Hopp til innhold

På flyttefot? Flytt plantene også!

Du kan ta med deg planter du glad i. Og du kan rette opp feila fra i fjor.

Bed

TRANGT OM PLASSEN: Noen ganger kan det være behov for en ommøblering i bedet.

Foto: NRK

Ombygging, flytting eller dårlig planlegging behøver ikke å bety at du må gi opp plantene dine.

Når du skal flytte planter er det tre ting du må huske på:

  • Få med så mye av rota som mulig
  • Gjør det raskt
  • Vann!

– Det går bra

– Da jeg flyttet tok jeg med meg en blå ridderspore på lasset. Da søsteren min bygde ut verandaen overtok jeg to roser. Og nå har jeg oppdaget at det ble feil komposisjon i det nyeste bedet, forteller Mette Stensholt Schau, programleder for Grønn glede.

– Jeg har ennå ikke opplevd at flytting ikke går bra.

Nye røtter

Røtter

RØTTER: Uten gode røtter dør planten. Det er viktig å få med seg mest mulig og ikke la dem tørke ut når du flytter planten.

Foto: NRK

Noen planter er mer vanskelig enn andre å flytte på. Det gjelder veldig store trær, pioner og planter som har rotsystem langt ned i sprekker i fjell.

– Da kan du bare gi opp. Rota blir ødelagt av gravingen og det går ikke. Det må være en viss balanse mellom rot og topp. Blir det bare med en liten klump med røtter, så klarer ikke planta seg. De tynne hvite røttene er veldig viktige for planta. Det nytter ikke hvis du bare får med den tykke hovedrota. Men en liten rot kan klare det med litt hjelp.

– Du kan klippe tilbake toppen av planten. Når det blir mindre å holde liv i på toppen, så kan en liten rotklump klare det inntil den får satt nye røtter.

Vær rask

Når du graver opp planten bør du allerede har forberedt det nye stedet den skal stå. Opp av bakken, renklipp i stykkerrevne ytre delene av røttene med en saks, og putt den rett i bakken på det nye stedet.

Vann godt både i hullet før du planter og i dagene som kommer. Men hva hvis du skal flytte langt?

– Hvis det går flere dager, så er sjansen mindre for at det går bra. Men en flyttetur på noen timer går greit. Sett jordklumpen i en søppelsekk, fyll gjerne på med litt torvjord. Vann. Ikke la planten stå i en solvarm bil lenger enn nødvendig. Dette er det siste du pakker med deg. Men noen er vanskeligere enn andre.

Lag like forhold

Flytting av planter i hagen

FLYTTEFOT: Skal du flytte kan du ta med deg planter fra hagen om du gjør det riktig.

Foto: NRK

Ifølge de som har prøvd er pioner vanskelige å flytte på. De liker det ikke, men det går an.

– Uansett hva du flytter, men særlig pioner, så må du forsøke å gi planten de samme vekstforholdene dit den kommer. Har den stått i skyggen bør den fortsette med det.

Den skal ikke graves ned dypere enn det den var der den kom fra. Pioner skal til og med helst stå med «ansiktet» den samme veien. Rhododendron er også vanskelig. Den har et bredt og grunt rotsystem. Det ligger rett under jordoverflaten.

– Da kan det være lettere å lage seg en avlegger, sier Mette. Legg en grein ned på bakken med noe tungt over (en stein eller en sekk med jord). Etter en tid har den slått rot på stedet som har vært i bakkekontakt. Da klipper du av greinen og tar den med deg. Så får du begynne på nytt med den.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)