– Det er en trend å droppe gluten i maten vi spiser. Trenden kommer fra utlandet, men vi ser det på pasienter på sykehuset, og gjennom media at flere og flere nordmenn dropper gluten i kosten, sier lege- og forsker ved mage-tarm-seksjonen på Sørlandet sykehus i Arendal, Petter Hære.
Han forklarer at rundt én prosent av nordmenn tåler ikke gluten.
Cøliaki er en autoimmun sykdom som gjør at tarmslimhinnen i tynntarmen blir betent når immunforsvaret kommer i kontakt med proteinet gluten som finnes i en del kornsorter.
- LES:
- LES:
– Bør smake på gluten fra fire måneders alder
Norske helsemyndigheters råd til mødre i dag er at de bør fullamme til barnet er seks måneder gammelt. Men mage-tarm-legen sier flere studier antyder at de små bør få smake på gluten før de er halvt år.
– Det er visse ting som tyder på at spedbarn bør få gluten i kostholdet før de er seks måneder gamle for å hindre cøliaki, mener Petter Hære.
– Blant annet er det en norsk studie som er basert på data fra mor-barn-undersøkelsen i Norge, som så på forekomsten av cøliaki hos barn som fikk gluten introdusert i kosten i forskjellige aldersgrupper.
– Det man da så var at de barna som fikk gluten etter fylte seks måneder hadde en tendens til å ha høyere forekomst av cøliaki, sier han.
- LES:
- LES:
Støttes av flere
Folkehelseinstituttet bruker denne undersøkelsen som blant annet har gjort at de har bedt norske helsemyndigheter om å oppdatere rådene til nybakte mødre.
Basert på funnene i mor-barn-undersøkelsen mener de at spedbarn som fullammes i seks måneder slik helsemyndighetene anbefaler, har høyere risiko for å utvikle glutenallergi enn babyer som får glutenholdig mat tidligere.
Norske helsemyndigheter kommer med nye anbefalinger i løpet av 2015.
Petter Hære sier at folk selv må veie opp fordeler ved tidlig introduksjon av gluten opp mot ulempene, og se hvilke ård helsemyndighetene kommer med senere i år.