Hopp til innhold

Går imot en sammenslåing av høgskolene i Finnmark

– Forslaget er både historieløst og uten visjoner for samisk høyere utdanning, sier NSR-leder Aili Keskitalo. Også Høyre er kritisk til dette.

Nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, tror at regjeringen vil tvinge Samisk høgskole og Høgskolen i Finnmark til sammenslåing, hvis skolene ikke planlegger sammenslåing selv.

– Skritt 20 år tilbake

Aili Keskitalo

NSR-leder Aili Keskitalo

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Norske Samers Riksforbund (NSR) avviser direktivet fra Aps parlamentariske leder Helga Pedersen, om at Samisk høgskole og Høgskolen i Finnmark skal sammenslåes, enten frivillig eller med tvang.

NSR-leder Aili Keskitalo mener at forslaget både er historieløst og uten visjoner for samisk høyere utdanning.

Keskitalo sier at Samisk høgskole ble etablert som en egen institusjon i 1989, etter at samisk lærerutdanning hadde hatt trange kår i ekteskapet med Alta lærerhøgskole.

– Dette har vært prøvd før, og vi ser forslaget til en slik sammenslåing som er skritt 20 år tilbake i tid.

Viktig del av selvbestemmelse

Keskitalo sier at Arbeiderpartiet tydeligvis ser på Samisk høgskole som en regional høgskole for Finnmark, og ikke som et framtidig allsamisk universitet.

– Dette står i skarp kontrast til høgskolens egne visjoner, og de planene Sametinget og Samisk Parlamentarisk Råd har for Samisk høgskole.

Keskitalo peker også på at etableringen av egne utdanningsinstitusjoner og retten til innflytelse på utdanningssystemet er en viktig del av den samiske selvbestemmelsen, bl.a. forankret i ILO 169.

Elisabeth Aspaker

Stortingsrepresentant for Høyre og Høyres fraksjonsleder i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, Elisabeth Aspaker.

Foto: CF-Wesenberg + 47 900 25 255
Reagerer sterkt

Også Høyre reagerer sterkt på at Ap nå truer høgskolene i Finnmark med tvangssammenslåing.

Stortingsrepresentant for Høyre og Høyres fraksjonsleder i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, Elisabeth Aspaker, synes at Helga Pedersens standpunkt er uforståelig fordi Stortinget for et par år siden behandlet "Stjernø-utvalget" og den gang var det bred enighet om at nye sammenslåinger i høgskolesektoren i såfall skulle komme som et resultat av initiativer fra høgskoler og universiteter selv og basert på frivillighet.

– Dette er et klart brudd på Stortingets behandling av "Stjernø-utvalget" mot slutten av forrige stortingsperiode, sier Aspaker.

– Svekker miljøet

Aspaker mener at det er arrogant å true med tvangssammenslåing og overkjøre høgskolene, slik Helga Pedersen tar til orde for.

– Det er helt galt og uakseptabelt dersom Helga Pedersen og Ap nå vil instruere Samisk høgskole og Høgskolen i Finnmark til å slår seg sammen. Det er mer til skade enn gavn å tre nedover høgskolene løsninger de ikke ser seg tjent med selv. Høyre frykter at dette snarere vil skape uro og svekke miljøet ved Samisk høgskole, sier Aspaker.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK