Hopp til innhold

Tre ganger mer jern i hjemmelaget

Hvis du lager barnematen selv, kan du få tre ganger så mye jern i maten.

Video BABYMAT-281011-FB19

Middagsmat med jern er viktig for de minste. Vi har testet forskjellen på jerninnholdet i ferdiglaget og hjemmelaget barnemat.

Når et barn begynner med barnemat, er det mye å huske på i forhold til næringsstoffer. Jern er noe av det viktigste.

Grunnen til det er at jernmangel er den vanligste mangelsykdommen blant barn.

Morsmelk holder frem til seks måneder

Et barn er født med et jernlager som varer til barnet er rundt seks måneder gammelt. Overgangen fra morsmelk til fast føde kan føre til jernmangel.

Jernmangel kan gjøre at barnet blir anemisk (blodfattig). Det kan bli slapt, få dårlig matlyst og en blek ansiktsfarge.

Hjemmelaget har mer jern

Margit Vea er ernæringsekspert, og har skrevet flere kokebøker for barn. Hun er opptatt av at maten skal være naturlig og hjemmelaget.

– Ved å lage maten selv, har man full kontroll over innholdet. Da slipper man å gi barna mat som er tilsatt kjemisk fremstilte stoffer, og raffinert mat med lavt innhold av vitaminer og mineraler, sier hun til NRK Forbrukerinspektørene.

Testet hjemmelaget vs ferdigprodusert

Barnemat

74 prosent av ett-åringene i Norge får ferdiglaget barnemat på glass. Hjemmelaget kan gi mer jerntilskudd.

Foto: NRK

Helsedirektoratet anbefaler at barn mellom seks måneder og fem år får i seg 8 milligram jern daglig.

Forbrukerinspektørene har testet hvor mye jern det er i hjemmelaget barnemat opp mot ferdigprodusert barnemat.

Margit Vea laget sin egen spaghetti bolognese (se oppskrift nederst i artikkelen). Vi testet jerninnholdet opp mot Nestlè's Spaghetti Bolognese (økologisk for 12 måneder gamle barn). Slik ble resultatet:

  • Ferdigprodusert barnemat: 0,64 mg/ 100 g
  • Hjemmelaget barnemat: 1,8 mg/100 g

Margit Vea er ikke overrasket over resultatet.

– Vi har brukt gode råvarer, det er for eksempel mer kjøtt i den, med blod og godt med jern. Så det er nok grunnen, mener hun.

Middag er viktigste måltid

– Jeg mener middag er det viktigste måltidet for de små, ettersom middagsmaten har potensial til å tilføre barnet et større spekter av næringsstoffer. Det er fullt mulig å starte med grønnsaker når barnet skal gå over til fast føde. Mat er mer enn næringsstoffer, sier hun.

Derfor deler Margit Vea gjerne flere oppskrifter fra bøkene sine om hvordan du kan gi barnet mat med mye jern:

Enkelte barn foretrekker brød fremfor grøt. Kornvarer i seg selv inneholder mye jern, og det er i de groveste kornproduktene jerninnholdet er høyest.

Barn som ikke spiser grøt, kan få jernbehovet dekket på andre måter. Velg pålegg som inneholder jern og vitamin C, som gjør at jern lettere tas opp i kroppen (se nedenfor). Hirse (glutenfritt) og havre inneholder naturlig mye jern.

Server gjerne litt bær eller frukt, som kiwi, eller et lite glass juice sammen med brødmåltidene. Ikke gi barnet kumelk før i ettårs-alderen, da melken kan fortrenge mer jernrike matvarer.

Forslag til pålegg helt i starten (seks måneder):

  • mos av aprikoser eller dadler
  • leverpostei
  • rørte bær
  • eplemos
  • gulrotmos
  • most banan
  • most avokado
  • moste erter
  • tomatmos (mos kun tomatkjøttet)

Andre matvarer som inneholder jern

Rødt kjøtt som kvernet storfekjøtt og lammekjøtt uten tilsetningsstoffer, karbonadedeig og kjøttdeig er jernrike matvarer som barnet kan få tidlig.

Blod og innmat, som lever, inneholder mye jern. Kjøtt øker også opptaket av jern fra grønnsaker og kornprodukter.

Viltkjøtt og rødt kjøtt inneholder også mer jern enn for eksempel fisk og kylling. Bruker dere mye fisk, er det mest jern i de fete slagene (makrell, sild, laks, sardiner).

Frukt og grønnsaker er jernrike. Velg de med kraftig grønnfarge, som brokkoli og grønnkål (kan være sterkt for magen de første månedene).

Belgfrukter og tomater

Belgfrukter, som erter, bønner og linser, er også gode jernkilder. Liker barnet tomat, kan det også brukes som pålegg. Tomat inneholder både jern og vitamin C. Rød paprika og hardkokt eggeplomme er også bra.

Tørket frukt, særlig aprikoser, dadler og fiken, inneholder mye jern, og kan fungere utmerket som «godteri» når barnet får lyst på noe søtt.

Brokollimos

Brokkolimos

Foto: Monkey Business Images / Colourbox

Et siste tips for å øke jernmengden i små barnekropper: kok i jerngryte. Særlig sure retter (for eksempel tomatbaserte gryteretter og supper) kan trekke mye jern ut av en gryte.

Når barnet er gammelt nok til å bli introdusert for sjokolade, kan du gi kakaopulver og mørk sjokolade som inneholder mye jern.

Brokkolimos
(2 porsjoner)

  • 250 g brokkoli
  • ½ dl vann
  • ½ ts god olivenolje (jomfruolje) eller smør.

Del brokkolien i små buketter. Dampkok dem i litt vann, og mos. Dere trenger ikke bruke alt kokevannet hvis mosen blir for løs. Tilsett olje eller smør, og rør godt om.

Spaghetti bolognese

Og her er Margit Veas oppskrift på spaghetti bolognese, som altså hadde 1,8 milligram jern per 100 gram av maten:

  • 2 middels store løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 gulrøtter
  • evt. 2 selleristilker
  • olivenolje
  • 2 teskjeer tørket oregano
  • 500 gram kjøttdeig av storfe eller svin, eller en blanding
  • 2 bokser à 400 gram hakkede tomater
  • 2 bokser med vann
  • 400–500 gram tørket grov spaghetti eller penne.

Slik gjør du:

Skrell og finhakk løk, hvitløk, gulrot og selleri. Sett en vid kjele, gjerne jerngryte, på middels til sterk varme, og ha i to klunker olivenolje og oreganoen.

Ha i grønnsakene og rør jevnlig til alt er mykt og begynner å få farge.

Så har du i kjøttet og tomatene, og rører godt. Fyll en av boksene med vann, og hell vannet i kjelen. Ha i salt og pepper og rør godt.

Skru ned varmen og la alt koke under lokk i 1/2 –1 time mens du rører av og til slik at det ikke brenner seg fast.

Kok opp en stor kjele vann. Ha i pastaen og rør godt. Kok pastaen slik som det står på pakken. Ikke kok for lenge, da blir den myk.

La pastaen renne av i et dørslag, og ta vare på litt av kokevannet! Hell den avrente pastaen tilbake i kjelen. Bland pasta med kjøttsausen, og server.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)