Vant med tradisjonell mat i ny stil

Vinnerne av årets Sápmi Awards er kåret, i klassene duodji, reindrift og matkunst. Vinneren i sistnevnte klasse trodde ikke sine egne ører da hun ble annonsert som vinner.

Máret Rávdná Buljo i aksjon

Máret Rávdná M. Buljo under matlagingskonkurransen i Sápmi Awards.

Foto: Lars-Ola Marakatt / SR

Máret Rávdná M. Buljo, opprinnelig fra Kautokeino, men bosatti Lødingen sammen med sin familie, som driver reindrift i området. Sammen med familien driver hun også kafe og reinslakteri. Hun sier at seieren var uventet, men at den er viktig.

– Den er med på å løfte statusen til tradisjonell samisk mat. Jeg har laget mat som hører til min hverdag, men samtidig gitt det en stil som gjør at det passer til fine oppdekkede bord.

Premien gir frihet

Om vinneren i matklassen sier juryen: «Utviser trygget og kunnskap i sitt arbeid. Lykkes å få frem rene smaker som harmonerer igjennom hele måltidet. Helheten i måltidet er godt satt sammen. Juryen fikk smake på hennes kjærlighet for mat».

Vinneren i hver klasse får 100 000 kroner i premie. Maret Ravdna Buljo har klare tanker om hva pengene skal brukes til.

– Med de skal jeg kjøpe meg frihet til å jobbe med det jeg brenner for, nemlig at vi skal få ta vare på alt av reinen på tradisjonelt vis, og likevel kunne selge det. Nå er prosessen med å ta blod for å selge det en omstendelig prosess.

Duodji og reindrift

I klassen tradisjonell duodji vant Jon Tomas Utsi, mens klassen for beste kvinnelige reindriftsutøver ble vunnet av Vaino Persson.

Om Utsi sier juryen at han er en av Sápmis fremste håndtverkere som fører den samiske tradisjonen videre på en uvurdelig måte.

Vinneren i reindriftsklassen blir beskrevet som en som har solid kunnskap i tradisjonell reindrift, og en dyp kunnskap i det samiske språket og reindriftsterminologien, samt er et forbilde for alle samiske kvinnelige reindriftsutøvere.

Vaino Persson

Vaino Persson her under fredagens konkurranse.

Foto: Lars-Ola Marakatt / SR
Jon Tomas Utsi

Jon Tomas Utsi ble kåret til den beste i klasse tradisjonell duodji.

Foto: Lars-Ola Marakatt / SR