Hopp til innhold

Utrygg is kunne blitt hans bane

– Hadde jeg vært alene da, hadde jeg ikke vært her i dag, sier Per Guttorm Kuhmunen. Mandag var han nær ved å omkomme på fjellet.

Gikk igjennom isen i Nordland

Ved hjelp av naboer og kamerater fikk Kuhmunen dratt opp snøskuteren fra det iskalde vannet.

Foto: Privat

Per Guttorm Kuhmunen

Reindriftsutøver Per Guttorm Kuhmunen opplevde et iskaldt drama på fjellet sist mandag.

Foto: Sander Andersen / NRK

Mandag var reindriftsutøver Per Guttorm Kuhmunen sammen med andre reineiere på fjellet over Størksnes i Sørfold i Nordland for å se etter rein. Med snøskuter skulle Kuhmunen bare krysse et lite vann som tilsynelatende så trygg ut. Lite ante han at isen var i så dårlig forfatning at den ikke kom til å bære vekten av ham og snøskuteren.

– Jeg så rein på andre siden av vannet og kjørte utpå isen. Jeg kom ikke lenger enn 10-15 meter fra land før jeg gikk igjennom, sier han.

Iskaldt vann opp til halsen

Før Kuhmunen visste ordet av det, var isen brutt. Snøskuteren gikk igjennom og selv befant han seg i iskaldt vann opp til halsen. Kuhmunen beskriver hendelsen som et sjokk. Og frykten kom da Per Guttorm Kuhmunen oppdaget at han ikke hadde en sjanse til å redde seg til land igjen ved egen hjelp.

– Jeg forsøkte å dra meg opp på isen igjen, men isen gav etter hele tiden. Og da husker jeg at jeg tenkte at nå er det slutt, sier han til NRK Sámi Radio.

Lasso ble redningen

Men den avgjørende hjelpen var ikke langt unna for kameraten hans var vitne til dramaet som utspant seg på det lille vannet. Han handlet raskt og kastet en lasso ut til Kuhmunen som ved hjelp av den fikk kommet seg på land igjen.

I femten kuldegrader var noen tørre plagg fra kameraten kjærkomment og han hjalp også Kuhmunen ned til en bilvei omtrent en mil unna. Etter en liten stund var Per Guttorm Kuhmunen trygt plassert inne i et varmt hus.

– Hadde jeg vært alene hadde jeg ikke hatt en sjanse, sier han ettertenksomt og er naturlig nok svært takknemlig for den hjelpa som han fikk på fjellet.

– Pass deg for tilsynelatende trygg is

Vegar Pedersen

Vegar Pedersen i SNO advarer mot tynn is.

Foto: Statens Naturoppsyn

Nå vil han advare mot farlig og sjarmerende is som kan lokke en utpå. Og han får bifall fra Vegar Pedersen i Statens Naturoppsyn (SNO) i Nordland.

– Det har jo ikke vært noe kuldeperiode før nå, så isen er farlig tynn. Den snøen som kom nå isolerer slik at isen ikke har fått bygd seg opp, sier Pedersen.

Der er dermed all grunn til å utvise forsiktighet på islagte vann i den nærmeste perioden. Regulerte vann er ennå åpne og det er mye varme i de vannene som er oppmagasinert, minner han om.

– Det må kjøles ned før vannet fryser og det vil ta en god stund, sier Pedersen.

Statens naturoppsyn advarer mot det som ser ut som tilsynelatende trygg is som kan gi en falsk trygghet til folk på fjellet.

– Selv om isen ser forlokkende ut og man lett kan bli sjarmert av fint føre og fine forhold, så må man huske å være forsiktig, sier Vegar Pedersen.


Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK