Hopp til innhold

Norske samer vil ikke kaste ut svenske samer

Samene fra Sverige som har reinflokkene sine i Norge, får nå støtte fra samer i Norge. - Ikke jag ut reinen fra Troms, sier Norske Samers Riksforbund.

Svenske reindriftssamer nekter å forlate Norge
Foto: Klemet Anders Sara / NRK

- Sametinget bør komme med en henstilling til norske myndigheter om at det her kan skje overgrep overfor et folk som mener at de har rettigheter til det området de bruker, sier medlem av sametingsrådet, Ann Mari Thomassen

Fredag skulle de svenske reindriftssamene ha forlatt norsk territorium, men har nektet.

Samene fra Sverige mener det har retten til beiteområdene ved Altevann i Indre Troms.

- Vent med drastiske aksjoner

- Norge har ensidig innført et nytt rettighetsregime, og det kan man ikke gjøre. Vi må få fastslått hvilke rettigheter de svenske samene har før norske myndigheter går til drastisk aksjoner, sier Martin Urheim som er sametingsrepresentant fra Troms.

Han svarer kontant "nei" på spørsmålet om norske myndigheter skal sette i verk aksjoner for å få de svenske reindriftssamene ut av Norge.

- Det må ikke brukes makt for å kaste ut samebyene som de påstår å ha rett til disse områdene, sier Urheim.

- Offer

Også medlem av sametingsrådet, Ann Mari Thomassen, mener det er galt at norske myndigheter planlegger å bruke makt for å få de svenske samene ut av Norge.

- Norge kan heller påskjønne arbeidet som pågår i reinbeitekommisjonen som skal avklare reinbeitene mellom landene.

Thomassen mener at samene på begge sider av riksgrensen er offer for grensen nasjonalstatene trakk i sin tid.

- I strid med folkeretten

Landsmøtet i Norske Samers Riksforbund drøftet saken, men landsmøtet sendte saken videre til landsstyret.

- De norske myndigheters agering i beitekonflikten ved Altevann er meget uheldig og i strid med folkeretten. Derfor vil NSR landsmøte henstille til norske myndigheter om respekt for identifiserte samiske rettsobjekter også når rettighetshaverne ikke er norske statsborgere, heter det i uttalelsen som sendes videre til landsstyret i NSR.

Korte nyheter

  • Planen om nye erstatningsbygg er satt på vent

    Stortinget vedtok i forbindelse med opptrappingsplanen for psykisk helse å stanse nedbyggingen av døgnkapasiteten i psykisk helsevern.

    Likevel ser vi at Helse Nord bygger ned. Blant annet ved å foreslå nedlegging av døgnbehandling ved de distriktspsykiatriske sentrene i Troms og Finnmark, og det er liten fremdrift i arbeidet med å bygge et nytt UNN-Åsgård for pasienter innen psykisk helsevern og rus, sier Erlend Svardal Bøe (H) i helse- og omsorgskomiteen under Stortingets spørretime i dag.

    – Nye erstatningsbygg for UNN Åsgård er en prioritet på planen over fremtidige investeringer i Helse Nord, sier Jan Christian Vestre (A), helse- og omsorgsminister.

    På grunn av økonomiske utfordringer er dette prosjektet satt på vent.

    Styret i Helse Nord har godkjent å etablere et midlertidig modulbygg på Åsgård for å øke kapasiteten. De har også satt av midler til vedlikehold av byggene på Åsgård, for å redusere driftsrisikoen fram til et nybygg blir realisert, sier Vestre.

    UNN Åsgård
    Foto: Eirik Hind Sveen / NRK
  • Mener totalmengden av tapt areal er for stor

    Planen med mengden av nedbygging framover i tillegg til mengden areal som allerede er bygd ned er alt for stor, sier Andreas Bjelland Eriksen (A), klima- og miljøminister under Stortingets spørretime i dag.

    – Mitt mål er ikke først å fremst å stoppe det gjennom å sette ned foten. Vi skal legge til rette for at vi fremdeles kan ha utvikling av lokalsamfunnene våre, men på en måte som sikrer naturen og dermed planlegge på en måte som sørger for at vi tar vare på den naturen vi har, sier Eriksen.

    Sofie Marhaug (R) i energi- og miljøkomiteen stiller seg kritisk til målet å fortsette utbygging mens man tar vare på naturen, og viser til Miljødirektorates rapport som viser at tapet av areal i utbyggingsplanene framover er like stort som landets 100 største innsjøer.

    – Det er en politisk livsløgn at det går ann å ta vare på naturen samtidig som vi bygger den ned, sier Marhaug.

  • Bjørn skutt i Porsanger

    I dag morrest ble en bjørn skutt i Porsanger, skriver Ávvir.

    Miljødirektoratet har gitt dispensasjon til felling av bjørn i Porsanger kommune i perioden 7. mai til 13. mai.

    Fagleder i Statens naturoppsyn region 8, Pär Nilsen, opplyser til NRK at bjørnen ble skutt straks etter kl. ni i morrest sydvest for Garnisonen i Porsanger. Det var en ung hannbjørn på rundt 60 kg.

    Bakgrunnen til fellingstillatelsen er en henvendelse fra reinbeitedistriktene 16, 14A og 14.

    I tillegg søkte Lakselv og Brennelv beitelag om fellingstillatelse.

    Loga sámegillii

    Bjørn skutt i Porsanger
    Foto: Pär Nilsen / SNO