Hopp til innhold

Koking av kraft

Har du alltid lurt på hvorfor suppen din smaker så mye bedre på restaurant? Legg bort suppeposene og kok din egen kraft. Kokke-Lise forklarer hvordan.

Grønnsaker til kraft
Foto: NRK

GENERELT OM KRAFT

 

Fremgangsmåten for å koke kraft er ganske lik uansett hva slags kraft du lager.

Begynn med å kutte opp beina og vask dem rene i kaldt vann.

Skal du lage brun kraft må benene brunes godt enten i stekovnen eller i en panne.

Til lys kraft bare vaskes dem.

Grønnsakene er som regel sellerirot, løk, purre og gulrot, også kalt "de fire store".

Pass på at grønnsakene er rene, helst skrelt og del dem i biter.

Lag en krydderbukett, bouquet garni, for å krydre kraften.

Pakk f.eks. laubærblad, sellerigrønt, persillestilker, timian, rosmarin eller estragon inn i litt purre eller gassbind.

Bind buketten sammen med bomullstråd. Innholdet kan varieres avhengig av hva slags kraft du koker og hva slags smak du ønsker/liker.

Synes du kraften har blitt nok parfumert kan du enkelt ta opp krydderbuketten underveis.

Ha beina i en kjele og dekk med kaldt vann. Tilsett litt salt og kok opp. Skum vekk alle "urenhetene" som flyter opp.

Tilsett grønnsaker og krydderbukett. La kraften koke i alt fra 40 minutter til 6 timer, avhengig av hva slags kraft og hvor mye du koker.

Skum kraften underveis når du ser det har samlet seg litt grått skum eller fett på overflaten.

Sil kraften gjennom en fin sil eller et sileklede, rene nye gasskluter er fint å bruke.

Kok inn kraften til ca halv mengde. Hvis den ikke skal brukes med det samme må du avkjøle kraften og evt. fryse den ned til senere bruk.

 

Tips:

Rene bein, skalldyrskall, kyllingskrog, fiskehoder renset for gjeller og blod o.s.v., kan fryses for senere kraftkoking.

Til skalldyrkraft er det best å knuse skallene godt på forhånd.

Fres de knuste skallene godt og flamber gjerne med et par ss cognac.

Tilsett grønnsaker, gjerne også hvitløk og en skje tomatpure.

Et par dl rødvin gjør godt i viltkraften og hvitvin er supert i fiskekraften.

Etterfyll om nødvendig med vann slik at beina alltid er dekket.

Kraften skal koke forsiktig,ikke fosskoke.

Kok gjerne større mengder når du først er i gang og frys ned.

 

Ca. koketider:

Fisk og skalldyrkraft -30- 45 minutter

Fuglekraft - 1 time

Lammekraft - 2-3 timer

Lys og brun kalvekraft - 3 timer

Lys og brun oksekraft - 4-6 timer

Brun viltkraft - 4-6 timer

Kraft og fond er det samme.

Buljong heter det når du koker kjøtt, bein, grønnsaker og krydderbukett.

Buljong er gjerne rikere på smak og klarere nettopp fordi det er kjøtt med.

Sjy er den kraften, cellesaften, som er igjen i ovnspannen el.l. etter at du har stekt kjøttet.

 

FISKEKRAFT

1 kg fiskebein ev. hoder

1 løk med en nellikspiker

1 krydderbukett

2 dl hvitvin

vann

soyaolje

 

Skyll og rens beina i kaldt vann. Fjern gjellene fra hodene og del

alt i grove biter. Del løken i to og stikk inn nellikspikeren.

Fres bein og løk i en kasserolle. Tilsett hvitvin og fyll opp med vann så det så vidt dekker.

Kok langsomt opp, skum av og la det koke i ca 30 minutter.

Sil kraften og la den koke inn til halv eller 1/3 mengde.

 

BRUN LAMME- ELLER KALVEKRAFT

1 kg lammebein eller kalvebein

1 løk

1 gulrot

1 liten purre

2 hvitløkfedd

krydderbukett

soyaolje

 

Hakk eller sag beina i biter.

Brun dem i en stor kasserolle over høy varme.

Tilsett grønnsaker kuttet i grove biter og brun dem lett uten at noe brenner seg.

Fyll opp med vann så det dekker og legg i krydderbuketten.

Kok langsomt opp, skum av og kok forsiktig i 3 timer.

Til oksekraft kan du i tillegg til oppskriften ha i 50 g sellerirot.

Viltkraft lages også på samme måte. Tilsett gjerne enebær.

Hvitløk kan unnlates om du vil.

Fjern ev. marg i oksebeina før du begynner.

Kokes i 5-6 timer.

 

KYLLINGKRAFT

 

bein og avskjær fra 1 kylling

1/2 løk

1/2 gulrot

en liten bit sellerirot

1/2 purre

1 hvitløkfedd

krydderbukett

soyaolje

 

Samme fremgangsmåte som over.

Skal kraften være brun bruner du bein og grønnsaker godt i en kasserolle over høy varme.

Skal den være lys , freser du beina lett og tilsetter grønnsaker og vann.

Kok forsiktig i 1 time.

 

VILTKRAFT TIL DE STORE ANLEDNINGER

ca. 800g bein og avskjær fra fugl eller storvilt

1/2 løk

1 sjalottløk

1/2 purre

1 liten gulrot

3 ss cognac

1/2 l rødvin

ca 1 1/2 l kalvekraft

soyaolje

 

Del beina i små stykker og brun dem godt i en vid kasserolle.

Flamber med cognac, tilsett rødvin og la det koke noen minutter.

Ha i grønnsaker og fyll opp med kalvekraft.

Kok langsomt opp og skum av. Kok videre i 3-4 timer.

Sil kraften og kok inn til ca. 5 dl.

Visper du inn litt kaldt smør og smaker til med salt og pepper er sausen din ferdig.

 

Se Kokke-Lise lage kraft her:

del 1

del 2

del 3

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP