Å handle på nett fra utlandet kan være både tid-og pengebesparende. Det vil si, hvis varen du kjøper koster under 200 kroner.

29 år gammel avgift

Årsaken er at du må betale toll på varer over 200 kroner handlet fra utlandet. Dette er en grense som har stått stille, uavhengig av prisindeks og hva det måtte være, i nesten 30 år. Myndighetene sier dette er fordi vi lettere skal kunne huske beløpet...

Omveien rundt denne avgiften, er EU-landet Sverige, i følge Forbrukerportalen. For handel mellom EU-land, er ikke tollbelagt.

Poste restante

Skaff deg en poste restante-adresse på et svensk postcenter, og send pakken dit. Du slipper da unna tollavgiften og evt. andre gebyrer, fra for eksempel Posten Norge.

Slike «postcenter» (ikke vanlig postkontor, altså), finnes i grensenære steder som Strömstad og Årjäng.

Bor du i nærheten av Strömstad, kan adressen bli slik: Ola Nordmann, POSTE RESTANTE Postcenter S-45201 Strömstad.

– Vi tar ikke noe for dette. Men vi sender heller ingen melding om at pakken er kommet. Du må altså ta turen når du forventer at pakken er fremme. Forsendelser til poste restante-adresser oppbevares en måned, sier Postens informasjonstjeneste til Forbrukerportalen.

Mer informasjon finner du på www.posten.se, og på telefonnnummer 0046-8-232221.

Handle tollfritt for 6000

Handler du slik, har du plutselig helt andre verdigrenser å forholde deg til. Da er det nemlig innførsel over grensen som gjelder, med henholdsvis 3000 og 6000 kroner i verdi som tak hvis du har vært borte under eller over et døgn.

– Om varene hentes på posten i Sverige eller kjøpes i butikk, er ett fett, så lenge du personlig bringer dem over Norskegrensen, sier Toril Hagen, underdirektør i Tolldirektoratet.

Lenker