– Nei, søtpotet og vanlig potet er så pass like ernæringsmessig at smak og pris vil avgjøre hva man velger, sier Christian Drevon, professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, til NRK.no.
Næringsstoffinnholdet i vanlig lagringspotet kokt med skall, og søtpotet kokt med skall, er omtrent det samme. Ifølge Matvaretabellen inneholder poteten 80 kilokalorier per 100 gram, mens søtpotet inneholder 82 kalorier.
– De er meget like. Det er mer vitamin A i søtpotet, men det er et vitamin vi får fra mange kilder i norsk kosthold. For øvrig er det kun små variasjoner i vitamininnholdet mellom de to potettypene, forteller ernæringsprofessoren.
- Les også: Potet sunnere enn pasta og ris
Erstatter ikke poteten ernæringsmessing
Det er videre flere forskjeller på næringsinnholdet i de to potettypene, men ingenting som tilsier at den ene er mye mer sunn enn den andre (se tabellen under):
Karbohydratinnholdet er ganske likt i potet og søtpotet, men type karbohydrat er noe ulikt.
– Søtpotet har et litt høyere innhold av enkle sukkerarter og høyere innhold av fiber enn vanlig potet, sier Camilla Andersen, ernæringsfysiolog i Frukt.no.
Hun forteller videre at søtpotet ikke må forveksles med potet. Botanisk sett kommer de fra to ulike typer plante.
– De gir like mange kalorier, men søtpoteten inneholder litt mindre stivelse og litt mer sukker enn poteten. Det er derfor den har mer søt smak. Poteten inneholder litt mer stivelse og mindre sukker. Potet er også en bedre fiberkilde, fordi den er bedre egnet til å spises med skallet på, tilføyer Lise von Krogh, ernæringsbiolog i Bramat.no.
- Les også: Stressa gulerøtter smaker dårligere
– Vil forsvare at vi bruker vanlig potet
Så hvilken potet du velger, kommer først og fremst an på hva du liker. For hva er greia med søtpotet, egentlig? Hvorfor er den søte varianten overalt om dagen?
– Jeg vil anta søtpotet er blitt så populært både fordi den har en god smak, og fordi den har et bredt bruksområde. Søtpotet kan både stekes i skiver, kokes, moses, syltes og bakes. Søtpotet blir brukt til kaker og desserter som for eksempel søtpotetpai og søtpotetmuffins. Man kan også lage søtpotetlefser til taco og pizzabunn av søtpotet, forteller Camilla Andersen i Frukt.no.
Lise von Krogh vil likevel slå et slag for den gamle, gode pottita:
– Det er flott at søtpoteten er blitt populær på matfatet, siden den er både næringsrik og smaker godt. Men jeg vil likevel forsvare at vi bruker vanlig potet minst like mye, ettersom det er en matvare vi kan dyrke i Norge i motsetning til søtpotet som må importeres, avslutter ernæringsbiologen.