Hopp til innhold

– Rypejakta er «den nye Birken»

Rolex og golf er ute for lenge siden, nå er det rypejakt som er det ultimate statussymbolet for de rike og vellykkede. Selv de som elsker det, innrømmer at det er blitt snobbete.

Eivind Aarnes Nilsen og Christer Lundin på rypejakt

Eivind Aarnes Nilsen t.v. jakter rype i Overhalla, og medgir at det er mye snobberi knyttet til jakta. Christian Lundin t.h. med pointeren Barras.

Foto: Privat

Hvert år drar nærmere 100 000 nordmenn på jakt. 10. september er den magiske datoen – da starter småviltjakta. Høyest status og mest prestisje er det over rypejakta, som både viser at du behersker aktivt friluftsliv – og har penger til å betale regningen.

Tor Wallin Andreassen

Professor Tor Wallin Andreassen ved Handelshøyskolen BI.

Foto: BI
Eivind Aarnes Nilsen på jakt med lånt engelsk setter.

Eivind Aarnes Nilsen på jakt med lånt setter høsten 2012.

Foto: Privat

– Vi har alle behov for å uttrykke oss gjennom aktivitetene vi bedriver, sier professor Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelshøyskole.

Ut med Rolex, inn med hagle

Før var det Rolex, sportsbil og en hobby som golf som avgjorde om du ble ansett for vellykket. Nå er det en aktiv livsstil som kjennetegner eliten i samfunnet.

– Golf ble rett og slett for vanlig, og dermed ble det ukult, sier Andreassen.

– Det samme gjelder Birken. Før var det en utfordring for de aller tøffeste. Så ble det noe for allmuen, og dermed bleknet glansen.

De med ressurser fikk dermed behov for å finne noe nytt som definerer dem. Og rypejakt er et godt eksempel, mener professoren.

Jakt krever ferdigheter og store ressurser, både fysisk og ikke minst økonomisk, noe som høyner statusen ytterligere.

Høy prestisje

Eivind Aarnes Nilsen er advokatfullmektig i Oslo, men opprinnelig trønder. Han jakter rype i Nord-Trøndelag, nær Overhalla.

– For meg er det turen, naturopplevelsen og samværet med venner som er det viktigste. Pluss spenningen, det å kjenne adrenalinet pumpe, sier Nilsen.

Men han medgir at når temaet rypejakt kommer opp, er det er en god del prestisje å finne i jus og advokatmiljøet.

– Jegerne konkurrerer om den beste jakthunden, som kan koste opptil 100 000 kroner, de konkurrerer om det beste terrenget og den fineste børsa. Skal du i tillegg jakte den første uka, er det klart det blir veldig dyrt, sier han.

– Kjenner du deg igjen i påstand om at rypejakt er blitt «den nye Birken»?

– Ja, det tror jeg kan være rett. Alt som er dyrt og ekstremt vil være attraktivt for de rikeste. Jeg ser for eksempel at firmajakt er stadig mer vanlig, og da spares det ikke på noe. Og skal du med på slikt, må du bli invitert.

240 000 for terreng

Rypejakt i Norge er ikke billig. Det krever penger, bekjentskaper og nettverk – noe som signaliserer eksklusivitet."

Tor Wallin Andreassen, professor NHH
Fra rypejakta i Hattfjelldal denne uka.

Rypejakt i Hattfjelldal 2012.

Foto: Snorre Nicolaisen

Gode rypeterreng er en knapp ressurs som koster mye. Prisen på jaktrettigheter har flere steder passert 100 000 kroner. I fjor ble det satt prisrekord i Tolga kommune i Østerdalen der to terreng oppnådd en pris på 240 000 kroner på åpent anbud. Dette er prisen for jaktrett over fem år.

De mest ressurssterke har også dårligst tid. Flere benytter helikopter for å komme raskt og effektivt inn til terrenget.

Flyr travle jegere

Prisen for å fly inn fire jegere med utstyr og hunder kommer raskt opp i 40 000 kroner, opplyser John-Erik Sogn i HeliWing i Oslo. Han har flydd jegere i flere år, men mest over grensa til Sverige, hvor det er lov å lande med helikopter i utmark. I Norge begrenser det seg mest til utstyrsslipp og henting av større vilt.

– Det hender også at vi flyr rypejegere til Sverige på dagstur, forteller Sogn.

Fonnafly flyr årlig inn 100–150 jegere med sjøfly eller helikopter til Hardangervidda. Gjennomsnittsprisen per tur er 10 000 kroner, sier Jon Kråkvik i Fonnafly.

Mange jakter for hardt

Advokat Christian Lundin fra Bærum er også en ivrig jeger. Sammen med pointeren Barras har han nettopp vært på fem dagers rypejakt med venner.

– Vi hadde en fantastisk uke, fire mann og åtte hunder. Vi fløy inn med helikopter og så ikke et annet menneske på fem dager, sier Lundin.

– Hva er det med jakt?

– Årsaken til at jeg går på jakt er at jeg elsker å være ute i naturen, gå i fjellet hele dagen, se at min fantastiske hund søker etter ryper, tar stand, er rolig når det skytes og henter rypene til meg. Ellers er det et viktig element å være på tur sammen med gode venner, spise god mat og slappe av, sier han.

Lundin jakter for opplevelsens skyld, og ikke for å skyte mest mulig. Han mener det er altfor mange jegere som jakter altfor hardt og som skyter flere ryper enn det som er forsvarlig ut fra bestanden.

Rype

Etter flere dårlige år, håper jegerne på et godt rypeår i år. Taksering tyder på oppgang i flere terreng.

Foto: Kåre A. Moe, Øvre Rendal

– Antall ryper vi får er ikke så viktig. Vi passer alltid på å jakte på en fornuftig måte og høster i forhold til viltbestanden, sier han.

Viser seg fram

Noen jegere satser også på å leie inn kjentmann, hunder, hundepasser og kokk på turene. Det står ikke på utstyret heller.

– Etterpå poserer jegerne foran tømmerkoia eller bålet, og viser fram sin fangst. Det blir det ultimate symbol på maskulinitet, sier Andreassen.

– I tillegg viser vår trendforskning at det har skjedd en stor endring i hvordan vi anvender vår tid. Før dreide det seg mest om en fordeling mellom familie og jobb, hvor mann og kone gjorde de fleste ting sammen i fritiden. Men nå handler det mye mer om «meg-tid». Det er blitt legitimt å bruke tid på seg selv og sine venner, selv om man har familie. Denne friheten i parforhold gir seg utslag i at menn drar på jakt/fiske og kvinner på jentetur. Eller på jakt de og.

Tallet på kvinnelige jeger øker år for år. Nå utgjør de 20 prosent av dem som avlegger jegerprøven.

Andreassen ser enda litt lenger:

– Vi ser at stadig flere kvinner velger å dra på jakt, enten i rene kvinnegrupper, eller i blandet lag. Jeg tror dette kan være en ny arena hvor menn møter kvinner som deler deres interesser i friluftsliv, sier han.

Uro for bestanden

I går vrimlet det av grønnkledde på Gardermoen, og i dag er de på vei ut i terrenget. I fjor var det rekorddårlig rypeår, men i år rapporteres det om bedring.

AKTUELT NÅ