Våkne barn trenger mageleie

Mange foreldre er så skremt av krybbedød at de ikke tør å la barna ligge på magen når de er våkne.

Video nsps_upload_2009_4_22_10_52_44_3644.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Tallene for krybbedød ble halvert da søvnrådet for barn ble endret fra mageleie til ryggleie.

Men koblingen mellom mageleie og krybbedød har gjort mange foreldre så engstelige at de ikke tør å legge barna på magen når de er våkne. Det kan føre til både dårligere bevegelighet og skjevt hode eller nakke hos barna.

- Det er viktig at man gir barnet muligheter til å styrke sin egen bevegelsesutvikling ved å la det ligge på magen når det er våkent, sier fysioterapeut Tanja Bjarkøy.

Trenger variasjon

Noe så uskyldig som å sitte på kafé eller kjøre bil kan bidra til skjevhet i muskulaturen hos små barn.

- Ligger de mye i vogna eller sitter de mye i bilstolen, blir det mange timer med lik stilling. Det er viktig med varierte bevegelser, sier Tanja Bjarkøy.

Forebyggende behandling med variasjon er det beste, men skjevhetene kan rettes opp over tid ved hjelp av fysioterapi, forteller hun.

Ryggbarn får færre erfaringer

Video nsps_upload_2009_4_22_10_54_31_3645.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Forbundsleder i Fysioterapiforbundet Eilin Ekeland mener mageleie for våkne barn er viktig av flere årsaker.

- Barn som bare ligger på ryggen, får begrensede muligheter til å gjøre seg tidlige erfaringer. Fra mageleie får de løfte hodet, vri det fra side til side og få et overblikk over verden.

Hun mener helsepersonell har vært for lite flinke til å formidle hvor viktig det er at barna får ligge på magen, og oppfordrer foreldre som opplever at barna deres har skjevheter til å kontakte helsestasjonen.

- Ofte er det lite som skal til for å rette det opp.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)