Hopp til innhold

Regjeringen avlyttet kong Edward VIII

Storbritannias kommende konge, Edward VIII, ble avlyttet av den britiske regjeringen i dagene før han abdiserte.

Wallis Simpson og Edward

Edward VIII ble avlyttet i opptakten til kjærlighetskandalen som førte til at han abdiserte. Her er han med Wallis Simpson etter at de giftet seg.

Foto: NTB Scanpix

Da Edward VIII valgte å abdisere fra den britiske tronen for å gifte seg med amerikanske Wallis Simpson, skapte han samtidig en av kongedømmets største skandaler i moderne tid.

Britiske medier skriver i dag at hemmelige dokumenter fra etterretningstjenesten viser hvordan den blivende kongen ble avlyttet av sine egne i dagene før skandalen sprakk.

Tillitsbrudd

De 80 år gamle dokumentene viser et gedigent tillitsbrudd mellom den kommende kongen og den britiske regjeringen i desember i 1936. Måneden før hadde kongen, som ikke hadde blitt kronet, fortalt statsminister Stanley Baldwin at han kom til å gifte seg med Wallis Simpson.

Kongens utkårede var skilt, og den britiske kirken gikk i mot giftemålet. Baldwin mente derfor at et slikt giftemål var umulig, om kongen hadde planer om å sitte ved tronen.

For å ha kontroll på hva som skjedde mens Edward vurderte mulighetene, beordret innenriksminister sir John Simon landets teleselskap om å overvåke alle telefonsamtalene fra Buckingham Palace.

Når Edward ikke var i Buckingham Palace, tilbragte han tiden i Fort Belvedere, som var den kongelige boltreplassen på landet. Det var her han senere skulle signere abdikasjonspapirene, men også dette stedet ble satt under avlytting av regjeringen.

Abdisering

Skrivebordet der Edward VIII underskrev abdikasjonen.

Foto: MIKE SEGAR / REUTERS

– Falskt rykte

Det har senere blitt kjent hvordan Edward regnet med at han både kunne få Simpson og hele kongeriket, men tillitsbruddet mellom regjerning og regent har ikke vært kjent før dokumentene nylig ble offentliggjort fra det britiske nasjonalarkivet.

Etter hvert som skandalen begynte å bli et faktum, gikk sir John Simon hardt til verks for å forsøke å kvele ryktene. Redselen for å miste kontroll over situasjonen var stor, og regjerningen fulgte nøye med på alle telegram som ble sendt.
Redaktøren av The Cape Times, Neil Forbes Grant, ble kalt inn til ministeren etter at et telegram avslørte at avisa hadde fått nyss i abdikasjonen.

– Jeg fortalte ham hvordan et falskt rykte om at vi hadde tapt slaget ved Waterloo i 1815 førte til økonomisk krise. Som engelskmann burde han være klar over ansvaret sitt og at det er upassende å trykke noe som ikke er sant. Han fortalte meg at dette hadde vært en viktig lærepenge, forklarte Simon senere.

Edward abdiserte 10.desember 1936, fire dager etter at Grant sendte telegrammet.

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP