Du kan spare mye på å velge riktige tilberedingsmetoder.
Kok maten
Tilbereder du maten din på kokeplaten eller i stedet for i stekeovnen kan du spare opp til 70 prosent på strømregningen.
Når mulig er det også bedre å bruke mikrobølgeovnen enn stekeovnen, i alle fall strømmessig - dette kan du faktisk spare opp mot 75 prosent på.
Må du bruke stekeovn er det lurt å steke alt på én gang. Alt som skal stekes på samme temperatur kan naturligvis stekes sammen. Stek poteter, kjøtt og dessertkaken i samme ovnen hvis du har plass.
Riktig kokekar
Men selv når du koker kan du sløse. Er pannen skjev eller bulkete risikerer du faktisk å bruke opp til 50 prosent mer strøm enn nødvendig. Kasserollen skal passe til platen. Eventuelt er det bedre med en for stor kasserolle enn en for liten.
Setter du en gryte på 16 cm på en 18 cm kokeplate - på høyeste trinn - bruker du faktisk 25 % mer strøm enn du må.
Les også:
Les også:
Mindre vann
Koker du potetene, risen, eggene eller hva det måtte være i alt for mye vann? Slutt med det. For med mindre vann i kjelen sparer du også strøm.
Du kan for eksempel spare 30 prosent av strømutgiftene ved å koke potetene med lite vann.
Tin opp maten
Faktisk bør de fleste frosne matvarer tines opp innen de blir tilberedt. Steker du en kotelett, blir strømforbruket 50 prosent høyere dersom den ikke er tint før den puttes i panna.
Ikke skyll av
Det er en myte at du skal skylle av tallerkenen før du setter den i oppvaskmaskinen.
Moderne maskiner vasker rent, selv om du bare skraper maten av og ikke skyller den. Lukk heller døren helt inntil, så matrestene ikke tørker inn.
Se flere tips til sparing i hjemmet
(Kilde: Enova og Goenergi.dk)