Hopp til innhold

I dag skal ganer behages

Fra kl. 1600 skal det putre og dufte på matfestivalen márkomeannu#HERSKO i Evenes.

Samisk matfestival i Skånland

Målet med matmarkedet/festivalen er å trekke til seg folk som vanligvis ikke spiser samisk mat.

Foto: Ellen Berit Dalbakk / Márkomeannu

Det er første gang matfestivalen arrangeres, og prosjektleder Ellen Berit Dalbakk er spent på hvordan den vil bli mottatt. Hun har lyst til å gjøre den til en vandrefestival.

– Vi har en tanke om å fortsette å arrangere den. Hvis den blir vellykket i år, så er tanken at den skal arrangeres på Drag i Tysfjord neste år. Etter den tid ønsker vi å arrangere i ulike steder i regionen, forteller Dalbakk.


Kurs og konsert

Festivalen foregår 21. August – 23. August i Skånland og Evenes, og den består av kurs, matmarked, duodjimarked, i tillegg til en samedans på kvelden.

Ellen Berit Dalbakk

Prosjektleder Ellen Berit Dalbakk håper matfestivalen blir en årlig hendelse, som hvert år arrangeres på et nytt sted.

Foto: Sigve Nedredal


På torsdag vil det være kurs om urter og ville vekster, i tillegg til kurs om slakting. Fredagen er avsatt til bransjedag på Evenskjer. Der samisk mat vil bli vist frem for næringslivet.

På lørdag arrangeres flere drop-in kurs. Etter matlagingen vil gjestene ha mulighet til å høre på konserter på parkeringsplassen bak kommunehuset på Evenskjer.

Mester i samisk matkunst glad for denne matfestivalen

En som tar denne festivalen godt imot er vinneren av årets Sápmi Awards innen matkunst, Máret Rávdná Buljo. Hun har etterlyst en matfestival som synliggjør samisk mat.

Máret Rávdná Buljo i aksjon

Máret Rávdná Buljo i aksjon under Sápmi Awards. Hennes kokkekunst ble kåret til den beste i 2014.

Foto: Lars-Ola Marakatt / SR

– Vi må selv bringe vår egen matkultur fram i lyset. Jeg har vært på flere matfestivaler, men man føler seg litt alene når det er så mange andre typer mat på slike festivaler. Så dette har jeg etterlyst lenge, sier hun.

Korte nyheter

  • Trakk fram mangel på samisktalende i hjelpeapparatet og barnehus i nord

    Under Stortingets behandling av saken om «Opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner», ble det påpekt flere mangler i tilbudet til den samiske befolkning.

    Høyres Anne Kristine Linnestad minnet Stortinget om at det er stor mangel på samisktalende ansatte i hjelpeapparatet og i politiet.

    Hun mener at dette er en av de største hindringene for å kunne gi gode tjenester til den samiske befolkningen.

    – Skal voldsutsatte med samisk bakgrunn få god og riktig hjelp, er det i tillegg til kunnskap om vold og overgrep avgjørende med god kompetanse i samisk språk og kultur, sa Linnestad under stortingsdebatten.

    Hennes partikollega, Erlend Svardal Bøe, på sin side uttrykte bekymring for at styrking av barnehus-tilbudet i nord lar vente på seg.

    – I 2021 besluttet Solberg-regjeringa at det skulle etableres et nytt barnehus i Finnmark. Det var en viktig beslutning, men det har tatt altfor lang tid, og det er et problem at justisministeren knytter alle videre utbedringer av barnehustilbudet i Nord-Norge til at det nye barnehuset i Finnmark skal stå ferdig, sa Svardal Bøe.

    Han påpekte at det er viktig å få ned reiseavstandene, slik at barn og unge som er i en sårbar og vanskelig situasjon i Nord-Norge, også sikres mer tilgjengelig og likeverdig tilbud.

    Det var stort sett stor enighet om hvordan planen skal følges opp, og alle partiene poengterte at opptrappingsplanen var både viktig og nødvendig.

    Et samlet Storting krever også at regjeringen sørger for at overgrepsutsatte barn får rett til akuttilbud, og et likeverdig helsetilbud som voksne.

    Anne Kristine Linnestad
    Foto: Ski Høyre
  • Åarjelsaemien healsoeviermie orre åejvie åådtjeme

    Måantan Åarjelsaemien healsoeviermie sijjen jaepietjåanghkoem Tråantesne utnin.

    Dellie nænnoestin Johan Inge Greff Åarjelsaemien healsoeviermien orre åejvie sjædta.