Hopp til innhold

Slik forbereder du deg på stormen

Forsikringsselskapene høyner beredskapen. Det er fortsatt fare for orkan lørdag i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.

Atlanterhavsveien

Lørdag er det ventet økning til sørvest full storm i Møre og Romsdal. Det kan hende sterk storm eller orkan.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Ole Irgens

Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg forsikring, sier de skjerper beredskapen i helga.

Det ventes vestlig full storm med vindkast på 30–35 m/s i Rogaland og Hordaland i morgen. I Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane ventes det sørvest eller vestlig sterk storm med vindkast på 35–45 m/s.

Det kan hende det blir orkan ytterst på kysten. Det kan også opptil 10–12 meters høye bølger langs kysten, ifølge meteorologene.

Les også: Ikke ekstremvarsel, men det kan bli vind opp mot orkan styrke

De vanligste skadene

Nå forbereder forsikringsselskapene og høyner beredskapen.

– Vi høyner beredskapen slik at vi har kapasitet til å ta imot de henvendelse som kommer inn i løpet av helgene og slik at vi kan rykke ut hvis våre kunder får skader, sier Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg forsikring.

Han legger til at løse gjenstander som treffer andre gjenstander er de vanligste skadene.

– Av erfaring fra tidligere ekstremvær vet vi at det lønner seg å være føre var. Derfor høyner vi i If beredskapen i skadeapparatet vårt for å være godt forberedt hvis de verste prognosene skulle slå til, sier Jon Berge, informasjonsdirektør i forsikringsselskapet If i en pressemelding.

Laster Twitter-innhold

Informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, Jon Berge.

Informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, Jon Berge.

Foto: If Skadeforsikring

Tips fra forsikringsselskapene:

  • Sørg for at takrenner, nedløp og rister er renset for løv, slik at vannet renner bort slik det skal.
  • Husk at campingvogner og bobiler har så stor overflate at de nærmest kan virke som seil i vinden. Vurder å flytte dem i le.
  • Ikke parker bilen rett ved husveggen hvis du har takstein. Disse kan blåse av og skade bilen din.
  • Har du anledning, se om taket er helt og vil tåle store nedbørsmengder: At det ikke mangler takstein og at annen takkledning er i orden. Etter uværet bør du sjekke taket på nytt.
  • Utemøbler bør sikres eller tas inn. Trampoliner bør pakkes ned for sesongen. Stormkast og trampoliner uten sikring er en dårlig kombinasjon.
  • Ligger båten din på vannet? Vurder å ta den opp på land og sikre den ordentlig.
  • Hvis det lyner og tordner bør du trekke ut støpslene fra stikkontaktene særlig på spenningsømfintlige apparater som PC, nettbrett/mobil, TV og ruter/bredbåndsmodem.
  • Ta en vurdering utendørs om det er for eksempel trær som kan ramme bygninger og biler hvis de faller over ende i stormkastene. Det kan være lurt å bruke timene nå til å beskjære det eller hogge ned.

– Det man ikke skal gjøre er å fikse på tre som allerede har veltet. Det er relativt risikofylt å forsøke å fjerne et veltet tre. Man bør vente på brannvesen eller andre sakkyndige ta seg av det, sier Irgens.

Skademeldinger

Vinteruvær de siste årene har ført til store skader.

Ekstremværet «Hilde» som pågikk mellom 15. og 17. november 2013 førte til 3000 skademeldinger til forsikringsselskapene og erstatninger på rundt 300 millioner kroner.

De mange naturskadene i 2013 førte til mer enn en fordobling av utbetalinger fra forsikringsselskapene sammenlignet med 2012.

Les også: Naturskader for 1,5 milliarder kroner i fjor