Hopp til innhold

Gleder seg over skrekkjoik

«Sámiid Ædnan» har en rolle i den kommende amerikanske storfilmen «The Thing».

Mattis Hætta og Sverre Kjeldsberg

Mattis Hætta og Sverre Kjelsberg sendte frysninger nedover ryggen i 1980. Nå gjør de det igjen.

Foto: NRK

Enkel tone, to små ord

Mattis Hætta fra Máze i Kautokeino kommune introduserte Norge og Europa for joik i Melodi Grand Prix i 1980, da han fremførte «Sámiid Ædnan» sammen med Sverre Kjelsberg fra Tromsø.

230 millioner

Mattis Hætta

Mattis Hætta (51).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Nå skal verdens filmelskere også få ørene opp for samenes folkemusikk. Men i motsetning til sist «Samid Ædnan» hadde et større internasjonalt publikum, er det kun for å fremkalle skrekk og gru.

I den amerikanske storfilmen «The Thing», som har en antatt prislapp på over 230 millioner norske kroner, er den folkekjære melodien del av lydsporet.

– Det er en ære at de bruker en gammel joik, sier Mattis Hætta.

Utenomjordisk

«The Thing» er en skrekkgrøsser om forskere som angripes av utenomjordiske parasitter. Åtte norske skuespillere står på rollelisten og skal fylle lerretet. Den samiske karakteren kommer fra høyttalerne.

Det er sjelden samisk folkemusikkk brukes i kinofilm annet enn når det samiske selv er et tema, som i Nils Gaups «Veiviseren» eller «Kautokeino-opprøret».

Sámiid Ædnan, samisk jord

Mattis Hætta mener «Sámid Ædnan» går igjen og igjen i mange sammenhenger, også i revyer når man ikke vil framstille samene i et fordelaktig lys.

Hollywood-bruken av joiken stiller han seg utelukkende positiv til, selv om han ikke har vært i kontakt med filmskaperne.

Må kanskje reise

– Det er bra at folk får øynene opp for samene og at vi finnes, sier Mattis Hætta, som i dag jobber som journalist i NRK Sámi Radio. Han opplever å bli kontaktet av journalister fra fjern og nær som lager forhåndsomtaler av filmen.

– Bærer det til Los Angeles og premiere?

– Vi får se. Det kan bli slik, sier Mattis Hætta.

«The Thing» beregnes å nå kinoene i 2011.

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviessu háliida bisuhit DPS Deanu

    Finnmárkkubuohcceviessu HF ii doarjjo árvalusa heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus ja sirdit dikšunsajiid Áltái. Nu mearriduvvui stivračoahkkimis Romssas duorastaga. Duogáš dasa lea go buohccit šattašit menddo guhkás johtit.

    Seammás Finnmárkkubuohcceviessu mieđiha leat dárbu rievdadit ja nannet psyhkalašdearvvašvuođa ja gárrendilledivššu fálaldagaid.

    HEAD-DPS-TANA
  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat