Hopp til innhold

Flere barn får skjeve hoder

Stadig flere barn får skjev hodefasong, blant annet som følge av at de sover på ryggen. Her får du vite hvordan det kan motvirkes.

Sovende baby

Små barn skal sove på ryggen. Men foreldre må samtidig forebygge skjev hodefasong. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Colourbox.com

Bernt Due-Tønnessen

Sørg for å legge barna i mageleie når de er våkne, oppfordrer nevrokirurg Bernt Due-Tønnessen.

Foto: Oslo universitetssykehus

Langt færre barn rammes av krybbedød som følge av at vi legger spedbarna til å sove på ryggen. Men det at barna sover på ryggen, har også gitt en økt forekomst av skjev hodefasong.

Faktisk har nå 1 av 5 spedbarn skjev hodeform ved firemåneders alder, ifølge tall fra Danmark. Og problemet er økende.

I siste nummer av Ugeskrift for læger går danske eksperter systematisk gjennom risikofaktorer for skjev hodeform - og hva som kan gjøres for å forebygge det.

- For de fleste er dette et rent kosmetisk problem som vil bli bedre med tiden. Men har man en stor grad av skjevhet, bør man behandles med fysioterapi og forskjellige triks for å få barnet til å snu hodet andre veien i ryggleie, sier nevrokirurg og seksjonsoverlege Bernt Due-Tønnessen ved Oslo universitetssykehus til NRK.no.

Usikre på konsekvensene

Skjevt hode (plagiocefali) kjennetegnes av flatt bakhode på den ene siden, og en litt framskutt panne på samme side. Ansiktet kan også være asymmetrisk.

Årsaken til at hodet blir skjevt, er at skjelettet hos spedbarn er så mykt at det lar seg forme av hvordan hodet hviler mot underlaget.

Hvorvidt skjev hodeform har negative konsekvenser for barns utvikling, er man ikke sikre på, men nyere forskning tyder på at det kan være tilfelle.

- Det er ingen holdepunkter for å si at det er skadelig å være litt flat i bakhodet. Men man kan vel si at det er bedre å ha en rund hodefasong, sier Bernt Due-Tønnessen.

- Foreldre må følge med

Due-Tønnessen får henvist mange barn med skjev hodefasong til seg.

- Når barna blir større og mer aktive, retter flatheten seg oftest ut. Men noen kan også i voksen alder ha litt skjev hodeform. Det kan man gjerne merke på at man for eksempel må bøye brillene litt forskjellig på hver side, forteller Due-Tønnesen.

Siden spedbarna blir lagt i ryggleie for å unngå krybbedød, vil de fleste bli litt flate i bakhodet uten at dette er noe å bekymre seg for.

- Man skal bare passe på å ikke overdrive redselen for krybbedød. I våken tilstand skal barna ligge på magen, det er bare når de sover at de skal ligge på rygg, presiserer han.

Kan være alvorlig

Det foreldrene først og fremst skal legge merke til, er om skjevheten blir verre eller bedre.

- Hvis det øker på den ene siden over tid, bør man få en lege til å se på det. I noen få tilfeller kan dette nemlig også være et tegn på kraniosynostose, det vil si at en av vekstsonene i skallen lukker seg for tidlig. Denne tilstanden krever vanligvis operasjon i første leveår, forteller han.

- Typisk for denne type kraniosynostose er at skjevheten øker. Man vil se skjevhet også i ansiktet.

Dersom man mistenker dette, bør barnet utredes og behandles i første leveår.

Flere risikofaktorer

I tillegg til ryggleie, er det flere andre faktorer som også disponerer for skjev hodefasong, ifølge de danske ekspertene:

  • Barn som foretrekker å vri hodet mot den ene siden.
  • Ensidig håndtering fra foreldre
  • At man er gutt
  • Barn med langsom motorisk utvikling
  • Nedsatt bevegelighet i nakken
  • For lite aktivitet på magen
  • At man er mors første barn
  • At man er tvilling (eller trilling, firling osv.)
  • At man er for tidlig født

Slik kan det forebygges

De danske forskerne har gjennomgått alle tilgjengelige studier på området, og anbefaler konkrete tiltak for å redusere forekomsten av skjevt hode.

For det første er det ifølge forskerne viktig å sørge for at barnet får nok tid på magen i våken tilstand. Man bør også rulle barnet rundt på magen etter hvert eneste bleieskift.

Når man bærer barna, bør man passe på å skifte side. For de som gir melk på flaske, er det viktig å huske å bytte på hvilken arm barnet ligger i.

Hvis barnet tydelig foretrekker å snu hodet den ene veien, skal man konsekvent håndtere barnet slik at det må snu hodet andre veien, i stedet for å veksle mellom sidene.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)