Hopp til innhold

Hele Møre og Romsdal i orkan-beredskap

Alle nødetater og strømleverandører på Nordvestlandet stålsetter seg før orkanen treffer land lørdag. Les videre for å få den viktigste informasjonen rundt beredskapen.

Stabsjef i politiet, Ingmar Farstad

Stabssjef Ingmar Farstad i Sunnmøre politidistrikt sier de har høy bemanning og kort responstid på ekstramannskap i helga.

Foto: Lena Høyberg / NRK

– Vi har kalt inn kollektiv redningsledelse, som består av lederne for politiet, brannvesenet, Heimevernet, kommunelegen, Sivilforsvaret, frivillige organisasjoner, havnesjefene, Den norske kirke, Avinor, Telenor, Fylkesmannen og Kystverket, sier stabssjef Ingmar Farstad i Sunnmøre politidistrikt.

Ergo er hele beredskapsledelsen i Møre og Romsdal i sving for å dempe en eventuell krisesituasjon hvis den meldte orkanen treffer Nordvestlandet lørdag.

Også kraftleverandørene i fylket har mobilisert ekstramannskap i tilfelle strømmen skulle ryke.

– Vi har besluttet å etablere en formell beredskap, og har hatt flere møter for å forberede oss på situasjonen. Det kan bli behov for mye folk på kort varsel, så vi har kontaktet heimevernet og har dermed tilgang på skogryddere dersom det skulle bli nødvendig, sier Peter Kirkebø i Mørenett.

Peter Kirkebø

– Vi har besluttet å etablere en formell beredskap, sier Peter Kirkebø i Mørenett.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Han forteller at de i tillegg har egne lokale kraftverk dersom det blir behov for egenproduksjon, som følge av brutte kraftlinjer og mer akutte situasjoner.

Også Gerhard Eidså i Istad Kraft i Molde bekrefter at de oppbemanner denne helgen.

Statkraft: – Håper på det beste, men frykter det verste

Statkraft Region Midt-Norge er også obs på orkanvarselet, og sier til NRK at de er i beredskap og har testet alt av sambands- og kommunikasjonsutstyr som kreves for normal drift på sine anlegg.

– Det er også ventet storm til vindparkene våre på Smøla og Hitra, men vindmøllene er slik konstruerte at de kutter produksjonen ved sterk vind. Vi håper det beste, men frykter det verste, og vi forsøker å være godt forberedt på det som kommer, sier Norman Kjærvik i Statkraft.

Følg orkanen ved hjelp av NRKs væranimasjon under:

(Saken fortsetter under videoen)

Animasjon laget av meteorologene

Dette er situasjonen

Et stormsenter på vei fra Irland mot kysten av Norge er grunnen til at Meteorologisk institutt har økt sin overvåkning av vær- og vindsituasjonen de siste dagene.

I Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane ventes det sørvest eller vestlig sterk storm med vindkast på 35–45 m/s.

Det kan hende det blir orkan ytterst på kysten. Det kan også bli opptil 10–12 meters høye bølger langs kysten, ifølge meteorologene.

Krever sikring av byggeplasser og løse gjenstander

måndag 26.12 på Magerholm. Ei lita fiskeskøyte er kasta på land og ein gammal kiosk er blåst bort.

Nordvestlandet har vært i hardt vær før. I 2011 ble en båt kastet på land under ekstremværet Dagmar.

Foto: Atle Grebstad Eliassen

Stabssjef Farstad sier beredskapen i hver kommune blir koordinert av Fylkesmannen, men han ber både privatpersoner og bedrifter som driver byggeplasser om å sikre alle løse gjenstander.

– Stilas og uferdige konstruksjoner kan være utsatt for vær og vind. Hvis disse ikke blir sikret, så kan det gjøre stor skade på enkeltpersoner og andre ting, sier Farstad.

– Kan eiere bli stilt ansvarlig hvis det skjer en ulykke?

– Det har vi ikke opplevd før, men det kan skje, ja. Det viktigste er at man gjennomfører tiltakene vi ber om i forberedelsene til stormen.

(Saken fortsetter under bildet)

Storm

I Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane ventes det sørvest eller vestlig sterk storm med vindkast på 35–45 m/s.

– Hjelp naboen din

Fylkesmann Lodve Solholm sier til NRK at alle kommunene har fått varsel om å iverksette nødvendige tiltak, selv om man ennå ikke har fått et fullverdig ekstremvarsel.

Lodve Solholm

Fylkesmann Lodve Solholm sier til NRK at alle kommunene har fått varsel om å iverksette nødvendige tiltak.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Det er først og fremst bølgehøydene som er ventet å bli ekstreme, men vi må likevel gjøre alt for å sørge for at skadene blir minst mulige. Kommunene er såpass drillet på værberedskap nå, at dette skal gå bra, sier Solholm.

Nordvestlandet er godt vant til dårlig vær. I 2011 herjet ekstremværet Dagmar, og siden den gang har stormene Hilde og Ivar også rystet vestlandskysten.

– Helgens varsel er vel såpass alvorlig at folk flest bør begynne å ta forholdsregler?

– Ja, det synes jeg. Jeg vil dessuten oppmode vanlige folk om grunnberedskapen som bor i oss alle. Hjelp gjerne naboen din med å ta opp båten, rydde vekk trampolinen og mer til.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL