Blomkål, epler, fetaost og pistasjnøtter er blant matvarene som kan gjøre magen din verre hvis du har
Sammen med en rekke andre matvarer, inneholder de tungt fordøyelige karbohydrater, såkalte fodmaps.- Les også:
– Fodmap-teorien er et gjennombrudd i vår tenkning rundt irritabel tarm. Gode studier viser at det er effektivt å kutte stoffene tarmen reagerer på, sier overlege Knut Lundin ved Oslo universitetssykehus.
Lav fodmap
Felles for disse stoffene, som finnes i mange vanlige matvarer, er at de ikke tas opp i tynntarmen og skaper trøbbel når de kommer til tykktarmen. Forskere ved Monash-universitetet i Australia lanserte teorien om fodmap.
finner du mye nyttig informasjon om dietten.Her er eksempler på matvarer du bør unngå hvis du har irritabel tarm:
- Hvetemel
- Pære
- Mango
- Tørket frukt
- Kål
- Løk
- Sorbitol, xylitol og andre søtningsstoffer som slutter på -ol
- Øl
- Pistasjnøtter, hasselnøtter
Disse matvarene er greie:
- Speltmel
- Appelsin
- Ananas
- Gulrot
- Kålrot
- Potet
- Spinat
- Skalldyr
- Egg
- Sukker
– Mange som kommer hit, tror de reagerer på gluten. Da er speltmel en lur ting å teste på. Det inneholder gluten, men lite fodmap-stoffer. Hvetemel, derimot, inneholder både gluten og fodmapstoffer. Dermed tror mange at de har glutenallergi, mens de egentlig kan spise speltmel, sier klinisk ernæringsfysiolog Torunn Knudsen ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo.
- Les også:
Slik prøver du dietten
Torunn Knudsen er opptatt av at du ber fastlegen teste deg for cøliaki (glutenallergi) og andre mage- og tarmsykdommer før du prøver fodmap-dietten.
Når du har gjort det, kan du starte med å utelukke alle matvarer med høy fodmap i fire uker.
Deretter kan du innføre én og én av dem for å se hvordan magen reagerer. Dette kan være komplisert, og det kan være lurt å kontakte en fagperson.
– Det er ikke sånn at du skal være uten disse matvarene til evig tid. Noen tåler kanskje en viss mengde av noen matvarer, mens de må holde seg unna andre, sier Knudsen.
- Les også:
– Fodmap-dietten er veldig krevende å følge. Det er det største problemet med den. Du må kutte veldig mange matvarer og bygge opp et kosthold etterpå. Det kan ta lang tid å finne ut hva du reagerer på, sier overlege Knut Lundin ved Oslo universitetssykehus.
- Les også: