Nordmenn elsker ferdigmat. En av de største produsentene, Fjordland, opplyser at de selger rundt 22 millioner ferdigretter i norske dagligvarebutikker hvert eneste år. Legger vi til alle produktene som selges fra de andre store produsentene, snakker vi enorme mengder ferdigprodusert mat.
Rettene har sine fordeler ved å være kjappe og enkle, men det store spørsmålet er hvor sunne de egentlig er.
For å finne ut av dette, ba vi ernæringsfysiolog Lise von Krogh i Bramat.no om å sjekke næringsinnholdet i de mest solgte ferdigrettene i Norge.
Rettene i testen er utvalgt på grunnlag av at de er de fem mest solgte rettene til de to store produsentene Fjordland og Toro.
- OPPSKRIFTER: Slik lager du ferdigmaten fra bunnen av
– Mangler nøkkelhullsmerket
Ingen av de mest solgte rettene i denne testen er merket med det mye omtalte nøkkelhullet.
Merkeordningen har fått mye kritikk, spesielt da det ble kjent at ferdigmat som pizzafavoritten Grandiosa kunne merkes med nøkkelhullet. Von Krogh er likevel ikke i tvil om at det er lurt å sjekke om produktet er nøkkelhullsmerket.
– Mitt beste råd når du skal velge ferdigmat i hverdagen er å gå etter nøkkelhullsmerkede retter. Da får du en rett som inneholder passelig med kalorier per porsjon, men som også har godt med fiber, grønnsaker, men lite sukker og fett, sier ernæringsfysiologen.
- SE OGSÅ: Dette brødet er sunnest
Vurdering av de mest solgte rettene
Terningkastene i denne testen er bare basert på ernæringsekspertens vuderinger av ingredisenslisten. Elementer som smak, pris og holdbarhet er ikke tatt i betraktning.
Ingen av de mest solgte rettene stikker av med terningkast seks, men det er absolutt flere som holder til godt over godkjent karakter.
Her er Von Krogs vurderinger av Toro og Fjordlands mest populære ferdigretter:
– En av de to beste middagene i testen. Får jevnt over høye poeng på innholdet, men et av produktene med høyeste sukkerartinnhold.
– En av de to beste middagene i testen. Utmerker seg med testens høyeste proteininnhold og lavest innhold av mettet fett, men har lite fiber.
– Middagen med det laveste kaloriinnholdet pr. porsjon, men også lavest på protein og fiber (meieriprodukter er naturlig fiberfritt). Middagen med det høyeste sukkerartinnholdet.
– Middagen med det høyeste fiberinnholdet og lavest på sukkerarter, men også et av produktene med mest natrium (salt).
– Jevnt over en grei middag og en av middagene med lavest sukkerartinnhold.
– Middagen med det laveste innholdet av natrium (salt), men også lite protein og fiber (meieriprodukter er naturlig fiberfrie). En av middagene med høyest sukkerinnhold.
– Jevnt over en grei middag som verken utmerker seg positiv eller negativt på noen næringsstoffer.
– En av middagen med flest kalorier og høyeste innhold av natrium (salt). Kommer også dårlig ut på sukkerarter.
– En av to middager som kommer dårligst ut i testen. Nest høyeste innhold av kalorier pr. porsjon. Lite fiber, men også lite sukkerarter.
– En av to middager som kommer dårligst ut i testen. Testens høyeste kalori og innhold av mettet fett. Lite protein og fiber (meieriprodukter er naturlig fiberfrie), men også lite natrium (salt).
Grøt er favoritten
De to mest solgte ferdigrettene i Norge er Fjordlands og Toro sine risgrøtprodukter. Faktisk står risgrøt for over halvparten av salget av ferdigretter til Fjordland.
– Det er selvsagt urettferdig å sammenligne melkebaserte grøter med middagsretter ettersom disse aldri inneholder fiber fordi de faktisk ikke inneholder grønnsaker. Det ville jo vært veldig rart å grønnsaker i grøt, men det finnes grøter som er bedre valg enn andre – se spesielt på sukkerinnholdet og mengden kalorier, råder Lise von Krogh.
– Tradisjonsretter er noen ganger vanskelig å få tilpasset slik at de får nøkkelhullsmerket, disse kan fort bli kalori- og saltrike. Dette er mat du spiser en gang i blant, sier ernæringsfysiologen.
Skal gjøre rettene sunnere
Fjordland ønsker også å framheve at grøten ikke er tilsatt sukker. Sukkeret som deklareres er «sukkerarter» og i dette tilfellet er det naturlig laktose fra melken.
Torill Emblem Nysted, ernæringsrådgiver i Fjordland, legger også til at selskapet arbeider med å gjøre flere av sine ferdigretter sunnere. Første steg er å redusere saltinnholdet i middagsrettene.
Toro ønsker også å påpeke at begge kyllingrettene i testen er gode kilder til protein med lyst kjøtt. De nevner også at retter som har høyt kaloriinnhold passer fint til de som er aktive.
– Det er viktig med et variert og balansert kosthold for alle. Noen av våre retter egner seg som hverdagsmat, mens andre retter mer klassifiserer som «helgemat». Det er likevel plass til alle sammen i normalkostholdet vårt, sier Anders Bakke Ingebrigtsen, produktsjef i Toro.