Hopp til innhold

Kollektiv samisk rett til land

I løpet av to dager skal man diskutere hvorvidt samene i Norge og Sverige har rett til land, og hvem er det i såfall som har den retten.

Vakker natur på Finnmarksvidda
Foto: NRK

I dag starter et to dagers seminar om det eksisterer en kollektiv rett til land i norsk og svensk rett, og hvem har så denne retten. Det er Mattias Åhrèn som legger fram spørsmålet om urfolks kollektive rett til land og naturresurser, og om det er en internasjonal rett.

Mange foreleser

Jon Gauslaa
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Blant foreleserne er også lederen av Finnmarkskommisjonen, Jon Gauslaa, som tar for seg i hvilken utstrekning gir Finnmarkslovens § 29 og den foreslåtte Karleggings- og anerkjennelseloven for å se om man kan identifisere kollektive rettigheter til land og naturresurser.

1. amanuensis ved Det juridiske fakultet i UIT, Øyvind Ravna, sier at det på seminaret skal diskuteres om samene har kollektive eller individuelle rettigheter til land og naturresurser. Og dette har jo vært diskutert en stund.

Håper på å få svar på rettighetsspørsmål

Øyvind Ravna
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

1. amanuensis, Øyvind Ravna, sier at man i løpet av de to dagene får et nærmere bilde av hvilke rettigheter samene har både i Sverige og Norge. Når det gjelder hvilke av de landene som er kommet lengst med å avklare samenes rettiheter til land og vann, så tror Ravna at Norge er kommet lenger.

Ravna henviser da til Finnmarkseiendommen, og Svartskogsdommen i Kåfjord i Nord-Troms, som to eksempler på at Norge er kommet lenger enn Sverige i avklaring av samiske rettigheter.

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviessu háliida bisuhit DPS Deanu

    Finnmárkkubuohcceviessu HF ii doarjjo árvalusa heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus ja sirdit dikšunsajiid Áltái. Nu mearriduvvui stivračoahkkimis Romssas duorastaga. Duogáš dasa lea go buohccit šattašit menddo guhkás johtit.

    Seammás Finnmárkkubuohcceviessu mieđiha leat dárbu rievdadit ja nannet psyhkalašdearvvašvuođa ja gárrendilledivššu fálaldagaid.

    HEAD-DPS-TANA
  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat