Hopp til innhold

Så mye koster illegale organer

Kjøp og salg av menneskelige kroppsdeler øker på verdensbasis. Det handles med nesten alt på dette svarte markedet. Nå er prisene kartlagt.

Priser på illegalt organsalg

Her er noen av organprisene på det svarte markedet i USA.

Foto: Colourbox/Kim Jansson, NRK (montasje)

Nyrer er den internasjonale "bestselgeren" i den makabre og ulovlige handelen med organer. Men det meste er til salgs.

Også på dette markedet er det tilbud og etterspørsel som avgjør prisen. En nyre koster for eksempel nesten dobbelt så mye som en lever, ifølge Danmarks Radio.

En lang rekke kroppsdeler og organer kan kjøpes illegalt, hovedsakelig i fattige land der etterspørselen gir muligheter for stor profitt.

Men også den vestlige verden er involvert, selv om denne handelen er strengt forbudt her.

Dette er prisene på det svarte markedet i USA:

  • To øyne 8900 kr.
  • Hodebunn 3500 kr.
  • Kranium med tenner 6900 kr.
  • Skulder 2900 kr.
  • Kranspulsåre 8900 kr.
  • Hjerte 697.000 kr.
  • Lever 920.000 kr.
  • Hånd og underarm 2300 kr.
  • En halv liter blod 2000 kr.
  • Milt 2900 kr.
  • Mage 2900 kr.
  • Tynntarm 14.500 kr.
  • Nyre 1.450.000 kr.
  • Galleblære 7100 kr.
  • Hud 9 kr. per kvadratcentimeter

Av disse organene er det først og fremst nyre, lever, hud og hjerte som egner seg for transplantasjon. I tillegg kommer lunger og bukspyttkjertel, og i noen få tilfeller tarmer.

LES OGSÅ: – Aldri vært så mange organdonorer

– Profesjonelle kriminelle

Pål-Dag Line

Organer er ikke til salgs i Norge, forsikrer kirurg Pål-Dag Line.

Foto: Privat

– Jeg har aldri hørt om illegal hjertetransplantasjon, sier kirurg Pål-Dag Line til NRK.no. Han er avdelingsleder for transplantasjonsmedisin på Rikshospitalet.

– Jeg ser ikke bort fra at det forekommer i enkelte land, men i så fall snakker vi om profesjonelle kriminelle som jobber i helsevesenet, sier han.

Line forteller at et hjerte bare tåler å være utenfor kroppen i maksimalt fire timer.

– Vellykkede hjertetransplantasjoner kan bare utføres på et begrenset antall høyt spesialiserte sykehus med avansert infrastruktur. Transplantasjonshjerter kan ikke kjøpes over disk, understreker han.

Men at hjerter og andre organer kan være til salgs for forskningsformål, undervisning eller kommersiell bruk er en helt annen sak.

– Dette vet vi lite om. Jeg er sikker på at det ikke skjer i Norge, men det er jo mulig at det forekommer i enkelte land, sier Pål-Dag Line.

Stjeler fra avdøde

I USA står nå 113.000 pasienter på ventelister for organtransplantasjon. Men bare 14.144 organer ble donert i fjor. 18 amerikanere dør hver dag i påvente av et nytt organ.

Ingen har en fullgod oversikt over omfanget av verdens illegale handel med kroppsdeler. Men ifølge organisasjonen Medicaltranscription, har 1700 amerikanske familier meldt fra om at legemet til avdøde slektninger rett og slett er forsvunnet i løpet av 25 år.

I den samme perioden skal det være omsatt stjålne kroppsdeler for minst 35 millioner kroner bare i USA. Det er blant annet mistanke om at enkelte ansatte i begravelsesbyråer har fjernet organer, for deretter å sy igjen likene. Og kremasjon fjerner alle spor, ifølge Medicaltranscription.

– Dette er bisart, og jeg er forbauset over at det skjer. Men å stjele organer på denne måten har ingenting med transplantasjon å gjøre. Her må det være kriminelle elementer innen industri og forskning som eventuelt er kundene, mener kirurg Pål-Dag Line.

Strengt regulert

Arr etter fjerning av nyre som er solgt illegalt i Filippinene.

En 38 år gammel mann i en fattig bydel i Manila viser fram operasjonsarret da han solgte den ene nyren sin.

Foto: Jes Aznar / AFP

Handelen med organer er en skjult verden. Men fra tid til annen dukker det opp meldinger i media om fenomenet.

I fjor ble for eksempel en tyrkisk lege arrestert, mistenkt for å ha utført en rekke operasjoner for et internasjonalt nettverk som skal ha handlet med organer fra mennesker i Kosovo.

Pål-Dag Line forteller at transplantasjoner er strengt regulert i Europa, USA og resten av den vestlige verden. EU skal snart stramme til regelverket enda mer.

– Her er det verken mulig eller lovlig å transplantere utenfor det offisielle medisinske systemet, sier han.

– Men vi vet at det finnes et illegalt organmarked i deler av Asia, der spesielt nyrer er ettertraktet på grunn av lange ventelister.

– Filippinene, Pakistan og India er noen av landene der slike saker har dukket opp. Dessuten har Kina tidligere vært kjent for å hente organer fra henrettede fanger. Også det er illegalt i en folkerettssammenheng, sier Line.

– Har salg og kjøp vært en problemstilling i Norge?

– Nei. Men det har skjedd en håndfull ganger at pasienter har oppsøkt oss på grunn av komplikasjoner etter transplantasjon i andre land der penger kan ha vært inne i bildet.

– Dette var flyktninger eller innvandrere som hadde returnert til asiatiske land og fått utført nyretransplantasjon der. Det siste tilfellet jeg kjenner til var for cirka syv år siden, forteller Line.

Nyrer mest etterspurt

Lange ventelister gjør at nyrer er det mest ettertraktede organet på det illegale verdensmarkedet.

Ifølge Verdens Helseorganisasjon stammer mellom fem og ti prosent av alle transplanterte nyrer fra organhandel.

Nyrepasienter kan behandles med dialyse. Men dette er bare en symptombehandling, som også er mye dyrere enn en transplantasjon. Det gjør markedet for nyrer enda mer attraktivt.

Pål-Dag Line mener at den beste beskyttelsen mot illegal organhandel er å ha et veldig godt transplantasjonsprogram. Her er Norge ledende i verden.

Han forteller at vi har de korteste ventetidene og verdens høyeste andel nyretransplanterte målt i antall innbyggere.

– Norge er et fantastisk land for transplantasjon, med en befolkning som er meget positivt innstilt til organdonasjon. Og alle norske sykehus bidrar svært godt til at vi nå har verdens beste miljø for livsviktig transplantasjon, sier kirurgen.

– Dypt fortvilte mennesker

Hege Lundin Kuhle

Den illegale handelen er dypt tragisk, mener Hege Lundin Kuhle i Stiftelsen Organdonasjon.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Også Stiftelsen Organdonasjon er glad for at handel med organer ikke er noe tema i Norge i det hele tatt.

– Fordi vi er i verdenstoppen i det å fange opp potensielle organgivere, er det ingen hos oss som har behov for å gå til det desperate og ulovlige skrittet å kjøpe seg et nytt organ, sier daglig leder Hege Lundin Kuhle til NRK.no.

– Dette handler om å redde andre mennesker etter at man selv er død, sier hun.

– Men den illegale handelen vitner om dypt tragiske historier andre steder i verden. Det er bare mellommennene som tjener penger på dette. Både selgere og kjøpere er dypt fortvilte mennesker, mener Kuhle.

I denne grafikken viser Medicaltranscription hvordan det illegale systemet virker i USA:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)