Hopp til innhold

Hvert tredje barn sikres feil

Nær 40 prosent av alle barn under 16 år sitter feilsikret i bilen, viser ny studie fra Folkehelseinstituttet. Les hvordan du kan sikre barnet ditt riktig.

Sikres feil

Riktig sikring kan bety forskjellen mellom liv og død, forteller lege Marianne Skjerven-Martinsen.

Foto: Colourbox

Feilplasserte setebelter, vridde belter, løse barneseler, belte under armen i stedet for over skulderen og små barn som sitter i sete uten sidestøtte er de mest vanlige feilene uavhengig av alder.

Det fremgår av det nye forskningsprosjektet «Barn i Bil» ved Folkehelseinstituttets Divisjon for rettsmedisin og rusmiddelforskning.

Feilsikring størst hos barn mellom 4–7 år

– Vi ser at de voksne ønsker å bruke utstyr for å sikre barna, men de mangler kanskje kunnskap om hvor galt det kan gå hvis man ikke bruker utstyret riktig.

Det sier lege og doktorgradsstipendiat Marianne Skjerven-Martinsen som har ledet prosjektet.

Totalt seks undersøkelser ble gjennomført i samarbeid med utrykningspolitiet. Langs høyhastighetsveier i Sørøst-Norge stoppet Skjerven-Martinsen og hennes prosjektmedarbeidere biler i helgetrafikken og undersøkte hvordan barn var sikret.

Totalt ble 1260 barn under 16 år inkludert i studien. Resultatene viste at:

  • 37 prosent av alle barn under 16 år sitter feilsikret i bilen.
  • 23 prosent er feilsikret på en slik måte at alvorlig eller dødelig skade sannsynligvis ville oppstått ved en bilkollisjon på en høyhastighetsvei.
  • Feilsikringen er størst hos barn i aldersgruppen 4 – 7 år.
  • De fem vanligste feilene, uavhengig av aldersgruppe, er feilplasserte setebelter, vridde belter, løse barneseler, belte under armen i stedet for over skulderen og små barn (<135 cm) som sitter i sete uten sidestøtte.
  • Sitteputer er det sikkerhetsutstyret som er forbundet med flest sikringsfeil. Over halvparten av barna som satt på disse ble registrert med feil.

Tallene kan virke sjokkerende, men resultatet kom ikke overraskende på forskningslederen:

– Vi forventet at det kunne være slik. Vi har kjørt en pilotøvelse tidligere, og registrerte da at det var mye feilsikring. For oss var det en bekreftelse på alle de ulykkene vi har sett. Men at det er så stor feilsikring, er jo i seg selv sjokkerende, forteller Skjerven-Martinsen til NRK.no.

Feilsikringen er størst hos barn i aldersgruppen 4 – 7 år. Tar man også med andre forhold, blir prosentandelen for feilsikring enda høyere.

– Dette gjelder kun innfestingen av setene eller barna. Tar man også medtung, løs bagasje som kan skade barna direkte eller igjennom for eksempel seteforskyvning, sitter hele 62 % av barn i trafikken med sikringsfeil, opplyser Skjerven-Martinsen.

Men det positive med undersøkelsen, ifølge Skjerven-Martinsen, er at det er liten grad av barn som ikke er sikret i det hele tatt.

–Intensjonene er veldig bra blant foreldre. De er flinke til å kjøpe godt utstyr og til å bruke det. Problemet er bare at det benyttes feil.

Skjerven-Martinsen mener det er viktig å sette fokus på temaet og gjøre foreldre bevisste, særlig nå i høstferien når mange benytter seg av biltransport.

– Bilkjøring med barn krever en årvåkenhet fra foreldrene, sier hun.

Det er på høyhastighetsveier vi finner de alvorligste ulykkene. Og riktig sikring kan bety forskjellen mellom liv og død.

– Vi ser at riktig sikring av barnet kan være avgjørende for om barnet blir skadet eller ikke i en ulykke. Feil sikring kan i verste fall føre til dødsfall, forteller Skjerven-Martinsen.

Slik sikrer du barnet riktig

Riktig

Her er et eksempel på riktig sikring av barn i bil.

Foto: Marianne Skjerven-Martinsen, FHI

Til tross for at mange sikrer barnet sitt feil, er potensialet til å forbedre situasjonen stor, forteller doktorgradsstipendiaten.

Men enkle grep kan du sikre barnet ditt bedre. Her er Skjerven-Martinsen sine råd:

For babysete og barn i barnestol (fra 0-3/4 år):

  • Installer setet riktig. Sørg også for at selene sitter stramt. Bruk en beltesamler for å samle selene på midten.

For barn over 3-4-år. For beltestol (fra ¾ år- til barnet er minimum 135 cm eller 36 kg):

  • Hvis du bruker et trepunktsbelte, sørg for at selene ligger riktig og at de ikke er løse. Stram til beltet. Kontrollerer at barn som setter seg inn selv har festet beltene riktig.


For større barn og voksne:

  • For større barn som ikke bruker utstyr, gjelder de samme reglene som for voksne: Sørg for at beltet ikke er festet for høyt. Det riktige er at beltet skal sitte over hoftene, ikke over magen.


Slik bruker du bilbelte riktig (video)

En annen fare man bør passe på, er løse gjenstander i bilen, som for eksempel matvarer eller bagasje. Dette kan føre til seteforskyvning, at barn og voksne skades direkte eller ved at tung, løs bagasje i bagasjerommet treffer bakseteryggen, slik at baksetene forskyver seg og bidrar til økt skadeomfang.

Pass også på at selv små gjenstander som mobiltelefoner og drikkeflasker plasseres i hanskerommet eller blir sikret på annet vis.

– Riktig bruk av sikkerhetsutstyr vil føre til at færre barn bli skadet og drept i trafikken. Med disse enkle grepene, har man kommet langt på vei, avslutter Skjerven-Martinsen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)