Hopp til innhold

En stor tragedie for et lite urfolkssamfunn

Åtte barn mellom 18 måneder og 15 år er drept i byen Cairns i Australia. Moren til sju av barna ligger skadet på sykehus.

Australia mord, knivstikking

I dette huset i Cairns i Australia skjedde tragedien. Åtte barn er drept og en 34 år gammel kvinne er hardt skadet.

Foto: Catherine Shaw / Afp

Det var den 20 år gamle storebroren til de drepte barna, som oppdaget hendelsen og meldte ifra til politiet.

Politiet rykket ut til forstaden Manoora like før klokken 11.30 fredag formiddag lokal tid da de fikk melding om at en kvinne var alvorlig skadd.

Manoora ligger en ti minutters kjøretur unna sentrum av Cairns, en tropisk by med drøyt 150.000 innbyggere. Byen får besøk av mange utenlandske turister, ettersom den ligger i nærheten av Great Barrier Reef, skriver VG.

– Politiet fant likene av barna, alle i alderen 18 måneder til 15 år, da boligen ble gjennomsøkt, opplyser Queensland-politiet. Sju av barna var søsken og den åttende var en nær slektning.

Australia mord, knivstikking

Politiet sperret i formiddag av området rundt åstedet.

Foto: STRINGER / Reuters

Barna skal ha blitt knivstukket. En 37 år gammel kvinne er brakt til sykehus med skader. Ifølge det australske nyhetsbyrået AAP skal den skadde kvinnen ha blitt knivstukket flere ganger i overkroppen og halsen.

Sky News melder at en stefar også skal ha bodd i huset, men at det ikke er kjent hvor han befinner seg. Politiet søker nå etter mannen.

Australske medier melder at dette er en stor familietragedie, som kommer som et stort sjokk for folk i byen og hele det australske folket. Familien tilhører det andre australske urfolket, Torres Strait Islander-folket.

Dette er landets andre urbefolkningsgruppe, i tillegg til aboriginerne. Folket var opprinnelig bosatt på de 274 små øyer i Torres-stredet, et havområde som ligger mellom Australia og New Guinea.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK