– Det er skremmende, vet du. Det må være tilsatt noe svineri, for det du baker sjøl kan jo ikke ligge mange dagene før det begynner å mugne, sier Berit Andersen til NRK.no.
Sammen med mannen Harald Nilsen driver hun et småbruk i Eidsvoll. NRK kom på kaffebesøk for å se nærmere på sitronkaka.
– Vi har tatt vare på den for å se hva som ville skje, forteller Harald.
For sitronkaka har utløpsdato 230399! Altså for over 16 år siden.
Harald er bekymra for konsekvensene det kan få for helsa at vi får i oss så mange tilsetningsstoffer.
– Det kunne vært interessant å vite hva vi egentlig dytter i oss for noe, sier kakeeieren.
Matforsker smaker på kaka
NRK tar med den gamle kaka til matforsker Trygve Eklund.
– Det er sorbinsyre og propionsyre som er konserveringsmidlene her. Dette er effektive midler mot mugg og bakterier, sier mateksperten.
Mikroorganismene i kaka ble drept under stekingen, men om noen skulle ha overlevd ville de så dø av vannmangel, forklarer Eklund. Stabilisatoren som er tilsatt hindrer mikroorganismene tilgang til vannet i kaka.
– Jeg ville ikke vært redd for å spise den, sier Eklund.
Konserveringsmidlene i kaka frykter eksperten heller ikke.
– De er helt ufarlige for alle som ikke har allergi mot stoffene.
Men hvor langt vil matforskeren gå for å illustrere sitt poeng? I videoen under smaker han på den 16 år gamle kaka:
(Foto/red.: Karen B. Sveen)
– Vet ikke hvor mye propionsyre vi får i oss
– Konserveringsmidler hemmer veksten av bakterier, og det er klart de påvirker tarmfloraen. Men hvordan, det vet vi for lite om, sier Tore Midtvedt, professor emeritus ved Karolinska instituttet i Stockholm.
Midtveit arrangerte tidligere i år en konferanse med ny forskning på tarmfloraen– deriblant en studie hvor propionsyre framprovoserte autismelignende symptomer hos rotter.
– Selv om det er grenser for hvor mye propionsyre hvert produkt kan inneholde, vet vi ikke hvor store mengder vi får i oss totalt, forteller Midtvedt.
Kaka produseres ikke lenger
Firmaet Baxt kjøpte Berthas i 2014, siden har ikke sitronkaka vært i produksjon.
– Jeg kjenner ikke til oppskriften fra 1999. Men jeg forsikrer at Baxt forholder seg til enhver tid gjeldende regelverk for bruk av tilsetningsstoffer, uttaler kvalitetssjef i Baxt, Kjersti Solhaug, til NRK.no.
Mattilsynet sier også at propionsyre er godkjent til denne bruken.
– Propionsyre og saltene av propionsyre er godkjent brukt i en rekke næringsmidler, og antas å ikke medføre noen helsemessig risiko, sier Cecilie Svenning i Mattilsynet.