Hopp til innhold

– Borgerlig valgseier åpner for bruk av bly i småviltjakta

Småviltjegerne fryder seg. Det ser ut til å være mye fugl i terrenget. Og med mandagens valgresultat, får de trolig snart igjen jakte med blyhagl.

Åsa Fredly

Åsa Fredly jakter ikke bare rype. Bestanden av annen fugl skal også ha øket siden fjorårets bunnjakt.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Bruken av blyhagl ble forbudt i 2005. Og fra første stund har Norges Jeger og Fiskerforbund vært motstandere av forbudet. Forbundet hevder at stålhagl ikke fungerer i mange eldre våpen, og at det også fører til mer skadeskyting.

Vi vil gjerne ha godkjent blyhagl i noen områder. Og vi har fått signal om at de som nå har flertall og får regjeringsmakt støtter vårt syn, sier Åsa Fredly i Norges Jeger og Fiskeforbund.

Oskar Grimstad

Oskar Grimstad (FrP) signaliserer at det kan bli tillatt å bruke blyhagl i småviltjakta.

Foto: Terje Reite / NRK

Fremskrittspartiet har allerede signalisert at de vil gå inn for å avvikle forbudet mot blyhagl. Høyre, Venstre, KrF og Senterpartiet har åpnet for å myke opp dagens forbud.

Dette er en sak som Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti er enige i denne saken. Dermed vil vi kjøre frem denne saken, sier Fremskrittspartiets Oskar Grimstad.

Oskar Grimstad satt i siste stortingsperiode i energi- og miljøkomiteen, og har dermed vært Fremskrittspartiets talsmann i en rekke miljøsaker. Han mener at forbudet mot blyhagl bunner i et dårlig faglig grunnlag.

– Jeger og fiskerforbundet ønsker å få lov til å bruke bly på flatmark og over åpent hav. Blyhagl er den beste måten å avlive dyr i denne sammenhengen. Dette har med å få gjennomført en human jakt å gjøre, sier Grimstad.

Det er blyforurensing av utmarka og blyforgiftning av viltet som har vært hovedargumentet for å forby bruken av blyhagl. Heller ikke Jeger og Fiskerforbundet ønsker en totaloppheving av blyforbudet.

– Vi skal ikke glemme miljøet. Dermed skal vi ikke bruke blyhagl i våtmarksområder, og der det ellers kan skade miljøet, sier Åsa Fredly.

Fjorårets rypejakt var blant historiens dårligste. Kun 120.000 ryper ble felt. Så kort tid siden som i 2001 ble det felt over 500.000 ryper. Også fangsten av orrfugl og storfugl var lav.

10. september startet årets jakt, og jegerne er langt mer optimistiske. For i år er det mye fugl i terrenget. Fortsatt er det forbud mot å bruke hagl av bly. Men med dagens politiske sammensetning i Stortinget er jegerne optimister.

– For oss handler dette i første rekke om å sikre en trygg jakt, sier Åsa Fredly.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat 2013 for Heile landet» i nytt vindu

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL