Avføringen sladrer om helsa di

Kuruke, harelort, suppe eller pølse? Hva slags avføring du har kan si en hel del om hvordan det står til med helsa di.

Mann på do

Kikk i toalettskåla med jevne mellomrom. Det kan fortelle deg mye, hvis du vet hva du skal se etter.

Foto: Colourbox.com

Det er ikke uten grunn at det kan lønne seg å sjekke avføringen sin med jevne mellomrom.

Avfallet vårt forteller nemlig en hel del om hvordan det står til med både tarmene våre og organene rundt, sier Jørgen Valeur, doktorgradstipendiat og forfatter av en brosjyre om temaet som Legeforeningen har gitt ut.

Hva er normalt?

Valeur mener legenes terskel for å undersøke pasientens avføring bør være lav hvis det er mistanke om at noe er galt med magen eller tarmsystemet ditt.

Avføring opptil tre ganger i døgnet og hyppigere enn tre ganger i uken regnes som normalt.

Hvis det skjer endringer i dette mønsteret kan det være et tegn på at noe er galt. Det du skal legge merke til er konsistens, farge, og om avføringen inneholder elementer som ikke har vært der før. Det kan være blod, slim, puss eller ufordøyd materiale.

  • Konsistens: Avføringens form sier noe hvor lang tid maten har brukt gjennom tarmsystemet. Normalt skal bæsjen være formet.
  • Farge: Avføringen er normalt brunfarget og det skyldes at den inneholder gallepigmenter.

Blodprøve lite verdt

Mange leger støtter seg ofte på blodprøvesvar når de skal utrede og diagnostisere pasientene, men er det noe galt i tarmen vil som regel ikke en blodprøve vise noen verdens ting.

Rett og slett fordi det som skjer i tarmen i liten grad setter spor i blodet, sier Valeur.

Du kan med andre ord ha store plager uten at legen finner ut hvorfor.

Ved å se på avføringen er det for eksempel mulig å finne ut om du har betennelser i tarmen, eller om du lider av irritabel tarm (IBS).

Mange har irritabel tarm

Så mange som 2 av 10 nordmenn kan ha irritabel tarm. Og for leger som ikke er trenet til hva de skal se og spørre etter er det ikke alltid lett å stille riktig diagnose.

Irritabel tarm (IBS) gir ofte vekslende avføring og mye tarmgass. Noen ganger er avføringen bløt, andre ganger er den hard og kan minne om hare- eller sauelort.

Har du IBS vil du føle at du ikke får tømt deg skikkelig når du er på do og mange føler at de blir mer og mer oppblåste utover dagen. IBS gir aldri blod i avføringen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)