbading-kritikk

Offiseren som under en øvelse beordret en kvinnelig soldat til å bade naken sammen med 35 unge menn blir likevel ikke refset av Forsvaret.

Alice Asplund ble tvunget til å bade naken sammen med mannlige medsoldater.

Den tidligere generaladvokaten er derimot ikke så sikker på at usikkerheten er politikernes feil.

– Må det gjøres noe fra Stortinget?

– Jeg tror ikke det nødvendigvis trengs nye lovbestemmelser, men det trengs militære direktiver som trekker opp klare grenser for hva vi skal forholde seg til, sier Arne Willy Dahl.

Svevende regler for kjærlighetsforhold

Han tror nok Forsvaret selv kan gjøre mye for å få på plass bedre regelverk for framtida med både kvinner og menn i rekkene.

For det er for uklart rundt helt konkrete mulige hendelser, ifølge den tidligere generaladvokaten. Han kommer med et eksempel:

– Hvordan skal man forholde seg til at et befal innleder et kjærlighetsforhold til en menig i samme avdeling? Er det greit, eller ikke greit? spør Dahl.

Ifølge ham er det ikke avklart om et slikt forhold kan tillates, om det kan tillates utenfor militært område eller om det må være helt forbudt.

– Amerikanerne er blitt veldig strikse på slikt, og en del andre land har også bestemmelser. Hos oss er det derimot litt mer svevende, sier Dahl.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger