NRK Meny
Normal

Hjernekake til middag?

En ny samisk matfestival ser dagens lys om et par uker. Målet er å få nordmenn til å våge å smake på samisk mat.

Samisk matfestival i Skånland

Matmarkedet skal trekke til seg folk som vanligvis ikke spiser samisk mat.

Foto: Ellen Berit Dalbakk / Márkomeannu

Den samiske matfestivalen márkomeannu#HERSKO arrangeres om et par uker i Skånland og Evenes, og skal være en festival med fokus på samisk mat og samiske mattradisjoner i Nordre Nordland og Sør-Troms.

Målet er å både bevare og synliggjøre den samiske matarven, samt å øke interessen for samisk mat, som kan være noe avskrekkende for nordmenn.

– Vi vil tilby besøkende små smaksprøver for å introdusere samisk mat i små porsjoner, slik at flere tør å smake på det. Erfaringsmessig er mange skeptisk til samisk mat fordi den er ukjent og uvant, men det finnes jo så mye fantastisk samisk mat, sier prosjektleder Ellen Berit Dalbakk.

Dermed kan nordmenn få smake på gomba eller mallegáhkku som det heter i regionen, som er en form for kokte kjøttkaker bestående av hovedsaklig reinblod, lik blodkomla i Rogaland. Eller hva med litt hjernekake og barkebrød?

Les mer: Barkebrød og hjernekake på menyen

Etterlyser flere kokker

Men for at det skal bli noe matmarked under festivalen, så trenger man man også flere kokker, eller rettere sagt samiske mataktører fra denne regionen.

Arrangørene etterlyser derfor flere aktører som kan tenke seg å lage et par smaksprøver av samisk mat, som de vil tilby i en stor lavvu bak kommunehuset på Evenskjer i Skånland lørdag 23. august under et eget matmarked.

Ellen Berit Dalbakk sier at de samiske mattradisjonene i området er en rikdom som man må bevare og fremme, og peker på at man i regionen har både markasamiske, sjøsamiske, lulesamiske og reindriftsområder.

– Samiske primærnæringer i området vårt har vært og er fortsatt jordbruk, dyrehold, fiske, fangst, reindrift, jakt og andre utmarksnæringer, ofte i kombinasjon med hverandre. Det danner grunnlaget for en rik matarv, sier hun.

Og legger til:

– Vi har en del på plass allerede, men oppfordrer flere til å melde seg på. Nå har folk muligheten til å vise fram sine spesialiteter og oppskrifter. Vi blir for eksempel veldig glade om det kommer mataktører med retter av fisk eller sjømat, eller retter fra jordbruket.

Foruten matmarked består festivalen av kurs, duodjimarked, samedans og bransjedag for reiselivsbransjen. Bak festivalen er det fem arrangører: Márkomeannu, Várdobáiki samisk senter og Árran lulesamisk senter, og reiselivsbedriftene Inga Sámi Siida fra Sortland og Njunjes fra Tysfjord.