Slik handler du tollfritt fra nettet

<b>Lett netthandel.</b> Å handle på nett er lett. Vi viser deg hvordan du kan spare penger også. <i>Foto: Visual Media</i>

Lett netthandel. Å handle på nett er lett. Vi viser deg hvordan du kan spare penger også. Foto: Visual Media

Bor du nær svenskegrensa? Da kan du slippe unna både tollavgifter og andre gebyrer.

Å handle på nett fra utlandet kan være både tid-og pengebesparende. Det vil si, hvis varen du kjøper koster under 200 kroner.

29 år gammel avgift

Årsaken er at du må betale toll på varer over 200 kroner handlet fra utlandet. Dette er en grense som har stått stille, uavhengig av prisindeks og hva det måtte være, i nesten 30 år. Myndighetene sier dette er fordi vi lettere skal kunne huske beløpet...

Omveien rundt denne avgiften, er EU-landet Sverige, i følge Forbrukerportalen. For handel mellom EU-land, er ikke tollbelagt.

Poste restante

Skaff deg en poste restante-adresse på et svensk postcenter, og send pakken dit. Du slipper da unna tollavgiften og evt. andre gebyrer, fra for eksempel Posten Norge.

Slike «postcenter» (ikke vanlig postkontor, altså), finnes i grensenære steder som Strömstad og Årjäng.

Bor du i nærheten av Strömstad, kan adressen bli slik: Ola Nordmann, POSTE RESTANTE Postcenter S-45201 Strömstad.

– Vi tar ikke noe for dette. Men vi sender heller ingen melding om at pakken er kommet. Du må altså ta turen når du forventer at pakken er fremme. Forsendelser til poste restante-adresser oppbevares en måned, sier Postens informasjonstjeneste til Forbrukerportalen.

Mer informasjon finner du på www.posten.se, og på telefonnnummer 0046-8-232221.

Handle tollfritt for 6000

Handler du slik, har du plutselig helt andre verdigrenser å forholde deg til. Da er det nemlig innførsel over grensen som gjelder, med henholdsvis 3000 og 6000 kroner i verdi som tak hvis du har vært borte under eller over et døgn.

– Om varene hentes på posten i Sverige eller kjøpes i butikk, er ett fett, så lenge du personlig bringer dem over Norskegrensen, sier Toril Hagen, underdirektør i Tolldirektoratet.

Lenker

(Forbrukerportalen)

Livsstil:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Alkohol gjør noe med stemningen og er en naturlig del av mange sosiale settinger. Men hvor går grensen mellom å like alkohol og å være alkoholiker? Og hvorfor er det så vanskelig å være ærlige når vi synes noen drikker for mye, spør programleder Helene Sandvig. Programleder Truls Pedersen lærer knep for å klatre bedre. Klatrer Tina Johnsen tar han med på bratte utfordringer innendørs og ute i naturen. Hvor ofte trenger man egentlig å vaske håret med shampoo? "No poo" - alternativene til hyppig shampoobruk brer om seg.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)

TV og radio

Kan fire vanlige mennesker lære å bli lykkeligere i løpet av fire måneder? I siste episode får vi svaret. Veileder og lykkeforsker Lisa Vivoll Straume møter Aina, Stål, Kristan og Stine en siste gang for å oppsummere hvordan reisen har vært. Det blir mange sterke tilbakeblikk for deltagerne, som forteller om det de har lært. Norsk livsstilserie. (8:8)
Br. helseserie. Skjeve bryster, en vridd penis, kviser i hodebunnen og en rumpe som verker, står på legenes arbeidsliste i dag. Dawn og Pixie stiller opp til mammografi for å finne ut hvilken metode som fungerer best til å oppdage brystkreft i en tidlig fase. Dessuten får vi høre hvordan det er å leve med narkolepsi. (Embarrassing Bodies) Sesong 4A (8:9)
Samer og norsk nasjonsbygging. Ufør 50 år.